Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών;
Αυτός ο επιστημονικός τομέας συνδυάζει το στοιχείο της έρευνας με το στοιχείο της δημιουργικότητας, πράγμα που με έκανε να τον προτιμήσω.
Παράλληλα ασχολείσαι με το μπάσκετ και έχεις αγωνιστεί και στην Εθνική ομάδα. Σε δυσκόλεψε το γεγονός ότι έπρεπε να αφιερώνεις χρόνο σε δύο πράγματα ταυτόχρονα;
Με τον αθλητισμό ασχολούμαι από μικρός και αποτελεί πια κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Επιπλέον, είναι κάτι που μου έχει χαρίσει πολύ όμορφες στιγμές και με έχει διδάξει αξίες, όπως η αγωνιστικότητα και το ομαδικό πνεύμα. Ταυτόχρονα, όμως, συνεπάγεται και μεγάλη σωματική κούραση, οπότε το να συνδυάσω το διάβασμα με τις προπονήσεις ήταν κάτι που απαιτούσε μεγάλες θυσίες από την πλευρά μου. Παρ’ όλα αυτά, για να πετύχεις τους στόχους σου πρέπει να είσαι αποφασισμένος να εργαστείς σκληρά και να συνειδητοποιήσεις ότι οι θυσίες είναι απαραίτητες, και αυτό ακριβώς έκανα».
Η οικογένειά σου σε στήριξε στην προσπάθειά σου αυτή;
Οι γονείς μου αλλά και ο μικρότερος αδελφός μου με στήριζαν σε καθημερινή βάση, ήταν δίπλα μου, και χάρηκαν πάρα πολύ με την επιτυχία μου. Παρ’ όλο που δεν ήθελαν να με αποχωριστούν, συνειδητοποίησαν ότι το να πάω για σπουδές στην Αμερική ήταν το καλύτερο για μένα και νιώθουν πολύ υπερήφανοι που πέτυχα τον στόχο μου.
Ποια ήταν η αντίδραση των συμμαθητών σου αλλά και των καθηγητών σου όταν το έμαθαν;
Στάθηκα τυχερός γιατί είχα πολύ καλούς καθηγητές που με βοήθησαν και χάρηκαν για μένα. Το ίδιο ισχύει και για τους συμμαθητές μου, παρ’ όλο που κάποιοι αρχικά δεν το περίμεναν και εξεπλάγησαν.
Εσύ πώς ένιωσες όταν σου ανακοινώθηκε ότι πέτυχες; Ήταν κάτι που το περίμενες;
Ένιωσα πολύ ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την πορεία που ακολούθησα τα τελευταία χρόνια. Διότι όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και σταθερών βημάτων που έκανα από μικρότερη ηλικία, όποτε δεν μπορώ να πω ότι αποτέλεσε έκπληξη για μένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήμουν και σίγουρος ότι θα πετύχω. Και αυτό επειδή όταν ξεκίνησα να διαβάζω πέρυσι, είδα τη δυσκολία που υπήρχε και συνειδητοποίησα ότι όση προσπάθεια και να κάνεις, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα καταφέρεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.
Η κρίση έπαιξε ρόλο στο να αποφασίσεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό;
Σίγουρα η δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε καθημερινά στην Ελλάδα σε γεμίζει αβεβαιότητα, και γι’ αυτό ήθελα να πάω κάπου όπου θα αναγνωρίζονταν οι κόποι μου. Επιπρόσθετα επέλεξα τις ΗΠΑ γιατί εκεί θα μου δινόταν η ευκαιρία να συνδυάσω με τον καλύτερο τρόπο τον αθλητισμό με τις σπουδές, και έτσι να φτάσω στο υψηλότερο σημείο που μπορώ. Με αυτόν τον τρόπο ίσως και εγώ μια μέρα να είμαι σε θέση να βοηθήσω από τη δική μου πλευρά τη χώρα μας. Είμαι σίγουρος ότι αν ο καθένας στην Ελλάδα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο.
Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στα νέα παιδιά που αγωνίζονται για να πετύχουν τους δικούς τους στόχους;
Θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις, και να τους πω ότι για όλους υπάρχουν ευκαιρίες, φτάνει να πιστεύουν στον εαυτό τους και να δουλεύουν σκληρά.
Μαρία Καραογλάνογλου






































































































