Όπως είναι γνωστό, το εν λόγω κτίσμα, αυτό που μοιάζει με πολυβολείο, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε κάτοικος της περιοχής, είναι χαρακτηρισμένο αυθαίρετο, όπως και άλλα τρία σε αντίστοιχες πλατείες, με τις υπ’ αριθμό 58, 59, 60/3.9.2002, εκθέσεις αυτοψίας της Πολεοδομίας Αμαρουσίου. Ακόμα, η Πολεοδομία απέστειλε, στις 9.1.2003, έγγραφο προς τον τότε δήμαρχο ζητώντας του να συγκροτήσει συνεργείο για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.
Με τη γνωστή αλαζονεία και αυθαιρεσία το προηγούμενο καθεστώς του Δήμου –αρκετοί νυν δημοτικοί σύμβουλοι αποτέλεσαν στηρίγματά του– αρνήθηκε να αποκαταστήσει τους χώρους των πλατειών και άφησε τους κοινόχρηστους αυτούς χώρους με τα αντιαισθητικά και μισοτελειωμένα κτίσματα. Η ασχήμια των ακαλαίσθητων κτιρίων και η ρύπανση που πιθανότατα προκαλούν, επιβλήθηκαν στη θέση των όμορφων πλατειών, χώρων συγκέντρωσης των κατοίκων και παιχνιδιού των παιδιών.
Η αποκατάσταση των χώρων των πλατειών είναι υποχρεωτική και επιβεβλημένη για τη νέα διοίκηση του Δήμου για τους εξής λόγους:
1. Για λόγους περιβαλλοντικούς, για την αυτονόητη δηλαδή αποκατάσταση της αισθητικής, την κατάργηση της δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους και την απόδοση των ελευθέρων χώρων στους κατοίκους κάθε γειτονιάς της πόλης.
2. Για λόγους νομιμότητας, γιατί η τήρηση των νόμων και των θεσμών της πολιτείας είναι υποχρεωτική και οι αποφάσεις της Πολεοδομίας, του πλέον αρμόδιου οργάνου, πρέπει να είναι σεβαστές. Είναι αδιανόητο δημόσια ή δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες να στεγάζονται σε αυθαίρετα κτίσματα. Ας σκεφτεί η δημοτική αρχή τον ασκό του Αιόλου που θα ανοίξει μια τέτοια ενέργεια και τα αρνητικά παραδείγματα προς μίμηση που δίνει προς τους πολίτες.
3. Για λόγους διαφοροποίησης από τα αμαρτήματα της παλιάς δημοτικής αρχής. Η πολιτική της νέας δημοτικής αρχής οφείλει όχι μόνο να διαφοροποιηθεί από την πολιτική του απελθόντος καθεστώτος αλλά και να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις και πρακτικές που να πείσουν όλους τους Μαρουσιώτες για την ειλικρίνεια των προθέσεών της και να τη νιώσουν στο πλευρό τους για την προάσπιση της ποιότητας της ζωής τους.
Ήρθε η ώρα η νέα δημοτική αρχή να δώσει το πρώτο δείγμα γραφής. Να δώσει λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί παράνομα στις πλατείες της πόλης μας, χωρίς συμψηφισμούς και χωρίς να υπολογίζει τις πιθανές ευθύνες που έχουν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του. Χωρίς ακόμα να υπολογίζει και την κοντόφθαλμη άποψη μερίδας κατοίκων που βλέπουν θετικά τη διατήρηση των αυθαιρέτων. Με τέτοιες πρακτικές κατάντησε η Αττική στο σημερινό χάλι.
Όσο για τις «συνδικαλιστικές» δικαιολογίες περί οικονομικού κόστους, που ο δήμαρχος ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρούμε πως ήδη έχει μετανιώσει, καθώς είναι γνωστό πως η ποιοτική αναβάθμιση των κοινωνιών βαραίνει περισσότερο στη ζυγαριά από τις δαπάνες που απαιτούνται γι’ αυτήν. Τεχνικές λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
Αλήθεια, κύριε δήμαρχε, πώς θα σας φαινόταν η σκέψη να υποχρεωθούν να αναλάβουν το κόστος της αποκατάστασης των πλατειών εκείνοι που, με την ψήφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις ενέργειές τους, τις έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση; Όσο γνωστοί και αν είναι, σε όποια παράταξη και αν βρίσκονται!