Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα οικονομικά πεπραγμένα του 2012. Δημοτική αρχή: «Συμμάζεμα, εν μέσω δυσκολιών». Μειοψηφία: «Πάμε κατευθείαν για Οικονομικό Παρατηρητήριο».
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, που δείχνουν αύξηση εσόδων και μείωση εξόδων σε σχέση με το 2010 και το 2011, ωστόσο τα συμπεράσματα από τη συζήτηση για τον Οικονομικό Απολογισμό 2012 του Δήμου Αμαρουσίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 19 Μαρτίου, δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις περασμένες χρονιές.
Eιδικότερα, ο Δήμος εξακολουθεί να μάχεται για την επιβίωσή του στις «φουρτουνιασμένες θάλασσες» του μνημονίου και του «Καλλικράτη», με το μεγαλύτερο πρόβλημα να συνίσταται στις συνεχείς περικοπές κρατικών πόρων και τις υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων και χρεών προς τρίτους από το παρελθόν.
Στην πολιτική συζήτηση που διεξήχθη (σ.σ.: για το καθαρά λογιστικό σκέλος του απολογισμού μπορείτε να ενημερωθείτε στη σχετική ανάλυση) η διοίκηση, διά στόματος του αντιδημάρχου Οικονομικών Σπύρου Σταθούλη, υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν στο Σώμα, τονίζοντας ότι ο Δήμος προσπαθεί να συμμαζέψει τις υποχρεώσεις του και να αυξήσει τα έσοδα (που συνεπάγονται την εύρυθμη λειτουργία του) εν μέσω των μεγάλων δυσκολιών που συνεπάγονται από την έλλειψη κρατικών επιχορηγήσεων.
Παράλληλα, στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για άντληση πόρων μέσω ώριμων μελετών από το ΕΣΠΑ, στην αποπληρωμή των χρεών παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ), μέσα από τα 19 εκατ. ευρώ που έλαβε ο Δήμος από το κράτος, στο πλαίσιο του σχετικού κεντρικού προγράμματος αποπληρωμής του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, ενώ υπεραμύνθηκε και του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου, μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Από την πλευρά της μειοψηφίας τα «πυρά» ήταν και πάλι σφοδρά και επικεντρώθηκαν στις χαμηλές εισπρακτικές επιδόσεις του Δήμου και στην έλλειψη έργου στην πόλη που συνεπάγονται τα μειωμένα έσοδα, ενώ οι περισσότεροι εκ των ομιλητών επέμειναν στην εδώ και καιρό εκφρασμένη εκτίμησή τους ότι ο Δήμος οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς την υπαγωγή του στο Οικονομικό Παρατηρητήριο ΟΤΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μικρές νίκες στον πόλεμο για επιβίωση
Μαρία Καρλατήρα, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Φούμαρα τα περί ισοσκελισμού»
Για έναν απολογισμό «ακριβή ως προς το διαχειριστικό του σκέλος, που όμως είναι καθρέφτης της δράσης του Δήμου για το 2012», έκανε λόγο η εκπρόσωπος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Μαρία Καρλατήρα σχολιάζοντας τον οικονομικό απολογισμό του 2012, για να προσθέσει: «Όλοι οι δημότες γνωρίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου, όμως τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα ως προς την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012, λόγω των έξτρα περικοπών στην κρατική επιχορήγηση, τη χειροτέρευση των κοινωνικών υπηρεσιών, τη μείωση του προσωπικού και την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων». Όπως υποστήριξε, «η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ παίρνει άριστα τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο ΚΕΔΕ για την πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου και στο Μαρούσι η δημοτική αρχή της Ν.Δ. επιμένει να παρουσιάζει τα αποτελέσματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής ως φυσικά φαινόμενα», ενώ, αναφερόμενη στα στοιχεία του απολογισμού τόνισε: «Το 2012 ήταν άλλη μια χρονιά πλασματικού προϋπολογισμού, καθώς τα έσοδα ανήλθαν μόλις στο 45% των προϋπολογισθέντων και τα έξοδα στο 40%, αποδεικνύοντας ότι τα περί “ισοσκελισμένου προϋπολογισμού” ήταν φούμαρα στο πλαίσιο της Καλλικρατικής πολιτικής. Μόλις το 29% των εσόδων προήλθε από τους κρατικούς πόρους, γεγονός που καθιστά τον Δήμο μας πρωταθλητή στο χαράτσωμα των εργαζομένων».
