3. Περνάει σε φάση επιταχυνόμενης υλοποίησης η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, αρχής γενομένης από την «Ενεργειακή και τεχνολογική αναβάθμιση και διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού … με μακροχρόνια παραχώρηση της εκμετάλλευσης, επέκτασης, συντήρησης και λειτουργίας του» (στόχος 1.1.4, άμεσης (Α) προτεραιότητας), μποναμάς 7,4 εκ. ευρώ στο κεφάλαιο. Παράλληλα η «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου» (βλέπε «ξεπούλημα»), περιλαμβάνεται μεταξύ των «βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων» του στρατηγικού άξονα 4. Σειρά έχουν, όπως προ πολλού έχει προγραμματιστεί, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ οι παιδικοί σταθμοί, η καθαριότητα και άλλες λειτουργίες του δήμου. Οι επικείμενες «διαθεσιμότητες» και στη συνέχεια απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων στους ΟΤΑ, δίνουν ένα πρόσθετο άλλοθι στις δημοτικές αρχές του ευρωμονόδρομου να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στην ιδιωτικοποίηση ευρέως φάσματος των υπηρεσιών τους.
4. Τα έργα και οι δραστηριότητας βιτρίνας κυριαρχούν σε βάρος των έργων κοινωνικής τεχνικής υποδομής. Η «Βιοκλιματική αναβάθμιση των γειτονιών Αμαρουσίου μέσω δημιουργίας διαδρομής πεζών – ποδηλάτων» προϋπολογίζεται στα 6,81 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 2,01 εκ. χαρακτηρίζονται άμεσης (Α) προτεραιότητας (στο ΕΠ υπάρχουν 4 διαβαθμίσεις) και τα 4,8 εκ. δεύτερης (Β). Από την άλλη πλευρά τα αντιπλημμυρικά έργα (στις περιοχές Σωρού, Αγίου Θωμά, Νέας Λέσβου και Κοκκινιάς), όλα Α προτεραιότητας, τα σημαντικότερα μεταξύ των προτεινόμενων υποδομών, προϋπολογίζονται συνολικά μόλις στα 2,5 εκ. ευρώ. Όσο για την προτεραιότητά τους, αν πάρουμε υπόψη το χαμηλό βαθμό ωριμότητάς τους και την τεχνική τους κατασκευαστική ιδιομορφία (πχ έντονη εξάρτιση της προόδου τους από τις καιρικές συνθήκες), είναι βέβαιο ότι στην πράξη, ακόμη και αν εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους, μικρό μόνο μέρος τους θα κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του ΕΠ, το 2014.
Προτάσσονται, επίσης, τα δαπανηρά «πράσινα δώματα» και δράσεις «εξοικονόμησης ενέργειας» (που μόνο ως ύβρις ακούγεται, όταν το μεγαλύτερο μέρος των λαϊκών στρωμάτων, και στην πόλη μας, ξεπαγιάζει απ’ το κρύο) στο πλαίσιο του ευρωενωσιακού, φιλομονοπωλιακής κατεύθυνσης «Συμφώνου των Δημάρχων» (ας μη ξεχνάμε ότι ο μποναμάς των 7,4 εκ. ευρώ που προαναφέρουμε, γίνεται στο όνομα της «ενεργειακής αναβάθμισης» του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού). Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και πλήθος άλλων «μέτρων», «στόχων» και «δράσεων» με πιο χαρακτηριστικές τις δράσεις «Υλοποίηση προγ/των “Άθληση για όλους”» με Π/Υ 3.3 εκ. ευρώ (!) και «Πραγματοποίηση αθλητικού Camp» με Π/Υ 0,74 εκ., αμφότερες του στόχου 2.4.2. Είναι εμφανές ότι σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών θα καλύψει το πρόγραμμα προβολής και δημοσίων σχέσεων της δημοτικής αρχής του κ. Πατούλη. Πράγμα που διευκολύνεται από το γεγονός, ότι τα χρήματα αυτά θα διαχειριστούν έξω από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, από το οικείο νομικό πρόσωπο του δήμου.
Τέλος, επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά το παραμύθι της δημιουργίας «νέων [!] ελεύθερων χώρων», όταν και οι ελάχιστοι, που είχαν μείνει σε πυκνοδομημένες περιοχές από την «περίοδο Τζαννίκου», τσιμεντοποιούνται κατά τη διοίκηση Πατούλη, με επόμενα θύματα το πρώην οικόπεδο Παναγόπουλου και την πλατεία Ευτέρπης στον ηλεκτρικό σταθμό. Για να χρυσωθεί το χάπι εμφανίζονται στο στόχο 1.2.1 του ΕΠ πλήθος «επανυποβολές απαλλοτριώσεων» (ανάμεσά τους και αυτή στο ΟΤ 516 Π/Υ 9,17 εκ. ευρώ), για όσους αφελείς έχουν απομείνει , αφού οι προς την αντίθετη κατεύθυνση προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής έχουν προ πολλού αποκαλυφθεί. Πράγμα που αναγνωρίζεται έμμεσα και στο ίδιο το ΕΠ, καθώς οι δράσεις αυτές είναι οι μόνες για τις οποίες δεν αναγράφεται καν βαθμός προτεραιότητας.
Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση λέει ΟΧΙ στο αντιλαϊκό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου. Μέσα σ’ αυτό εκφράζεται μια πολιτική που ακολουθεί πιστά σε τοπικό επίπεδο τη γενικότερη Κυβερνητική επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας. Απέναντί του αντιτάσσουμε την αποδοκιμασία μας, την αντίθεσή μας σε κάθε είδους προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων σε μηχανισμούς και προγράμματα συνδιαχείρισης της κρίσης, αποκαλύπτουμε την γενεσιουργό αιτία της, που δεν είναι ούτε κάποια «μοντέλα ανάπτυξης», ούτε κάποιες «νεοφιλελεύθερες πολιτικές». Είναι η ίδια η εξουσία των διεθνικών μονοπωλίων που την γεννά, την αναπαράγει και την οξύνει στο δρόμο για όλο και μεγαλύτερα κέρδη.
Είναι καθαρό, ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, τίποτα δεν πρόκειται να κερδηθεί, εάν δεν αναπτυχθεί ένα αποφασισμένο, μαζικό , διεκδικητικό κίνημα απέναντί της στο πλαίσιο και σε συνδυασμό με τους συνολικότερους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερους όρους δουλειάς και διαβίωσης. Δυνατότητες, να πάρει συγκεκριμένη οργανωτική έκφραση το κίνημα αυτό και στην πόλη μας, υπάρχουν. Η Λαϊκή Επιτροπή Μαρουσιού που σήκωσε το κύριο βάρος της έμπρακτης, μαζικής αντίδρασης κατά του χαρατσιού των λογαριασμών της ΔΕΗ, που οργάνωσε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της φτωχής οικογένειας με μαζικές παραστάσεις στη ΔΕΗ και την Εφορία, μπορεί να αποτελέσει τον αγωνιστικό πόλο στην πόλη μας προς την κατεύθυνση αυτή.
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Νίκος Μπουντούρογλου
Μαρία Καρλατήρα
Θανάσης Φωτόπουλος