Αναβολή για τις 20 Μαρτίου πήρε τελικά ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός στον οποίο έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ τον Χώρο Εγκατάστασης Υποστήριξης (ΧΕΥ) Νερατζιώτισσας και ο οποίος αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Η αναβολή του πλειστηριασμού οφείλεται, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, στο γεγονός ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για όσο διάστημα βγήκε στο διαδίκτυο ο διαγωνισμός (από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα). Ωστόσο, υπάρχουν και εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η μη κατάθεση προσφοράς οφείλεται και στις πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για αναστολή οικοδομικών αδειών και αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου χώρου σε Κοινόχρηστο – Κοινωφελή, οι οποίες ενδεχομένως να «πάγωσαν» το όποιο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του χώρου.
Η fast track διπλή απειλή
Σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η υπόθεση της αλλαγής χρήσης του συγκεκριμένου οικοπέδου συνιστά σημαντική εξέλιξη για την υπόθεση, καθώς, εφόσον εφαρμοστεί εγκαίρως, δημιουργεί νέα δεδομένα. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν καταστεί εφικτό αυτό χρονικά, το οποίο είναι και το πιθανότερο σενάριο εφόσον μεσολαβούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, (αναρτήσεις, εξετάσεις ενστάσεων κ.λπ.), αν τελικά προκύψει αγοραστής του συγκεκριμένου χώρου, τότε θα ισχύσουν διαδικασίες fast track, όπως ισχύει σε όλες τις εκποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ που απασχολούν την δημοσιότητα (Ελληνικό, Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας κ.λπ.). Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι κάθε εκείνος που θα αποκτήσει μέσω του πλειστηριασμού τον συγκεκριμένο χώρο, αυτομάτως θα έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τη χρήση γης και τον συντελεστή δόμησης που εκείνος έχει προτείνει στον φάκελο της υποψηφιότητάς του, δίχως να ληφθεί υπόψη το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς του οικοπέδου (χρήση Γενικής Κατοικίας με σκοπό την δημιουργία οργανωμένου χώρου park & ride για τους παρακείμενους σταθμούς ΗΣΑΠ και Μετρό, με Συντελεστή Δόμησης 0,8). Θα μπορεί, δηλαδή, να κτίσει με όποιον συντελεστή δόμησης και με όποια χρήση γης επιθυμεί (ακόμη και με χρήση υπερτοπικού κέντρου)!
Και αυτή είναι μόνο η μια διάσταση του θέματος. Διότι υπάρχει και η οικονομική παράμετρος. Βάσει αυτής, εφόσον τα παραπάνω ισχύουν, το ποσό εκκίνησης των 1,8 εκατ. ευρώ με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ κοστολογεί τον ΧΕΥ Νερατζιώτισσας είναι εξευτελιστικά χαμηλό σε σχέση με το τίμημα που θα έπρεπε να πληρώσει κάποιος για να το αποκτήσει με χρήση π.χ. υπερτοπικού κέντρου. «Εφόσον ο ιδιώτης που θα το αποκτήσει με τιμή π.χ. 2 εκατ. ευρώ (εφόσον ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός) και βάσει των διαδικασιών fast track μπορεί αυτόματα να εφαρμόσει στον χώρο συντελεστή δόμησης άνω του ισχύοντος 0,8 και με χρήση υπερτοπικού κέντρου (π.χ. να χτίσει ένα μίνι “Mall”), τότε είναι σαν να αποκτά με αυτή την τιμή ένα χώρο που αν ήταν χαρακτηρισμένος ως υπερτοπικό κέντρο, θα κόστιζε με αντικειμενικές τιμές ποσό κατά πολύ πολλαπλάσιο του 1,8 εκατ. ευρώ που τον κοστολογεί τώρα το ΤΑΙΠΕΔ», λέει χαρακτηριστικά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Πέτρος Κούκουζας, περιγράφοντας με απλά λόγια τη συγκεκριμένη παράμετρο.
Τα παραπάνω επιχειρήματα οδηγούν τον Δήμο Αμαρουσίου και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να φωνάζουν όχι μόνο για «τεράστια πολεοδομική επιβάρυνση της περιοχής», αλλά και για «ξεπούλημα» του οικοπέδου και ενδεχομένως μελλοντικά και των άλλων δύο χώρων του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαρούσι (ο ένας επί της Λ. Κηφισιάς και ο άλλος επί της Λ. Κύμης.
Για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου, φωνές όπως αυτές των Λευτέρη Μαγιάκη και Πέτρου Κούκουζα (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) εκφράζουν την άποψη ότι είναι μονόδρομος η κατάθεση προσφυγής κατά της διοικητικής πράξης της πώλησης του χώρου. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας, κατάθεση προσφυγής αμέσως μετά την κατακύρωση του πλειστηριασμού σε κάποιον ιδιώτη, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι της ακύρωσής του (υφιστάμενη χρήση γης, συγκεκριμένος συντελεστής δόμησης, περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση της γύρω περιοχής κ.λπ.).