Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
«Τα μεγαλεπίβολα σχέδιά σας ναυάγησαν»
«Προϋπολογισμός χρεοκοπίας, απολογισμός καταστροφής». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης, εκτιμώντας πως «επιβεβαιωθήκαμε ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδιά σας για “σωτηρία” του Δήμου μέσω του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης του Ιουνίου του 2011 ναυάγησαν, όπως αποδεικνύεται από τα νούμερα του οικονομικού απολογισμού, καθώς οι στόχοι που βάλατε είναι αδύνατο να πιαστούν με αυτή την μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση».
Και πρόσθεσε: «Για ποιο νοικοκυριό μιλάμε, όταν υπάρχει ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής, Τεχνικού Προγράμματος ή έργων υποδομής; Αυτά τάξατε στους Μαρουσιώτες το 2010 και γι’ αυτά πήρατε το 57% για το οποίο επαίρεστε; Αυτό που κάνετε είναι να ικανοποιείτε τα δάνεια του παρελθόντος, δηλαδή χρέη που δεν δημιούργησε ο μαρουσιώτικος λαός, όντας όμηροι της μνημονιακής – Καλλικρατικής πολιτικής, οδεύοντας προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αργά αλλά σταθερά».
Και ο κ. Πολυχρονιάδης ολοκλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζούμε σε μια άγρια εποχή που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την αλλάξουμε. Άλλος δρόμος από την ανατροπή δεν υπάρχει. Εσείς επιλέγετε τον δρόμο προς τον Καιάδα για τον Δήμο, αλλά εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε».
Σπύρος Σταθούλης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών
«Νοικοκύρεμα και οικονομία όπου πρέπει»
Απαντώντας στην έντονη κριτική από την πλευρά της μειοψηφίας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, τόνισε: «Είναι πολύ πιο εύκολος ο ρόλος όταν είσαι αντιπολίτευση. Όμως, με τόση μεγάλη μείωση των τακτικών και έκτακτων κρατικών επιχορηγήσεων, εσείς τι θα κάνατε αν είχατε τόσο μειωμένα έσοδα; Εμείς απλώς προχωράμε σε νοικοκύρεμα του Δήμου και οικονομία εκεί που πρέπει». Και πρόσθεσε: «Όπως βλέπετε, οι κοινωνικές μας υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν ομαλά και σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό δεν γίνεται ως δια μαγείας. Προσπαθούμε μέσα από ώριμες μελέτες να εκμεταλλευτούμε το ΕΣΠΑ εφόσον το κράτος δεν δίνει χρήματα. Επίσης, χάρη στο πρόγραμμα εξυγίανσης και την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μειώσαμε τις δόσεις και κερδίσαμε το ποσό των 600.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, με τα 19 εκατ. της σχετικής χρηματοδότησης από το κράτος, προχωράμε στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δήμου προς τους προμηθευτές του, μέσω των προγραμματικών συμβάσεων για καθαριότητα, βρεφονηπιακούς σταθμούς και αθλητισμό, γιατί δεν είμαστε “μπαταχτσήδες”».
Και ο κ. Σταθούλης κατέληξε λέγοντας: «Καλές είναι οι φωνές, αλλά εμείς πρέπει να διοικήσουμε τον Δήμο. Τη χρονιά που διανύουμε έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και τα βάρη του παρελθόντος και να μην έχουμε τρέχουσες υποχρεώσεις, πληρώνοντας τις οφειλές μας καθημερινά και να παράλληλα να φέρνουμε αποτελεσματικά εις πέρας τις υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες».
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, κατά της έγκρισης του Οικονομικού Απολογισμού 2012 ψήφισαν οι: Κώστας Ζαπαντιώτης, Μαίρη Καρανάσιου, Παναγιώτης Σαγρής, Νίκος Μπουντούρογλου, Μαρία Καρλατήρα, Λευτέρης Μαγιάκης, Πέτρος Κούκουζας, Δάμων Κλαπάκης, Κατερίνα Ψάλτη και Δημήτρης Πολυχρονιάδης.
Οικονομικός Απολογισμός 2012 Δήμου Αμαρουσίου
Λιγότερα έξοδα, αλλά τι οφειλές υπάρχουν;
Για το 2012 η διοίκηση του Δήμου υπέβαλε, σύμφωνα με το νόμο, στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση τον Ταμειακό Απολογιστικό Πίνακα, με τα Έσοδα 2012 ύψους 63.291.479,11 ευρώ (έναντι 56.075.558,65 ευρώ του 2011 και 63.372.781,76 του 2010) και Έξοδα ύψους 56.297.660,72 (έναντι 62.863.629,22 ευρώ του 2011 και 78.302.744,90 του 2010), που σημαίνει ότι το χρηματικό υπόλοιπο της χρήσης 2012 ανήλθε σε 6.993.818.39 ευρώ, (έναντι ελλείμματος της περσινής που ανήλθε στο ύψος των 6.788.070,57 ευρώ και ελλείμματος 14.929.963,14 ευρώ κατά το 2010).
Ένα πλεόνασμα, για το οποίο η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου μπορεί μεν να αισθάνεται αισιόδοξη, ύστερα από τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών, αλλά όχι για πολύ, διότι θα πρέπει να περιμένουμε και τον Ισολογισμό της περιουσιακής κατάστασης του Δήμου, στον οποίο θα φαίνονται οι συνολικές απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις του Δήμου, δεδομένου ότι η ορκωτή ελεγκτής – λογιστής στην Ειδική Έκθεση Τακτικού Ελέγχου για τα οικονομικά του Δήμου του 2011, είχε τονίσει ότι «εάν ο Δήμος Αμαρουσίου αποφασίσει να ρευστοποιήσει τις απαιτήσεις του, προκειμένου να εξοφλήσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του, όχι μόνον δεν θα του φτάσουν, αλλά θα χρειαστεί και 24.583.580,69 ευρώ ακόμα».
Βέβαια, θεωρείται αξιέπαινο το γεγονός ότι τα έσοδα του 2012 επανήλθαν στο ύψος του 2010, μετά την πτώση που παρουσίασαν το 2011, όπως επίσης είναι αξιέπαινο και το γεγονός ότι τα έξοδα μειώθηκαν στα 56 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. το 2011 και 78 εκατ.(!) του 2010, αλλά αυτοί οι «ευημερούντες αριθμοί» δεν λένε τίποτα από μόνοι τους, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Ισολογισμός 2011 παρουσίαζε στο Παθητικό Σύνολο Υποχρεώσεων 143,30 εκατ. ευρώ και στο Ενεργητικό Σύνολο Απαιτήσεων ύψους 47,06 εκατ. ευρώ περίπου, οπότε ας περιμένουμε την υποβολή πλήρους Ισολογισμού και Απολογισμού 2012 με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή.
Επίσης, πρέπει να τονισθεί ότι τα έσοδα απέχουν αρκετά από τα προϋπολογισθέντα και βεβαιωθέντα για το 2012, που σημαίνει ότι ο μηχανισμός είσπραξης του Δήμου ακόμα πάσχει, όπως άλλωστε έχει τονισθεί και από τον οικονομικό προϊστάμενο του Δήμου. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι Απαιτήσεις από υπόλοιπα βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ΠΟΕ, όπου εισπράχθηκαν 678 χιλ. ευρώ ενώ είχαν βεβαιωθεί για είσπραξη 28 εκατ. ευρώ, ή τα Έσοδα Παρελθόντων Ετών που εισπράχθηκε 1 εκατ. ευρώ, ενώ αναμενόταν είσπραξη 9,67 εκατ. ευρώ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ
