Πιο αναλυτικά, η διαδικασία όπως προβλέπεται από το άρθρο 92 του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινότητων, έχεις ως εξής:
Την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου, η οποία φέτος πέφτει στις 7 Ιανουαρίου 2007, το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους (του κ. Επαμεινώνδα Γαρδέλη, δηλαδή, που είναι ο πρώτος του συνδυασμού του κ. Γ. Πατούλη με 782 σταυρούς).
Σύμφωνα με το εδάφιο 2 της 1ης παραγράφου του άρθρου 92, ο προεδρεύων κ. Ε. Γαρδέλης θα ορίσει έναν από τους υπαλλήλους του Δήμου Αμαρουσίου ως ειδικό γραμματέα της συνεδρίασης και θα ξεκινήσει τη διαδικασία, ώστε το Σώμα να εκλέξει «χωριστά και με φανερή ψηφοφορία, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα» του Δημοτικού Συμβουλίου που η θητεία τους θα λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2008.
Κατά τη συνεδρίαση, ο πλειοψηφήσας συνδυασμός «Μαρούσι, Ανθρώπινη Πόλη», όπως αναφέρει το τρίτο εδάφιο: «Εκλέγει μεταξύ των μελών του τους υποψηφίους για τα αξιώματα του προέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Υποψήφιοι για τα αξιώματα αυτά εκλέγονται όποιοι συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού».
Τι γίνεται τώρα; Εάν κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία, η οποία μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά. Την τρίτη φορά εκλέγεται, ως υποψήφιος, όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων του συνδυασμού, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας ο προεδρεύων σύμβουλος κάνει κλήρωση.
Αφού με αυτή τη διαδικασία, εκλεγούν οι υποψήφιοι για πρόεδρος και γραμματέας, από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας, ακολουθεί η εκλογή του υποψηφίου ως αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας και εν προκειμένω τους «Μαρούσι, Επόμενη Μέρα!» του κ. Π. Αλεξανδρή, «Μαρούσι Και Πόλη Και Γειτονιά» του κ. Σ. Ραγκούση και «Πολίτες για το Μαρούσι» του κ. Κ. Ρώτα.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «ο υποψήφιος για το αξίωμα αυτό αναδεικνύεται από το σύνολο της μειοψηφίας κατά τον ίδιο τρόπο και με την ίδια διαδικασία», που αναφέραμε πιο πάνω.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Κώδικας γίνεται αυστηρός υπέρ της πλειοψηφίας, αφού σε μια παράγραφο αναφέρει: «Σε περίπτωση που η μειοψηφία δεν υποδείξει υποψήφιο αντιπρόεδρο, αυτός υποδεικνύεται από την πλειοψηφία».
Έτσι έχουμε πλέον τρεις υποψήφιους, οι οποίοι θα πρέπει στη συνέχεια να τεθούν υπό την κρίση του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, αφού ο Κώδικας αναφέρει στο τελευταίο εδάφιο της 1ης παραγράφου του άρθρου 92: «Μετά την εκλογή των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου διενεργείται η εκλογή, από το σύνολο των συμβούλων, για την ανάδειξη του πρόεδρου, του αντιπρόεδρου και του γραμματέα του οργάνου. Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του προηγουμένου εδαφίου, διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία. Εάν και κατά τη δεύτερη δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, τότε διενεργείται και τρίτη κατά την οποία αρκεί η ύπαρξη πλειοψηφίας μεγαλύτερης ή τουλάχιστον ίσης με το ένα τρίτο (1/3) των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου».
Επίσης, στο άρθρο 92 υπάρχει και η πρόβλεψη, ώστε εάν το Συμβούλιο δεν συγκληθεί σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν (με πρόσκληση του πρώτου σε σταυρούς συμβούλου κ.λπ.), τότε συνέρχεται, όπως αναφέρει το άρθρο: «Χωρίς πρόσκληση την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου στις 10 το πρωί» (δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου) και αν ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος απουσιάζει «τον αντικαθιστά ένας σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού, κατά τη σειρά της επιτυχίας που προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου».
Τέλος, υπάρχουν και διατάξεις για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή, ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία και μετά την επόμενη Κυριακή, για την οποία ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για την πρώτη Κυριακή που αναφέραμε. Αλλά αυτά (το να πάμε σε δεύτερη ή και τρίτη Κυριακή) τα απευχόμεθα…
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