Πρόκειται για Πρόγραμμα, όπως θα τεκμηριώσουμε στη συνέχεια:
Κομμένο και ραμμένο στο πλαίσιο του αντιλαϊκού «Καλλικράτη», μαζί και ψευδεπίγραφο.
Παραπέρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, όσο έχει απομείνει.
Ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Καθήλωσης των κοινωνικών τεχνικών υποδομών της πόλης σε επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών, σπατάλησης των όποιων διαθέσιμων πόρων σε έργα βιτρίνας, μείωσης των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που απόμειναν.
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα πρόγραμμα που λίγο αν ξύσει κανείς το επίπλαστο, εικονικό του επίχρισμα, θα διαπιστώσει ότι εκφράζει και υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο, με πλήρη συνέπεια, το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της άρχουσας τάξης, όπως ειδικότερα εκδηλώνεται στις μέρες μας, περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Ομολογείται ευθέως, ότι σκοπός του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) του δήμου – όπως και των άλλων δήμων, σύμφωνα και με το σχετικό Οδηγό της «ΕΕΤΑΑ ΑΕ» – είναι η «προώθηση της δημοτικής και της εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και τις νέες αρμοδιότητες που ορίζει το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» ( σελ.12, οι υπογραμμίσεις δικές μας). Καλό είναι να το γνωρίζουν αυτό οι Μαρουσιώτες, για να αντιληφθούν το «βάθος» των κατά καιρούς «αντι – καλλικρατικών», κατά τα άλλα, ξεσπασμάτων του κου Πατούλη. Όσο για «τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», αυτές τις υφίσταται εδώ και χρόνια στο πετσί του ο Μαρουσιώτικος λαός, με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία δεκαπενταετία της «Βωβόπολης», των Ολυμπιακών Αγώνων, των υπερτοπικών μεγαθήριων και των πολυεθνικών εταιρειών.
Φυσικά δεν λείπουν και κάποιες βαρύγδουπες, πλην ανέξοδες, χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για φιλολαϊκές παρεμβάσεις, όπως η «Δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, σε κάθε γειτονιά», η «Βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη», η «περαιτέρω προώθηση της Ανακύκλωσης», η «Ανάπτυξη, βελτίωση … βασικών υποδομών (πχ … δίκτυο όμβριων, αντιπλημμυρική προστασία …)», για να περιοριστούμε εδώ μόνο στις «βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις» του «Άξονα 1 “Περιβάλλον και ποιότητα ζωής”». Κι όλα αυτά μέχρι το 2014! Ό,τι δεν έγινε τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, και πολλά περισσότερα, θα γίνουν τη διετία 2013-14 (!), αυτό διαμηνύει ο τίτλος του ΕΠ. Το εμφανώς ψευδεπίγραφό του, πάντως, το αποκαλύπτουν σε μια γωνιά του κειμένου (σελ. 12) και οι ίδιοι οι συντάκτες του: «Τέλος, είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι το πιθανότερο είναι, να μην υλοποιηθεί το σύνολο των προτεινόμενων έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών έως το 2014», τόσο απλά.