Και η κ. Καρλατήρα κατέληξε ως εξής: «Διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση, τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, την πλήρη στελέχωση του Δήμου με μόνιμο προσωπικό και την πλήρη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, των προγραμμάτων όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι” κ.λπ.».
Λευτέρης Μαγιάκης, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
«Απολογισμός κακοδιαχείρισης»
Ως «μνημονιακότερο του μνημονίου» χαρακτήρισε τον οικονομικό απολογισμό του 2012 ο επικεφαλής των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Λευτέρης Μαγιάκης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για απολογισμό κακοδιαχείρισης», παραθέτοντας στοιχεία όπως ότι οι τακτικές επιχορηγήσεις ήταν μειωμένες κατά 20%, οι έκτακτες κατά 25%, ενώ οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις κατά 47%.
«Επομένως έχουμε πλήρη εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στον Δήμο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ενώ προβλεπόταν αύξηση 252% στα έσοδα από τακτικές οφειλές Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (πρόστιμα κ.λπ.) και 1007% από έκτακτες οφειλές Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (τακτοποίηση αυθαιρέτων κ.λπ.), εσείς έχετε εισπράξει μόλις 18% και 75 αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, από τις 750.000 ευρώ που προϋπολογίζατε ως δικαστικές δαπάνες για την διεκδίκηση οφειλομένων προς τον Δήμο, διαθέσατε μόλις 6.500 ευρώ (περίπου), κάτι που σημαίνει ότι στην ουσία δεν θέλατε να εισπράξετε, στον βωμό μιας πελατειακής πολιτικής».
Παράλληλα, ο κ. Μαγιάκης επισήμανε ότι «από τα 56 εκατ. ευρώ των εσόδων του Δήμου, μόλις τα 3 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για έργα, ενώ 27 εκατ. πήγαν στα λειτουργικά έξοδα και τα 20 εκατ. για την εξυπηρέτηση των δανείων του παρελθόντος» και πρόσθεσε: «Αυτή, δυστυχώς, είναι η εικόνα του Δήμου σήμερα και δεν είναι τυχαία. Στην πράξη αυτή η διοίκηση εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Πού οδηγεί; Μήπως στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τις απολύσεις εργαζομένων και τις συμπράξεις με ιδιώτες;».
Ο κ. Μαγιάκης πρότεινε προς τη διοίκηση αφενός «να υπάρξει απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν για τις σπατάλες του παρελθόντος στον Δήμο» και αφετέρου «να είχε ενημερώσει τον λαό τι συμβαίνει και όλοι μαζί να διεκδικούσαμε την ανατροπή αυτής της πολιτικής στραγγαλισμού της αυτοδιοίκησης, η οποία επιτελεί κοινωνικό έργο», για να καταλήξει: «Είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθούν οι συνέπειες της πολιτικής που ακολουθείτε στα μάτια των πολιτών και τότε θα κληθείτε να δώσετε εξηγήσεις».
Κατερίνα Ψάλτη, ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
«Διαφαίνεται το Παρατηρητήριο»
Στην σύντομη τοποθέτησή της, η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Κατερίνα Ψάλτη τόνισε αρχικά: «Από τον οικονομικό απολογισμό του 2012 κρατάμε τρία στοιχεία: Τα χρέη του παρελθόντος, τη μείωση των έργων στην πόλη, αλλά και το μειωμένο έργο των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου». Και πρόσθεσε: «Ενόψει του Ιουνίου του 2013 και τη δυσκολία ισοσκελισμού του προϋπολογισμού, μπροστά μας διαφαίνεται το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να εισπράξουμε όσα οφείλονται στον Δήμο, προκειμένου να επιτελέσουμε κοινωνικό έργο. Αλλιώς, μόνο οι δημότες θα επιβαρύνονται οικονομικά για μικρά έργα που δεν θα ανακουφίσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Χρειάζεται μια μικρή “επανάσταση” εναντίον αυτής της κατάστασης».