Στην τελετή έναρξης των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων, των προέδρων της ΚΕΔΚΕ, της ΤΕΔΚΝΑ, της ΕΝΑΕ, και άλλων φορέων της Τ.Α. παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συναντήσει αλλά και να ανταλλάξει απόψεις με υπεύθυνους φορείς για το σχέδιο «Καλλικράτης» που προωθεί η κυβέρνηση, για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
Η ομιλία
H τοποθέτησή του, κατά την πρώτη μέρα εργασιών του συνεδρίου, έχει ως εξής:
«Φίλες και φίλοι,
Με ιδιαίτερα μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας, με αφορμή το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν και από τη φύση του πλησιέστερος στον πολίτη θεσμός.
Είναι ο θεσμός που ανταποκρίνεται με τον πλέον άμεσο και αποδοτικό τρόπο στις καθημερινές του ανάγκες, δίνοντας λύσεις στα προβλήματά του και επενδύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητάς του.
Είναι κατανοητό ότι λόγω και αυτής της εγγύτητας με τον πολίτη, η ευθύνη και ο μεγάλος αριθμός αρμοδιοτήτων που έχει μεταφερθεί στην τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καίριας σημασίας.
Ευθύνη για την κάθε οικογένεια. Ευθύνη για τον κάθε πολίτη.
Ευθύνη για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών, οικονομικών και λειτουργικών του αναγκών.
Όπως βεβαίως γνωρίζετε, στο επίκεντρο του προβληματισμού για τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται τον τελευταίο καιρό το σχέδιο «Καλλικράτης».
Ένα σχέδιο πραγματικά πολλά υποσχόμενο. Ένα σχέδιο που διευρύνει την παρουσία και την ισχύ των δήμων και των περιφερειών, χωρίς όμως να δίνει απαντήσεις στις αναρίθμητες δυσλειτουργίες των αυτοδιοικητικών μονάδων (οικονομικών και θεσμικών).
Με τον «Καλλικράτη», ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που κρίνεται από όλους μας ως μια αναγκαία επί της αρχής πρόταση για συζήτηση, ενισχύονται πρακτικά οι πλέον ισχυροί και αποτελεσματικοί Δήμοι, χωρίς όμως κίνητρα και λύσεις για τα θεσμικά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι Δήμοι πρέπει να αυξήσουν τις δυνατότητές τους να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, να επιλύσουν τα καθημερινά προβλήματα και να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής του.
Οι Δήμοι πρέπει να είναι πιο βιώσιμοι, πιο λειτουργικοί, πιο συγκροτημένοι με περισσότερους πόρους, με περισσότερη ευελιξία και καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό.
Οι Δήμοι πρέπει να έχουν επιβεβαιωμένη Διαχειριστική Επάρκεια που να εγγυάται την ορθή αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Φίλες και φίλοι,
Το σχέδιο «Καλλικράτης» υπόσχεται να δώσει πρακτικές λύσεις στα συσσωρευμένα διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπόσχεται επί της θεωρίας, αλλά προτεινόμενες λύσεις στην πράξη δεν υπάρχουν ακόμη.
Για το λόγο αυτό σε πρώτη φάση κρίνεται ως θετική η κατάθεση της πρότασης αυτής. Δεν αρκεί όμως μόνο η προβλεπόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για την απόδοση των απαραίτητων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Πόρων που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του έργου της.
Τίθενται λοιπόν βασικά ερωτηματικά που αφορούν στην επίλυση βασικών οικονομικών ζητημάτων.
1ο ερώτημα: Τι θα γίνει με την τελευταία δόση των παρακρατηθέντων από τους ΟΤΑ πόρων που δεν έχει καταβληθεί;
2ο ερώτημα: Τι θα γίνει με την καταβολή στους ΟΤΑ των οφειλομένων για το 2009 από τα ΕΛΤΑ, το φόρο ζύθου κ.ά.;
3ο ερώτημα: Τι θα γίνει με την αύξηση του τέλους ταξινόμησης;
4ο ερώτημα: Πώς θα αντιμετωπιστεί η μείωση, αντί για αύξηση, της ειδικής εισφοράς;
5ο ερώτημα: θα δοθεί ενίσχυση για την κάλυψη των πόρων που είναι απαραίτητοι για τη μισθοδοσία των εργαζομένων από προγράμματα που έχουν πλέον ενταχθεί στο Δημοτικό προϋπολογισμό (όπως οι σχολικοί φύλακες, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στην κοινωνική μέριμνα, κ.ά.);