Κεντρικοί ομιλητές ήσαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για τα θέματα Παιδείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και οι κ. κ. Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής και διευθυντής Μεταπτυχιακού Executive MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Χαλκιώτης, καθηγητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» και Ανδρέας Κιντής, πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο αρχισυντάκτης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Θάνος Σταθόπουλος.
Μ. Χρυσοχοΐδης: "Η γνώση είναι η βαριά βιομηχανία μιας χώρας"
Η Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία της συζήτησης αυτής γιατί «η αναβάθμιση της Παιδείας είναι εθνική και κοινωνική ανάγκη», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Φώτης Μαλακός. Ο κ. Μαλακός στάθηκε στις «ανατρεπτικές πολιτικές» και στις «ριζικές αλλαγές», όπως είπε χαρακτηριστικά, που χρειάζονται για να βελτιωθεί η εκπαίδευση στη χώρα μας «η οποία είναι δημόσιο αγαθό και υποχρέωση του Κράτους». «Βαριά βιομηχανία» μιας χώρας χαρακτήρισε τη γνώση ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αλλαγών που θα καταστήσουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια τα καλύτερα στην Ευρώπη –ακόμα και παγκοσμίως– ώστε να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Πανεπιστημίων στην κοινωνική κινητικότητα και την κοινωνική φυσιογνωμία της χώρας, λέγοντας ότι «δυστυχώς, έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των φοιτητών που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, γεγονός που δεν βοηθά στη μείωση της κοινωνικής ανισότητας». Στάθηκε, επίσης, στην «πλασματικότητα» της Δημόσιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι «οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν κόπο και χρήμα για την Παιδεία». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, μίλησε με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης και έμφασης στον χώρο της έρευνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία «Διεθνοποιημένων Πανεπιστημίων», τα οποία θα βρίσκονται σε συνεργασία με αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού.
Δ. Μπουραντάς: "Η Παιδεία έχει ανάγκη από στρατηγικό επαναπροσδιορισμό"
Με ύφος σαρκαστικό, και εμφανώς προβληματισμένος από την εικόνα των ελληνικών Πανεπιστημίων, μίλησε ο κ. Δ. Μπουραντάς, θίγοντας τον υπερβολικό αριθμό των σχολών και των ειδικοτήτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και το φαινόμενο «κάθε γωνιά και Πανεπιστήμιο». «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα τμήμα Σεξολογίας και Επιστήμης του Έρωτα στην Μύκονο, καθώς και μια ειδικότητα Επιστήμης του Χαλβά στην γενέτειρά μου, στα Φάρσαλα!» είπε, συμπληρώνοντας: «Τουλάχιστον, έτσι είναι όλοι ικανοποιημένοι. Οι γονείς βάζουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο, οι νέοι μπαίνουν στις σχολές, οι κοινωνίες ωφελούνται από την ενοικίαση των δωματίων στους φοιτητές κι εμείς οι καθηγητές βολευόμαστε. Αυτή η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μάς αξίζει». Ο κ. Μπουραντάς κατέστησε σαφές ότι η Παιδεία έχει ανάγκη από στρατηγικό επαναπροσδιορισμό. «Μπάζει η αρχιτεκτονική κι εμείς ασχολούμαστε με μερεμέτια», είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε να διασαφηνιστεί ο σκοπός της Παιδείας. «Χρειάζεται εθνική στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους. Όχι άλλα οράματα! Να δούμε τις δομές και τη διαμόρφωση των τμημάτων στα Πανεπιστήμια. Χρειάζεται ουσιαστική αυτοδιοίκηση και μηχανισμοί ελέγχου, μέσω των αποτελεσμάτων. Να "χτίσουμε" από την αρχή το ΥΠΕΠΘ, γιατί μέχρι τώρα ασχολείται με θέματα του προσωπικού της Παιδείας και όχι με στρατηγικές».
