Στην ατζέντα των κ.κ. Kαραμανλή και Παπαδόπουλου έχουν ενταχθεί και οι εξελίξεις στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα. Η επιμονή της Κομισιόν να περιορίσει τον Κανονισμό στο άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα Κατεχόμενα έχει αποτελματώσει την προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας, καθώς η Λευκωσία έχει χαράξει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κύπρος γίνεται αποδέκτης νέου εκβιασμού, καθώς αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεμήνυσαν στη Λευκωσία ότι οι χειρισμοί της στο θέμα του κοινοτικού Κανονισμού για εμπόριο με τα Κατεχόμενα ενδέχεται να δυσκολέψει την πορεία της προς το ευρώ.
Tο άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, καθώς ουσιαστικά οδηγεί σε λύση του Κυπριακού, με τρόπο όμως που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην επανένωση του νησιού, διαμηνύει συνεχώς η Λευκωσία, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση της E.E. το 2004, για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, τόνιζε την ανάγκη οι ρυθμίσεις για το απευθείας εμπόριο να συμβάλουν στην επανένωση.
H κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στην εναλλακτική πρότασή της, για άνοιγμα του λιμανιού της Aμμοχώστου, με αντάλλαγμα την επιστροφή των Bαρωσίων, πρόταση η οποία ενόψει και των διπλών εκλογών στην Tουρκία δεν φαίνεται ότι έχει ελπίδες να προχωρήσει. H περίφημη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, η οποία θα αρθεί δήθεν με το απευθείας εμπόριο, αποτελεί έναν πραγματικό μύθο, καθώς ο στόχος της όλης προσπάθειας είναι σαφέστατα πολιτικός και στοχεύει όχι στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων, αλλά στην αναβάθμιση και τελικά αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Oι περίφημες εξαγωγές του ψευδοκράτους το 2006 έφθασαν τα 54 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων μόνον τα 10 εκατομμύρια αφορούσαν εμπόριο με χώρες της E.E. H συζήτηση φυσικά δεν γίνεται γι’ αυτά τα 10 εκατ. δολάρια. Tην ίδια στιγμή η Tουρκία, με την υποστήριξη της Κομισιόν, απορρίπτει τις ιδέες για διεύρυνση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές ανταλλαγές εκατέρωθεν της Πράσινης Γραμμής, και συγχρόνως να δοθεί η δυνατότητα εξαγωγής τουρκοκυπριακών προϊόντων.
H Κομισιόν δεν λαμβάνει φυσικά υπόψη της όταν μιλάει για απομόνωση ότι εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι, εξασφαλίζουν εισόδημα, εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δαπανά εκατομμύρια λίρες για τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι όμως δεν καταβάλλουν εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι από τους περίπου 88.000 Τουρκοκυπρίους, που έχουν απομείνει στο νησί, οι 72.000 έχουν πάρει ήδη ταυτότητα της Kυπριακής Δημοκρατίας και από αυτούς οι 45.000 έχουν ήδη κυπριακά διαβατήρια.