2. Συνεπές με την εντεινόμενη αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, το ΕΠ αντλεί τα έσοδά του όλο και περισσότερο από την τοπική υπερφορολόγηση, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την αυξητική τάση της τριετίας 2009 – 2011 και στους προϋπολογισμούς της τριετίας 2012 – 2014, με επίπλαστη εξαίρεση το 2012, όπου οι «Επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες» εμφανίζονται αφύσικα διογκωμένες, υπερ – πενταπλάσιες του 2001 (από 1,93 εκ. ευρώ στα 9,99 εκ. ευρώ). Έτσι, τα έσοδα από την τοπική φορολόγηση (ανταποδοτικά τέλη, λοιπά τέλη, φόροι και εισφορές), ως ποσοστό στο σύνολο των τακτικών και έκτακτων εσόδων, σκαρφάλωσαν από το ήδη υψηλό 60,0% το 2009 (37,01 εκ. προς 61,74 εκ.) στο δυσθεώρητο 67,2% το 2011 (35,93 εκ. προς 53,5 εκ.), με προοπτική να ανεβεί παραπέρα στο 71,0% το 2013 και στο 71,4% το 2014 (30,50 εκ. προς 42,72 εκ.). Υπενθυμίζεται, ότι η μείωση κατά 1,08 εκ ευρώ (2,9%) της τοπικής φορολογίας μεταξύ των ετών 2009 και 2012 προήλθε από τη κατακόρυφη μείωση των ανταποδοτικών τελών του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ η φοροαφαίμαξη των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων μεγάλωσε παραπέρα. Το φαινόμενο θα επιδεινωθεί με νέα τοπικά εισπρακτικά μέτρα, όπως πχ ομολογείται στην παρουσίαση των «βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων» του στρατηγικού στόχου 4 («Οργάνωση και Λειτουργία Δήμου») με την «Αναζήτηση επιπλέον πηγών εσόδων (πχ ελεγχόμενη στάθμευση)».
Αντίθετα, απουσιάζει κάθε αναφορά στα κλεμμένα – παραπάνω από 10δις ευρώ – από τα θεσμοθετημένα έσοδα της τοπικής διοίκησης, κλεμμένα διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων. Αντί αυτού περισσεύουν οι διαβεβαιώσεις για «Διεκδίκηση και αξιοποίηση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα». Το πόσο «σθεναρή» και «αποτελεσματική» νοείται αυτή η διεκδίκηση, προκύπτει αβίαστα από τα ίδια τα στοιχεία του ΕΠ, όπου οι «Επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες» προϋπολογίζονται στον Π/Υ του 2013 μόλις στα 3,93 εκ. ευρώ για να πέσουν ακόμη παρακάτω, στο 1,50 εκ. ευρώ (!) το 2014. Σημειώνεται, προς άρση κάθε αμφιβολίας, ότι προς το τέλος του ΕΠ (σελ.178 από 185) ξεκαθαρίζεται πως οι πιο πάνω Π/Υ θα αποτελέσουν «το βασικό όχημα για την χρηματοδότηση των δράσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού που περιγράφηκαν προηγουμένως». Δηλ. τα προϋπολογιζόμενα 5,43 εκ. ευρώ είναι οι μόνες εύλογες επιχορηγήσεις που προσδοκά το ΕΠ για όλη την τρέχουσα διετία 2013 – 2014. Και αν διερωτάται κανείς, ύστερα από αυτά, από πού τελικά θα βρεθούν τα χρήματα για την εκτέλεση των πανάκριβων έργων και δράσεων βιτρίνας Α και Β προτεραιότητας (όπως θα δούμε παρακάτω), η απάντηση είναι απλή και «δοκιμασμένη»: Από το πενιχρό βαλάντιο των εργαζομένων.
Επαναλαμβάνεται, τέλος, και για την τριετία 2012-2014 ο φαύλος κύκλος του υπέρογκου και πανάκριβου δανεισμού προκειμένου να καλυφθούν «Πληρωμές οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ)» ύψους 155,63 εκ ευρώ: Στα 133,13 εκ ευρώ προϋπολογίζονται οι «Εισπράξεις από δάνεια» στη διετία 2013-2014, νέα θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας, ενώ τα υπόλοιπα 22,50 εκ. θα καλυφθούν από πόρους που θα έπρεπε να καλύψουν βασικές ανάγκες των εργαζομένων σε έργα τεχνικής υποδομής και δικτύων και βελτίωσης των όρων διαβίωσης στην πόλη. Τα νέα δημοτικά «ανταποδοτικά» χαράτσια που ετοιμάζονται, απόκτησαν και το κατάλληλο «εργαλείο» επιβολής και είσπραξης: «Αναλυτική κοστολόγηση λειτουργιών και προσαρμογή στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία» το βάφτισαν, κατά τη συνήθη ευρωενωσιακή πρακτική, σύμφωνα με την οποία τα πιο βάρβαρα φορομπηχτικά μέτρα ενδύονται με εύηχες ονομασίες.