Προς: «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», Εβδομαδιαία Πολιτική Εφημερίδα Αμαρουσίου & Βορείων Προαστίων. Αγαπητοί Κύριοι, Στο φύλλο σας με αριθμό 2031 της 11ης Απριλίου του 2009 δημοσιεύετε προσεκτικές απόψεις της εφημερίδας σας για τα γεγονότα του Συμβουλίου της Τρίτης 7 Απριλίου 2009. Παράλληλα, προβεβλημένα στελέχη της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να παρουσιάζουν μία «κατάσταση παραφιλολογίας – κινδυνολογίας», που την καλλιεργούν με μοναδική επιδίωξη να αποφύγουν να εκφέρουν άποψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ενημερώσω το Σώμα αλλά και τους κατοίκους της πόλης για τα πραγματικά γεγονότα.
A. Αναφέρετε ότι στο Δ.Σ. κατετέθησαν δύο διαφορετικές εισηγήσεις, πράγμα το οποίο είναι ανακριβές. Απέστειλα πράγματι έγγραφο ενημερωτικό κείμενο προς τους Δημοτικούς Συμβούλους την Παρασκευή 3 Απριλίου για την ενημέρωση ειδικά των μελών της μειοψηφίας για τα σημεία τροποποίησης της κατατεθειμένης την 24η Φεβρουαρίου μελέτης χρήσεων γης. Η ενημέρωση αυτή δεν είχε τη μορφή εισήγησης ή απόφασης, πολύ δε μάλλον πολεοδομικού κειμένου και απεστάλη εκτός του φακέλου του Δ.Σ.
B. Για να προχωρήσει η ουσιαστική συζήτηση του θέματος απέσυρα την επιστολή μου αυτή κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου και δήλωσα ότι θα αιτιολογήσω τα 12 σημεία – τροποποιήσεις, που αναγράφω εν ευθέτω χρόνω. Καταθέτω τις ακριβείς αναφορές στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και σας παρακαλώ να ελέγξετε, ότι από αυτά προκύπτει με σαφήνεια, το ότι «δεν συμμετείχα σε κάποιο άλλο Δημοτικό Συμβούλιο», όπως ισχυρίζεται ο κ. Αλεξανδρής.
Γ. Ενδεικτικά απαντώ στην παραφιλολογία για τον όγκο των κτιρίων και της παρέκκλισης του κέντρου:
1. Οι αναφορές στον όγκο των κτιρίων σε περίπτωση βιοκλιματικού σχεδιασμού δεν σχετίζονται με το ύψος. Είναι κατανοητό, ότι με δεδομένο ύψος και κάλυψη το σχήμα του κτιρίου καθορίζει τον όγκο του. Αυτό αποτυπώνεται με ένα συντελεστή, του οποίου επιτρέπεται η παρέκκλιση (όταν προβλέπεται) από 4,5 σε 5 στα βιοκλιματικά κτίρια.
2. Ειδική αναφορά γίνεται για τα υπάρχοντα κτίρια του κέντρου που έχουν αδειοδοτηθεί σε καθεστώς ελεύθερης χρήσης, θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο. Η αναφορά στο σχετικό έγγραφο αφορά τα ισόγεια καταστήματα μεμονωμένων παλαιών κτισμάτων και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή άδεια του κτιρίου της οδού Πλαστήρα.
Δ. Πρέπει να απαντήσω στη «θεατρική παράσταση περί υπογραφών» του αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας, ότι πάντα καταθέτω έγγραφα και ενυπόγραφα τις όποιες προτάσεις μου, παίρνοντας το βάρος τα ευθύνης. Ειδικά το συγκεκριμένο κείμενο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου του Γενικού Πρωτοκόλλου του Δήμου Αμαρουσίου και το πρωτότυπο – υπογεγραμμένο παραμένει στα αρχεία του Δήμου Αμαρουσίου. Ως εκ τούτου στους Δημοτικούς Συμβούλους έχει αποσταλεί ως γνήσιο αντίγραφο.
