Με νέα ανακοίνωσή της, μετά από αυτή για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, η δημοτική παράταξη «Εκτός Των Τειχών Αμαρουσίου» επανέρχεται στα θέματα Παιδείας, αυτή τη φορά στηλιτεύοντας το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου, κάνοντας λόγο για «αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις».
Η ανακοίνωση που υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πολυχρονιάδης: «Εν μέσω πανδημίας και υγειονομικής κρίσης το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να ασχοληθούν με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς, βάζουν προτεραιότητα τη νομοθέτηση αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων. Η τακτική αυτή του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, επαίσχυντη και είναι ο ορισμός της πολιτικής ανηθικότητας. Αξιοποιούν κυνικά τις σημερινές συνθήκες για να υλοποιήσουν σαν κοινοί απατεώνες τα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια, ενώ προσπαθούν να βάλουν στον «γύψο» κατακτημένα και συνταγματικά κατοχυρωμένα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζόμενων – πολιτών της χώρας με το πρόσχημα της επιβολής μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα μέτρα που επιχειρούν να περάσουν στην εκπαίδευση έχουν σαφές ταξικό πρόσημο: ευνοούν τα ανώτερα ταξικά στρώματα, τους σχολάρχες, τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία.
Μερικά από τα βασικά σημεία του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου είναι:
Αυξάνει τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε 24 μαθητές στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά (άρθρο 49). Μπορεί να γίνει και αύξηση 10% με απόφαση Διευθυντή Σχολικής μονάδας, δηλ. 26 παιδιά στο τμήμα. Στα νηπιαγωγεία δεν μπορεί να υπάρξει τμήμα κάτω από 16 μαθητές και στα δημοτικά κάτω από 20. Αυτά θα ισχύσουν για τις εγγραφές στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό από τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 και μετά.
Τι σημαίνει αυτό: Πάνω από την υγεία και τη ζωή το δημοσιονομικό κόστος. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο σε συνθήκες πανδημίας αντί να μειώνουν τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα να τον αυξάνουν, όταν οι περισσότερες σχολικές αίθουσες είναι μικρές και ακατάλληλες.
Δραστική μείωση της τμημάτων των σχολείων και συγχώνευση των συστεγαζόμενων σχολείων, κυρίως Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Ο αριθμός 24+10% μειώνει τον αριθμό των τμημάτων ανά τάξη ιδιαίτερα των συστεγαζόμενων σχολείων. Έτσι, πολλά δημοτικά και νηπιαγωγεία θα χάσουν τμήματα και κάποια θα εξαφανιστούν από τον εκπαιδευτικό χάρτη! Πολλές υπεραριθμίες όλων των εκπαιδευτικών που δε θα μπορέσουν να τοποθετηθούν στα όμορα σχολεία και θα τοποθετούνται με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας, πιθανόν και εκτός του τόπου που έχουν την οργανική τους θέση.
Ελάχιστες υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις αποσπάσεις) τα επόμενα χρόνια. Τέλος στους όποιους διορισμούς και τις προσλήψεις. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που θα πλεονάζουν θα καταστήσει «αχρείαστους» τους διορισμούς αλλά και τις προσλήψεις. Πετάνε στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που τα προηγούμενα χρόνια ήταν απαραίτητοι για να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο, που προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε κάθε γωνιά της χώρας, που στήριξαν με προσωπικό/οικογενειακό κόστος τα παιδιά του λαού και τις οικογένειές τους. Πετάνε στην ανεργία το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα.
Εισάγει την αξιολόγηση. Εσωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από το σύλλογο διδασκόντων (άρθρα 33, 34) και την εξωτερική αξιολόγηση από τα ΠΕΚΕΣ (άρθρο 35). Σε επόμενη φάση θα ανακοινωθεί και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα είναι συνέχεια της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων με τον απαραίτητο αριθμό προθύμων να υπηρετήσουν ένα τέτοιο σχέδιο. Επαναφορά δηλαδή του επιθεωρητισμού με έμφαση στην κατηγοριοποίηση/ανταγωνισμό των σχολικών μονάδων και την ατομική αξιολόγηση/χειραγώγηση/κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών. Στόχος η απόλυτη πειθάρχιση και ο έλεγχος των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών και μαθητών που θα υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές τους για το Δημόσιο Σχολείο.
Δίνει έμφαση στην «αριστεία» με αύξηση των πρότυπων σχολείων, δημιουργώντας εκτεταμένες ζώνες εκπαιδευτικών ανισοτήτων και στοχεύοντας στην κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων. Μετατρέπει το Λύκειο και το Γυμνάσιο σε εξεταστικό κέντρο και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, με την αύξηση του μέσου όρου προαγωγής/απόλυσης (βάση του 10), με την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο και την ένταση των εξεταστικών φραγμών στο Γυμνάσιο. Απαγόρευση της εγγραφής στα Λύκεια για όσους έχουν περάσει το 17 έτος της ηλικίας, όχι όμως και στα ιδιωτικά ΙΕΚ – ΚΕΚ. Η κυβέρνηση της Ν. Δ. και το ΥΠΑΙΘ της κας Κεραμέως έχουν ξεκάθαρο στόχο να εκβάλουν από το Λύκειο πάνω από τα 2/3 των ήδη φοιτούντων μαθητών στρέφοντας τους προς την ιδιωτική φτηνή «εκπαίδευση» – κατάρτιση φτιάχνοντας τον αυριανό στρατό των ημιανειδίκευτων φτηνών εργαζόμενων βορά στις ορέξεις του επιχειρηματικού κεφαλαίου στα μέτρα της «ανάπτυξης» της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της φτηνής εργατικής δύναμης που αυτή έχει ανάγκη για να αυξάνει συνεχώς τα κέρδη της σε βάρος του λαού.
Επαναφέρει την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου δίνοντας έμφαση στο αυταρχικό σχολικό πλαίσιο με σκοπό το φόβο και την πειθάρχηση της νεολαίας κ. ά.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου αυτού νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές διεκδικούμε από την πολιτεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ΠΑΙΔΕΙΑ για όλους».