Ανησυχία και σύγχυση προκαλούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Tο υπ. Οικονομικών ετοιμάζεται να επιβάλει νέο χαράτσι σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τους επιτρέψει να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης, Γιώργος Κανελλόπουλος
Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άρχισε να ανακύπτει σταδιακά το τελευταίο διάστημα, μετά από απανωτά αιτήματα των Γενικών Διευθύνσεων Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και Δασών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής προς το υπουργείο Οικονομικών, μέσω των οποίων ζητούνταν από το τελευταίο να προχωρήσει στη διεκδίκηση χιλιάδων στρεμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1947, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ανήκει σε ιδιώτες και είναι ήδη χτισμένη.
Συγκεκριμένα, τα δασαρχεία εμφανίζονται να διεκδικούν σχεδόν όλη (!) την έκταση της Κοινότητας Εκάλης, περίπου το 1/5 της Κηφισιάς, το 1/2 της Δροσιάς, σχεδόν ολόκληρη την Παλαιά Πεντέλη, καθώς και 230 στρέμματα οικοδομικών τετραγώνων στο Περιστέρι, εκτάσεις με κτίσματα στη Σταμάτα, στον Διόνυσο, στον Μαραθώνα, στην Αγία Βαρβάρα, στη Ροδόπολη, στον Άγιο Στέφανο κ.α.
Πρόκειται για εκτάσεις που ενώ είχαν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα το 1970, το 1978, το 1983 και έπρεπε σε εφαρμογή σχετικών εγκυκλίων να παραδοθούν στις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να οικοδομηθούν ολόκληρα τετράγωνα με πολυκατοικίες.
Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα κατά τη δήλωση της περιουσίας τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία του Εθνικού Κτηματολογίου φορείς του Δημοσίου (Διεύθυνση Δασών, υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.) που διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία, οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/1995 με βάση την οποία υποχρεώνονται να δηλώσουν τις διαχειριζόμενες από αυτές εκτάσεις του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις τακτικές ετήσιες επιθεωρήσεις για το 2013 που διεξήχθησαν στις κτηματικές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου Αττικής διαπιστώθηκε ότι κατά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και ενστάσεων οι αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών διαβίβασαν στις παραπάνω Υπηρεσίες έγγραφα που τις καλούν να δηλώσουν τεράστιες εκτάσεις που ήταν δασικές πριν ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως ή και εκτάσεις που ήταν δασικές εντός σχεδίου πόλης, αλλά με τον Ν. 3889 του 2010 είχαν αποβάλει τον δασικό τους χαρακτήρα.
Δεν διαψεύδει η Γενική Διεύθυνση Δασών
Σε ερώτημα που διατύπωσε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, το θέμα δεν διαψεύστηκε, ωστόσο αναμένονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά:
«Ενδεχομένως το θέμα να έχει προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, απ’ όπου η Υπηρεσία να έχει διαπιστώσει εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίου και τις οποίες διαβίβασε προς την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και από εκεί, προφανώς, προς το υπουργείο Οικονομικών»,.
Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει και ήδη υπάρχει προβληματισμός στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ισορροπίες είναι λεπτές, εφόσον είναι ολοφάνερο το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει σε πολύ μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες ενώ έχουν αγοράσει, μεταβιβάσει ή αποκτήσει την περιουσία τους με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο, ξαφνικά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε έναν πολυετή και δαπανηρό δικαστικό αγώνα με το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.