Οι εκλογές του 1994
Το 1994 οι εκλογές δεν ήταν εξίσου εύκολες με αυτές του 1990 για τον Π. Τζανίκο, αφού είχε να αντιμετωπίσει έξι συνολικά συνδυασμούς, μεταξύ των οποίων ο ένας ανήκε σε πρώην συνεργάτη του, τον κ. Δημήτρη Βλάχο, ο οποίος μάλιστα στο ψηφοδέλτιό του περιελάμβανε αρκετά πρώην στελέχη του Δημήτρη Κοτζιά (όπως τον αείμνηστο Αριστείδη Βότση, τον Γεώργιο Πόρτολο και τον Ευάγγελο Φιλιππαίο). Γεγονός που έκανε τα πράγματα δυσκολότερα και γι’ αυτόν, αφού είχε να αντιμετωπίσει πέραν των απωλειών του και δύο ακόμα αντιπάλους που προήρχοντο από τον δικό του χώρο, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας: Τον πρωτοεμφανισθέντα Κώστα Χωραφόπουλο και τον πρώην συνεργάτη του Νίκο Καλαϊτζίδη.
Ο μεν πρώτος εμφανίσθηκε ως ανεξάρτητος, ήταν όμως προφανές ότι διεκδικούσε κομμάτι από την πίτα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Ν. Καλαϊτζίδης στηριζόταν από το νέο τότε κόμμα του κ. Αντώνη Σαμαρά, που είχε αποχωρήσει από τη Ν. Δ. Η διάσπαση αυτή, όπως φάνηκε από το τελικό αποτέλεσμα, διευκόλυνε τελικά τον αγώνα του κ. Τζανίκου, ο οποίος κατάφερε να βγει νικητής από την πρώτη Κυριακή με οριακό, όμως, αποτέλεσμα.
Αποτελέσματα του 1994
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου 1994 ήταν τα ακόλουθα:
«Μαρούσι 2000» (Π. Τζανίκος) 50,51% (ψήφοι 9.597 – έδρες 19)
«Μαρουσιώτικη Δημιουργία» (Δ. Κοτζιάς) 16,35% (3.106 – 4)
«Μαρουσιώτικη Συνεργασία» (Δ. Βλάχος) 11,19% (2.126 – 3)
«Μαρουσιώτικη Δύναμη» (Κ. Χωραφόπουλος) 9,91% (1.882 – 3)
«Νέα Δημοτική Πνοή» (Ν. Καλαϊτζίδης) 5,49% (1.044 – 1)
«Δημοτική Ενότητα» (Χρ. Μέντζος) 4,94% (939 – 1) και
«Μαρούσι: Πολιτισμός Και Μέλλον» (Κ. Χιώνης) 1,62% (307)
Οι εκλεγέντες των εκλογών του 1994 ήταν: Από τον συνδυασμό «Μαρούσι 2000» οι Μιχαήλ Αγιουτάντης, Αικατερίνη Αναστασιάδου, Παναγιώτης Βαλκανάς, Ιωάννης Βελούδος, Γεώργιος Γιαννιός, Βασίλειος Δημάδης Γεώργιος Ζήκος, Κώστας Ιωαννίδης, Νικόλαος Κάββαλος, Πέτρος Καλογρίδης, Νικόλαος Κονδυλάτος, Γεώργιος Λέκκας, Μιχάλης Μανιός, Ευάγγελος Μοστρούς, Βασίλειος Μπαλάσης, Αναστασία Πυρένη, Γεώργιος Συκαμιώτης, Μαρούλα Χατζηδημητράκη και Κωνσταντίνος Πουσπουρίκας. Από τον συνδυασμό «Μαρουσιώτικη Δημιουργία» ο επικεφαλής Δημ. Κοτζιάς και ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, με τους Αλέξανδρο Γαρδέλη και Εμμανουήλ Κάββαλο. Από τον συνδυασμό «Μαρουσιώτικη Συνεργασία», ο επικεφαλής Δημήτριος Βλάχος και οι Χρήστος Βλάχος και Γεώργιος Πόρτολος και από τον συνδυασμό «Μαρουσιώτικη Δύναμη», ο επικεφαλής Κώστας Χωραφόπουλος και οι Γεώργιος Αντωνόπουλος και Γεώργιος Ιατρίδης.
Σημαντικές απώλειες
Η θητεία 1994-1998 σημαδεύτηκε από πολλούς θανάτους. Πρώτα βιώσαμε την απώλεια του Μιχάλη Μανιού, που εκτός από στενός συνεργάτης (είχε πάρει τη θέση του αντιδημάρχου επί των οικονομικών του Δήμου) ήταν και ο στενότερος φίλος του δημάρχου Τζανίκου. Αργότερα «έφυγε» ο επί σειρά ετών δήμαρχος Αλέξανδρος Γαρδέλης, η απώλεια του οποίου συγκλόνισε την κοινωνία του Αμαρουσίου, όπως επίσης και η απώλεια του Δημήτρη Κοτζιά. Τη θέση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο πήραν οι Αλέξανδρος Στέφας, Δημήτριος Καμπούκος και Σπύρος Σταθούλης, αντίστοιχα, ενώ επικεφαλής του συνδυασμού «Μαρουσιώτικη Δημιουργία» του Δημήτρη Κοτζιά ετέθη με ψηφοφορία των μελών του ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Καμπούκος.
Επίσης, η θητεία 1994-1998 χαρακτηρίστηκε και από παραιτήσεις. Με την έναρξη της θητείας είχε παραιτηθεί από τον συνδυασμό της διοίκηση, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κονδυλάτος, τη θέση του οποίου πήρε ο Ελευθέριος Καστανάκης, για να παραιτηθεί και αυτός αργότερα παραχωρώντας τη θέση του στην κ. Ρένα Βενιού. Προς το τέλος της τετραετίας παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Γιαννιός, τη θέση του οποίου πήρε ο επιλαχών δημοτικός σύμβουλος και καθηγητής ΕΜΠ Μηνάς Αγγελίδης, ο οποίος ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος με τη συντομότερη θητεία της εικοσαετίας. Να σημειωθεί ότι τόσο ο N. Κονδυλάτος όσο και ο Λ. Καστανάκης, είχαν παραιτηθεί για να τοποθετηθούν σε καίριες θέσεις του Δήμου Αμαρουσίου.
Μια παραίτηση στην οποία δεν είχε δοθεί σημασία
Η παραίτηση του αντιδημάρχου Γιαννιού (Δεκέμβριος 1997), που συμπλήρωνε τότε 35 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με τα κοινά, ήταν ίσως και η πρώτη που άφηνε υπαινιγμούς κατά της «διοίκησης Τζανίκου», αφού αναφερόταν «σε νέες τάσεις και προοπτικές που διαμορφώνονται και δεν τις κατανοώ, δεν μπορώ να παρακολουθήσω και τελικά δεν μου είναι προσφιλείς», όπως έλεγε.
Η παραίτηση διαβάστηκε πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 1998 στο Δημοτικό Συμβούλιο και αιφνιδίασε, αφήνοντας άναυδους συμβούλους και κοινό που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, όχι τόσο για την τελευταία παράγραφο (έκλεινε με τη φράση: «Κύριε δήμαρχε, φίλε Τάκη. Δύο φράσεις που τις πίστεψα και τις δύο. Θα σε ευχαριστώ παντοτινά για τη βοήθειά σου σε δύσκολες στιγμές και σου εύχομαι να μη μείνεις ποτέ μόνος»), όσο για την ταυτόχρονη αποχώρησή του από την αίθουσα.