E. Ενημέρωσα πριν την έναρξη της διαδικασίας το Σώμα, ότι η εισήγησή μου με θέμα την ανάκληση της υπ’ αριθμό 114/09 απόφασης σχετίζεται με την πρόθεση της διοίκησης να επιτρέψει στη μειοψηφία να καταθέσει και τις δικές τις προτάσεις χωρίς προαπαιτούμενα. Για τον ίδιο λόγο δεν υπέγραψα και το σχέδιο απόφασης, που κατατέθηκε από την αντιδήμαρχο Πολεοδομίας. Η ενέργεια αυτή με κανένα τρόπο δεν αντανακλά πρόθεση δική μου, ή της δημοτικής αρχής να τροποποιήσει την ειλημμένη της απόφαση.
Στ. Ζήτησα συγνώμη από το Σώμα για το ότι εμπιστεύτηκα προφορική ενημέρωση του Νομικού Συμβούλου του Δ.Σ. πράγμα το οποίο δημιούργησε ερωτηματικά για τη διαδικασία, αλλά σίγουρα αυτό δεν αφορούσε στην πραγματική συζήτηση του θέματος. Δεσμεύομαι ότι στο εξής θα υποβάλλω τα νομικά ερωτήματα γραπτά και θα προσκομίζω στο σώμα έγγραφες γνωμοδοτήσεις.
Σας αποστέλλω διευκρινιστικά αποσπάσματα των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών για το θέμα των Χρήσεων Γης, σελίδα 1 έως 49. Τα πλήρη πρακτικά ήταν ελεύθερα προσβάσιμα στο γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου και παρεδόθησαν άτυπα στους Δημοτικούς Συμβούλους κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σελ. 4 (Τσαγκαράτος)
Το πρώτο θέμα το οποίο γενικά ισχύει σε όλα τα κτίρια είναι ένα νέο σημείο το οποίο βάλαμε, ότι όλα τα κτίρια που έχουν χρήση είτε εμπορική είτε διοίκησης, θα έχουν πράσινη στέγη και βιοκλιματικό σχεδιασμό.
Σελ. 7-8 (Τσαγκαράτος)
Έτσι η περιοχή που είναι από την Αττική Οδό επί της Λ. Κηφισιάς και έχει πολεοδομικό κέντρο σε όλα τα όρια του Δήμου, έχει παράδρομο που είναι πολύ βασικό για την εγκατάσταση υπερτοπικών χρήσεων, ώστε να μην επιβαρύνουν κυκλοφοριακά την υπόλοιπη περιοχή ενώ από την Αττική Οδό και πάνω δεν υπάρχει παράδρομος.
Δεύτερον η περιοχή κάτω από την Αττική Οδό έχει 2 υπάρχουσες και μία τρίτη εν δυνάμει σχεδιασμένη δημοπρατημένη στάση μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς……………… έχει τεχνικά χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από την περιοχή που είναι πάνω από την Αττική Οδό.
Η πρόταση λοιπόν του Δημάρχου λέει ότι πάνω από την Αττική Οδό ακόμα και στα οικόπεδα που είναι επί της Λ. Κηφισιάς γενική κατοικία με τη γενική κατοικία που είπαμε ακόμα και με τον περιορισμό του 25 %. Παραμένει το πολεοδομικό κέντρο μόνο επί της Λ. Κηφισιάς κάτω από την Αττική Οδό και πουθενά αλλού και μάλιστα στην περιοχή του Παραδείσου δεν είναι σε βάθος οικοδομικού τετραγώνου αλλά είναι σε βάθος ιδιοκτησίας. Το υπόλοιπο κομμάτι του Ο.Τ. γίνεται αμιγής κατοικία.
Δεύτερον οι περιοχές που είναι στην ίδια περιοχή κάτω από την Αττική Οδό στον Παράδεισο, οι περιοχές δηλαδή που είναι στην Φραγκοκκλησιάς, Χειμάρας κ.λ.π. γίνονται περιοχές γενικής κατοικίας και όχι πολεοδομικού κέντρου.
Τρίτον στην περιοχή Ψαλίδι επειδή ακριβώς είναι βεβαρυμένη από το MALL και γι’ αυτόν τον λόγο, ενώ είχαμε προτείνει στον παράδρομο της Αττικής Οδού αμιγή κατοικία, έτσι όπως το ζητάει και ο σύλλογος, αποκλειστική κατοικία σε όλη της περιοχή και σε αυτό το κομμάτι.