Αξιοποίηση του μαθητικού & φοιτητικού δυναμικού
Την αξιοποίηση των ικανοτήτων των μαθητών και την οργάνωση των δυνάμεων των Πανεπιστημίων πρότεινε ο κ. Ανδ. Κιντής, με την εισήγησή του. «Το Πανεπιστήμιο μπορούν να το φτιάξουν ή να το καταστρέψουν οι φοιτητές και οι καθηγητές» είπε, σημειώνοντας την ανάγκη ύπαρξης οικονομικών μέσων και θεσμικού πλαισίου λήψης αποφάσεων. «Για να φτάσουμε το επίπεδο των Πανεπιστημίων του Εξωτερικού –πόσω μάλλον να το ξεπεράσουμε– πρέπει να τρέξουμε με μεγαλύτερο ρυθμό». Ο κ. Κιντής εξέφρασε την άποψή του για την προβολή και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας και τόνισε ότι «θα έπρεπε να έχουμε την καλύτερη Φιλοσοφική σχολή του κόσμου»! Τέλος, σχολιάζοντας το υπάρχον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, σημείωσε ότι η βάση του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δε σημαίνει την άνοδο του επιπέδου των φοιτητών, γιατί «οι βαθμοί είναι αποτέλεσμα κυρίως των ιδιαιτεροτήτων του εξεταστικού συστήματος, το οποίο φέτος άφησε εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ 18 χιλιάδες μαθητές». Τη δημόσια υπόσταση των ελληνικών Πανεπιστημίων αμφισβήτησε ο κ. Δ. Χαλκιώτης, λέγοντας ότι «η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ημιδημόσιο αγαθό, γιατί κάποια παιδιά ωφελούνται και κάποια μένουν έξω». Σχετικά με τις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία, μάλιστα, σημείωσε ότι «είναι υψηλές αφού αγγίζουν το 5,5%. Βέβαια από αυτό, το 3,4% δίδεται στη δημόσια Παιδεία και το 2,1 στην παραπαιδεία. Πρέπει, λοιπόν, να φέρουμε αυτό το 2,1% στον δημόσιο χώρο». Ο κ. Χαλκιώτης αναφέρθηκε, επίσης, και στους μισθούς των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι το 75% των δαπανών για τη δημόσια Παιδεία αξιοποιείται στους εξευτελιστικούς μισθούς των εκπαιδευτικών» και ολοκλήρωσε την εισήγησή του προτείνοντας να γίνουν τα σχολεία ευέλικτα στις ανάγκες των μαθητών, και να μετατραπούν σε βιωματικά και διαδραστικά, ώστε να λειτουργούν ως δημιουργικά εργαστήρια σκέψης.
Συσπείρωση σε μια κοινή πολιτική
Μετά το τέλος των εισηγήσεων, παρευρισκόμενοι συνδικαλιστές πήραν τον λόγο και εξέφρασαν την άποψή τους για τα όσα ακούστηκαν, αλλά και για όσα –κατά τη γνώμη τους– παραλήφθηκαν. Κοινή ένσταση φοιτητών και εκπαιδευτικών ήταν η έλλειψη συσπείρωσης για τη χάραξη μιας κοινής πολιτικής, την οποία να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν. Οι τοποθετήσεις αυτές, μάλιστα, έκαναν τον κ. Χρυσοχοΐδη να παραδεχθεί ότι «το λάθος μας είναι ότι δεν έχουμε, πλέον, πολιτικό λόγο». Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Αργήσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και αφήσαμε την πολιτική πρωτοβουλία στη Ν.Δ. Επιτρέψαμε στον νεκροθάφτη της Παιδείας, τον Κ. Καραμανλή, να κάνει τον μεταρρυθμιστή». Από τους παρευρισκομένους χειροκροτήθηκε θερμά για την τοποθέτησή του ο διευθυντής του 8ου Δημοτικού σχολείου Αμαρουσίου Παναγιώτης Γκαραβέλας, ο οποίος φανερά αγανακτισμένος τόνισε ότι «όλες οι συζητήσεις γίνονται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για το λίπασμα της Παιδείας, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, δεν ακούγεται τίποτα. Ας κοιτάξουμε πρώτα τα θεμέλια και μετά τα κεραμίδια». Τη δική του παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επέλεξε την ιδιότητα του πρώην υπουργού Παιδείας. «Το πρόβλημα των προβλημάτων είναι η Παιδεία», είπε ο κ. Κακλαμάνης και, αφού έκανε μια σειρά από πολιτικά σχόλια για τις λανθασμένες ενέργειες του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε τον αλόγιστο αρνητισμό που υπάρχει σχετικά με την Παιδεία: «Ο κόσμος πιστεύει ότι η νεολαία και οι εκπαιδευτικοί είναι σάπιοι και πως ό,τι δομηθεί ως Δημόσια Εκπαίδευση είναι για πέταμα. Δεν πρέπει με τόση ευκολία να παρασυρόμαστε και να κρίνουμε. Οι κρίσεις και οι προτάσεις πρέπει να γίνονται μετά από πολύ σκέψη». Τη συνάντηση της Δ. Ο. ΠΑΣΟΚ τίμησε με την παρουσία του και ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Καστρινάκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πάνος Αλεξανδρής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Δούσης-Ρασσιάς και Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, καθώς και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων του Αμαρουσίου.
Άννα Νάζου