Η αρχή έγινε από τον κ. Στάθη Ραγκούση, ο οποίος κατηγόρησε τη νέα δημοτική αρχή για «λαϊκισμό», υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να τεθεί επί τάπητος το θέμα της αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης των Νομικών Προσώπων, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας. «Η διεύρυνση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων συνεπάγεται ακόμη πιο δυσκίνητους οργανισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία αναρωτήθηκε «γιατί θα πρέπει, π.χ., ο Πολιτισμός να "σπάει" σε Πνευματικό Κέντρο, Μουσεία κ.λπ. με διευρυμένα Δ.Σ.». Κατέληξε δε διατυπώνοντας την πρόταση να παραμείνουν τα Νομικά Πρόσωπα στην τωρινή τους κατάσταση, έως ότου έρθει μετά από 6 μήνες, σύμφωνα πάντα με τον Κώδικα η συζήτηση για τις αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πάνος Αλεξανδρής τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Δήμου και κατά στην ευρύτερη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η διεύρυνση του αριθμού των μελών των Δ.Σ. συνεπάγεται επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ταμείων ύψους περίπου 400.000 ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια (σ.σ. κάθε μέλος λαμβάνει 80 ευρώ ανά σύσκεψη). Και ο κ. Π. Αλεξανδρής κατέληξε προτείνοντας τη «συνολική αναδιάρθρωση σε λειτουργικότερο σχήμα διοίκησης με λιγότερα Ν.Π.».
"Μέλη δίχως κομματική ταυτότητα"
Απαντώντας, ο δήμαρχος τόνισε κατηγορηματικά ότι «ήρθε η ώρα να κυβερνηθεί ο Δήμος από τη λαϊκή βούληση, για να τελειώσει η ιστορία των μάνατζερ όλα αυτά τα χρόνια». Εν συνεχεία, μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη που το εκπροσωπεί, και η οποία προέκυψε από τη διαδικασία της «συμμετοχικής δημοκρατίας». Υποστήριξε ότι «για μας η λαϊκή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων δεν είναι κενό γράμμα, αλλά στην πράξη επιθυμούμε τη συμμετοχή των εργαζομένων, των τοπικών συλλόγων, όλων αυτών που βουβά παρακολουθούσαν από μακριά τα προηγούμενα χρόνια τη λειτουργία και τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης». Αποποιήθηκε δε κάθε κομματικό υπαινιγμό για τα κριτήρια επιλογής των μελών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε ονόματα με βάση την κομματική τους ταυτότητα. Θέλουμε άτομα άξια και δεν τους κολλάμε στο μέτωπο τα 80 ευρώ που θα λαμβάνουν. Ξεκαθαρίζουμε, επίσης, με κατηγορηματικό τόνο ότι όποιος θα προσέρχεται στις συσκέψεις για να κάνει… χαβαλέ, ο τοπικός Τύπος θα ενημερώνεται σχετικά, άρα και η κοινή γνώμη».
Διαφοροποίηση Καλογρίδη
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων του Δήμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», ο κ. Γ. Πατούλης δήλωσε ότι «ήδη μια ομάδα αποτελούμενη από έγκριτους νομικούς και οικονομολόγους εργάζεται, ώστε όταν έλθει η στιγμή, να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, προσαρμοζόμενοι στις νέες απαιτήσεις».
Εν τέλει, η εισήγηση της διοίκησης για μετατροπή του καταστατικού των Νομικών Προσώπων του Δήμου Αμαρουσίου εγκρίθηκε από το Σώμα κατά πλειοψηφία. Αρνητική ήταν η ψήφος του κ. Στάθη Ραγκούση, ενώ «παρών» δήλωσαν οι κ.κ. Αλεξανδρής, Γιαννακάκος, Δούσης–Ρασσιάς, Μπρέγιαννης, Βλάχος, Ν. Κάββαλος, Συκαμιώτης και Σαγρής.
Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η θετική ψήφος του μέλους του συνδυασμού Ραγκούση και πρώην προέδρου του Σώματος Πέτρου Καλογρίδη, ο οποίος ήδη από το ξεκίνημα της νέας τετραετίας δείχνει τάσεις διαφοροποίησης από τον επικεφαλής της παράταξης με την οποία επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος.
Γιάννης Μπεθάνης