Επίσης το κομμάτι της Αγίου Κωνσταντίνου από γενική κατοικία μετατρέπεται σε γενική κατοικία 2.
Καταργούνται τα τοπικά κέντρα γειτονιάς με το σκεπτικό ότι είναι πάρα πολύ κοντά στη Λ. Κηφισιάς άρα δεν έχει νόημα να υπάρχουν.
Σελ. 8 (Γαρδέλης)
Θέλω λοιπόν να κάνω μία παρατήρηση και να το κάνω και πρόταση κύριε Πρόεδρε διότι μιλήσαμε την προηγούμενη φορά για κάποιες κοινωνικές αδικίες, οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να τακτοποιηθούν και νομίζω ότι και στην προηγούμενη φορά που συζητήσαμε το θέμα αυτό ήταν κοινώς αποδεκτό από όλους μας ότι υπάρχουν κοινωνικές αδικίες…………… διότι
ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών μας και στη Βασ. Όλγας και στη Μιλτιάδου, που είναι βασικά οδικά δίκτυα και τα οποία αναφέρονται στο κείμενο της πρότασης αναθεώρησης ότι δίπλα τους υπάρχουν κάποια παραδοσιακά καφενεία ή κάποιες άλλες χρήσεις…………….. με αυτή την πρόταση λοιπόν την οποία γράφουν εδώ οι μεταβατικές πράξεις θα πρέπει ρητά να αποσαφηνιστεί και να ειπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι χρήσεις των κτιρίων ή μάλλον και οι οικοδομικές άδειες που αναθεωρούνται που γράφει ότι και αναθεωρούνται, ότι η αναθεώρηση έχει να κάνει ως προς την χρήση γης και όχι ως προς την οικοδομική άδεια……………..
Σελ. 22 (Προεστάκη)
Λοιπόν στην σελ. 19 του κειμένου το οποίο δόθηκε στον κύριο Ρώτα ……………………σημειώνεται το εξής: Είχα πει προηγουμένως ότι στον 1ο γύρο του διαλόγου είχε γίνει δεκτό υποτίθεται ότι η Αμαρουσίου-Χαλανδρίου από την Επιδαύρου και πέρα θα παρέμενε όπως ακριβώς έχει ως αμιγής κατοικία. Ενώ η πρόταση την οποία είχε υποβάλει ο μελετητής προέβλεπε την μετατροπή της σε γενική κατοικία. Οι κάτοικοι αντιδράσαμε, μας είπαν ότι αυτό το πράγμα κλείδωσε και πήγαμε λοιπόν στο 2ο γύρο του διαλόγου με επικεφαλής την κυρία Χαλιώτη.
Λοιπόν η υποσημείωση αυ-τή γράφει: η χρήση αμιγούς κατοικίας στο τμήμα της Αμαρουσίου-Χαλανδρίου νότια της Επιδαύρου τοποθετείται εδώ, κατόπιν αιτήματος του συλλόγου της περιοχής Παραδείσου, μολονότι η αρχική πρόταση για γενική κατοικία 2 δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τις χρήσεις αμιγούς κατοικίας και είναι ορθότερη πολεοδομικά.
Τι σημαίνει αυτό για κάποιον που διαβάζει τα ψιλά γράμματα: ότι θέλουν να απαλλαγούν οι ίδιοι από την ευθύνη να την χαρακτηρίσουν όπως λέγαμε εμείς αμιγή κατοικία και πετάνε το μπαλάκι στο ΣΧΟΠ λέγοντάς του κάντε το λοιπόν εσείς εφόσον είναι ορθότερο πολεοδομικά. Δεν καταλαβαίνουμε ποιός άλλος ήταν ο σκοπός αυτής της υποσημείωσης.
Σελ. 32 (Δήμαρχος)
(διαλογικές συζητήσεις εκτός μικροφώνου)
……………… και για την Αμαρουσίου-Χαλανδρίου αλ-λά δεν πήρα απάντηση. Σας ανέφερε ότι βλέπουμε ότι γίνεται πολεοδομικό κέντρο από Αγωνιστών, ………………..Αγγειοπλαστών μέχρι Υμηττού. Δεν ακούσαμε τίποτα για την Σωρού, δεν ακούσαμε για την Αμαρουσίου-Χαλανδρίου.