"Το Μαρούσι μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε "πόλη του πολιτισμού" με κατάλληλες πολιτιστικές υποδομές, πολιτιστική δράση εθνικής και διεθνούς εμβέλειας με τη συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων στα πολιτιστικά δρώμενα», τόνισε στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού "Μαρούσι Και Πόλη Και Γειτονιά!", υπογραμμίζοντας ότι η καρδιά του πολιτισμού για το Μαρούσι πρέπει να χτυπήσει στο κέντρο της πόλης.
Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ο κ. Στάθης Ραγκούσης ως επόμενος δήμαρχος Αμαρουσίου υπόσχεται να εφαρμόσει για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη συμπεριλαμβάνονται η ανέγερση στέγης πολιτισμού και δημιουργίας, η σύνδεση με την παράδοση και την ιστορία της πόλης, η ανάπτυξη εκδηλώσεων – φεστιβάλ στις πλατείες και τους πεζοδρόμους του κέντρου, η απόδοση κίνητρων για την προσέλκυση ιδιωτικών πρωτοβουλιών στο κέντρο της πόλης αλλά, πάνω απ’ όλα, η συμμετοχή των ανθρώπων του πολιτισμού στη διαμόρφωση του νέου, που, όπως ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε, θα δώσει πνοή ζωής στην προσπάθεια.
Αναλυτικά οι προτάσεις του προγράμματος του συνδυασμού «Μαρούσι – Πνοές Πολιτισμού» προβλέπουν:
• Για τη Στέγη ΘΕΑΤΡΟΥ – Θεατρική σκηνή, τη μετατροπή του κινηματογράφου «Διάνα» σε θεατρική αίθουσα.
• Για τη Στέγη ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Μαραγκοπούλειο Πινακοθήκη – Αίθουσα Tέχνης στο Παλαιό Δημαρχείο.
• Στέγη Γραπτού Λόγου στο ανακαινισμένο κτήριο της Βορέειου Βιβλιοθήκης.
• Στέγη εικαστικών και γλυπτικής – Αίθουσας Τέχνης Δημοτικής Πινακοθήκης και η αξιοποίηση της θαυμάσιας συλλογής των Ολυμπιακών έργων ζωγραφικής με τη συνεργασία των ντόπιων καλλιτεχνών και την ενεργοποίηση των αναγνωρισμένων Ελλήνων ζωγράφων που τα έργα τους κοσμούν τη δημοτική συλλογή.
• Στέγη Μουσικής (Χορωδίες, Φιλαρμονική, Ωδείο, Στούντιο για ερασιτεχνικές μουσικές ομάδες (δοκιμές, ηχογραφήσεων).
• Μεταστέγαση του Λαογραφικού Μουσείου.
• Μαρουσιώτικο σπίτι στο κτήριο Λουμίδη της πλατείας Ηρώων.
• Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών (κτηριακές επισκευές – ανακαινίσεις – επεκτάσεις).
• Η οριστική στέγαση, ανάδειξη και προβολή του Διεθνούς Ολυμπιακού Μουσείου Γλυπτικής Κεραμικής του Δ. Αμαρουσίου, μια ξεχωριστή και μοναδική στον κόσμο πολιτισμική δημιουργία.
• Οι παρεμβάσεις στην πόλη μας για τη δημιουργία μιας άλλης αισθητικής εικόνας εμπλουτισμένης με τα στοιχεία της πλούσιας κεραμικής παράδοσής μας.
• Συντήρηση και ανάδειξη των ιστορικών χώρων και κτηρίων της πόλης.
Συγκίνηση έφερε η προβολή της ταινίας «Μαρούσι – Πνοές Πολιτισμού», μια παραγωγή που έγινε μετά από έμπνευση, πρωτοβουλία και εργασία της Σταυρούλας Αρχαύλη-Ραγκούση και του Δημήτρη Λουκόπουλου. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα στο χθες και το σήμερα του πολιτισμού στο Μαρούσι, γνωστοί Μαρουσιώτες καλλιτέχνες όπως ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο Νίκος Ζήβας, η Κατερίνα Γιουλάκη, η Λέτα Κορρέ, ο Μιχάλης Σκλάβαινας, η Άλκη Ζέη, ο Δημήτρης Σοφικίτης, η Θέμις Μαυραντή, κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες ζωής για την ιστορία τους στην πόλης, αλλά και τις προτάσεις τους για την πολιτιστική αναβάθμιση του Αμαρουσίου.