Κύριος ομιλητής ήταν ο Λουντς Μπρανκς, διευθυντής τμήματος Πολιτικής Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στη Γερμανία, αντιδήμαρχος σε θέματα Συμμετοχικού Προϋπολογισμού για την εφαρμογή του στο Βερολίνο. Μίλησε, επίσης, και ο Παναγιώτης Πάντος, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, ο οποίος ανέλυσε την εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού στη Σεβίλλη, μια πόλη που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με αυτά του Αμαρουσίου.
Πώς εφαρμόζεται στην πράξη
Από τις εμπειρίες στις διάφορες περιοχές που εφάρμοσαν συμμετοχικούς προϋπολογισμούς (ή προϋπολογισμούς των πολιτών) τα παρακάτω, σύμφωνα με τους ομιλητές, θα μπορούσαν γενικά να οριστούν ως ορθή πρακτική προϋπολογισμού:
Σε μια δημόσια διαδικασία, οι κάτοικοι της περιοχής διατυπώνουν αιτήματα για τον προϋπολογισμό σε συνεργασία με τους πολιτικούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εντάσσει τα αιτήματα αυτά στον προϋπολογισμό.
Οι πολιτικοί εγκρίνουν τον προϋπολογισμό.
Οι κάτοικοι της περιοχής, οι πολιτικοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζουν από κοινού τη διαδικασία εφαρμογής του προϋπολογισμού.
Οι πολιτικοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν δημόσια για τον προϋπολογισμό.
Μια πιο λεπτομερής ακολουθία δράσεων περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:
Καταγραφή αιτημάτων (μέσα από δημόσιες διαβουλεύσεις, ανάλυση προϋπολογισμού και χρήση άλλων αναλυτικών εργαλείων).
Καταγραφή πόρων (ανάλυση προϋπολογισμού σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση).
Στάθμιση ενδιαφερόντων (με διαδικασίες προσβάσιμες στο κοινό, όπως οι δημόσιες συνελεύσεις που ενισχύονται με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από το ευρύ κοινό).
Συμβιβασμός (πάνω στη βάση γενικά αποδεκτών κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη προτεραιότητες και αναφορές ειδικών από την τοπική κυβέρνηση και παρουσιάζονται από τους αντιπροσώπους των πολιτών με τη μορφή πρότασης προς τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία).
Απόφαση (από τη νομοθετική εξουσία).
Επίβλεψη Εφαρμογής (επίσης με τη συμμετοχή δημόσιων και αντιπροσωπευτικών δημοκρατικών σωμάτων).
Λογοδοσία (οι επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων και οι πολιτικοί πρέπει να αιτιολογούν τις πράξεις τους άμεσα στο ευρύ κοινό).
"Διασφαλίζουμε διαφάνεια & έλεγχο"
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, Λευτέρης Μαγιάκης, χαρακτήρισε ως «αναγκαιότητα» τη «διασφάλιση ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν δεν θα επιλέξουν τη συνδιαλλαγή, τη διαπλοκή και τον παραγοντισμό» και επιτέθηκε κατά των συνδυασμών του Π. Αλεξανδρή και Στ. Ραγκούση: «Πώς, όμως, θα γίνει αυτό με πρόσωπα που χθες ήταν με τον Π. Τζανίκο και σήμερα "κοσμούν" τις παρατάξεις Ραγκούση και Αλεξανδρή;». Και πρόσθεσε: «Εμείς, επιδιώκοντας να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και τον έλεγχο των δημοτικών πόρων, αναζητήσαμε λύσεις που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και διεθνώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πληροφορηθήκαμε ότι κυρίως στη Γερμανία η διαπλοκή και αδιαφάνεια ως προς τη διαχείριση των πόρων του Δήμου, τους οδήγησε στην εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού».
Και ο κ. Λ. Μαγιάκης κατέληξε: «Καταλήξαμε στην εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, γιατί έτσι μόνο οι δημότες αποκτούν λόγο μετά από τη γνώση των προβλημάτων του Δήμου τους. Καλούμε τους δημότες του Αμαρουσίου να αναδείξουν με την ψήφο τους δημοτικούς συμβούλους από την παράταξή μας, για να εφαρμοστεί ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός και στον Δήμο μας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