Τι (δεν) απαντά στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Το «μπαλάκι» ρίχνει το ΥΠΕΚΑ
Εντύπωση προκαλεί η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στην ερώτηση που είχαν υποβάλει (από κοινού και προς το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ως εποπτεύων πολιτικός φορέας για το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Ηρώ Διώτη και Ευγενία Ουζουνίδου σχετικά με τον ΧΕΥ Νερατζιώτισσας.
Το υπουργείο παραπέμπει σε σχετικό έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), στο οποίο απλώς γίνεται υπενθύμιση του υφιστάμενου (βάσει Προεδρικού Διατάγματος) πολεοδομικού καθεστώτος του συγκεκριμένου χώρου.
Στο σχετικό έγγραφο του ΟΡΣΑ αναφέρονται τα εξής:
❍ ❍ ❍
1. Ο χώρος του ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, στον οποίο αναφέρεστε, εμπίπτει στη ΖΕΑ της Αττικής Οδού και επομένως ισχύουν όσα προβλέπονται στο Π.Δ. με θέμα “Καθορισμός ΖΕΑ κατά μήκος της Λεωφόρου Ελευσίνας – Αεροδρομίου Σπάτων και καθορισμός χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης” (ΦΕΚ 647/Δ/25-6-2003), σε συνδυασμό με τον νόμο 2446/96 – παρ.35.2.2. (ΦΕΚ 274/Α/1996).
2. Το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς στην περιοχή είναι εντός σχεδίου με χρήση γενικής κατοικίας και Σ.Δ. 0,8 (ΦΕΚ 274/Α/1996).
3. Η Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής (ΡΣΑ) 2021, προωθεί Σχεδίο Νόμου. Βάσει αυτού, στην Αττική, αναφορικά με την πολιτική στάθμευσης, προτείνεται δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης – μετεπιβίβασης, σε περιφερειακούς και τερματικούς σταθμούς του Πρωτεύοντος Δικτύου Δημοσίων Συγκοινωνιών Μητροπολιτικής Εξυπηρέτησης. Επίσης, αναφορικά με τα Δίκτυα Δημόσιας Συγκοινωνίας & Μέσα Σταθερής Τροχιάς, αναφέρεται ότι οι Δημόσιες Συγκοινωνίες Μητροπολιτικής Εξυπηρέτησης οργανώνονται σε δύο (2) βασικά δίκτυα, το Πρωτεύον και το Δευτερεύον. Το Πρωτεύον Δίκτυο τροφοδοτείται από ακτινικές και εγκάρσιες γραμμές του Δευτερεύοντος Δικτύου σε κομβικά σημεία – σταθμούς μετεπιβίβασης. Τα κυριότερα κέντρα ανταπόκρισης, τόσο μεταξύ γραμμών του Πρωτεύοντος Δικτύου, όσο και με γραμμές του Δευτερεύοντος Δικτύου, καθώς και με τα υπεραστικά ΜΜΜ, αναπτύσσονται σε οργανωμένα Συγκοινωνιακά Κέντρα και Σταθμούς Μετεπιβίβασης.
❍ ❍ ❍
Από την παραπάνω απάντηση, φυσικά, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα για τις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ ως προς την αξιοποίηση του χώρου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Εφόσον το υπουργείο παραπέμπει στον ΟΡΣΑ κι εκείνος με τη σειρά του στο υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς του ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, αυτό σημαίνει μια έμμεση υπογράμμιση ότι ο ιδιώτης που θα αποκτήσει το ακίνητο (εφόσον ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός από το ΤΑΙΠΕΔ), θα είναι αναγκασμένος να προσαρμοστεί στις ισχύουσες πολεοδομικές προδιαγραφές του; Τι γνώμη έχει για αυτό το υπουργείο Οικονομικών που εποπτεύει πολιτικά το ΤΑΙΠΕΔ; Διότι, εάν ισχύουν οι διαδικασίες fast track που επιτρέπουν στον εκάστοτε ιδιώτη που αποκτά ένα τέτοιο ακίνητο να μπορεί «εν λευκώ» να ορίσει τις δικές του πολεοδομικές προδιαγραφές, τότε ασφαλώς τα κριτήρια που θέτει το ΥΠΕΚΑ μέσω του ΟΡΣΑ στην απάντησή του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ισχύουν.
ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ
«Παρόντες στη μάχη κόντρα στην “αξιοποίηση” ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ»
Ανακοίνωση για τη διαπαραταξιακή επίσκεψη στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ την Παρασκευή 7 Μαρτίου εξέδωσε ο συνδυασμός ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ του Κώστα Βλάχου, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
❍ ❍ ❍
Τα γραφεία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ και υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Βλάχος, μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου Επαμ. Γαρδέλη, και εκπροσώπους των συνδυασμών της μειοψηφίας, προκειμένου να επιδώσουν ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ κατά της διαδικασίας «αξιοποίησης» που θέλει να επιβάλει σε ελεύθερους χώρους της πόλης μας. Ένα ψήφισμα το οποίο συντάχθηκε ύστερα και από την πρόταση του Κώστα Βλάχου, να γίνει τροποποίηση του σχεδίου έτσι ώστε οι χώροι να χαρακτηριστούν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς για την πόλη.
Με το Ψήφισμα εγκρίνονται οι παρακάτω ενέργειες εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου:
α) Η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών προκειμένου να παραμείνουν ελεύθεροι οι αδόµητοι χώροι, συνολικά 17 και πλέον στρεμμάτων,
β) Η αλλαγή των χρήσεων γης σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, και
γ) Η προσπάθεια να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος έχει προγραμματισθεί να γίνει αύριο 7 Μαρτίου 2014, το πρωί.
Ο Κ. Βλάχος, δήλωσε πως στην ουσία με την απόφαση αυτή, επιδιώκεται οι χώροι να ανταποκρίνονται στους λόγους για τους οποίους απαλλοτριώθηκαν, που ήταν η εξυπηρέτηση της Αττικής Οδού με χώρους στάθμευσης και όχι άλλης χρήσης για εκμετάλλευση.
Επισημαίνεται, ότι κάθε άλλη χρήση τους, εκτός από αυτή για την οποία απαλλοτριώθηκαν, εγείρει αυτομάτως θέμα ανάκλησης της αρχικής απαλλοτρίωσης και είναι απορίας άξιον, πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν έλαβε υπόψη του τέτοια σημαντικά προβλήματα, πριν ξεκινήσει τις διαδικασίες «αξιοποίησης».
Ακόμα απορίας άξιο είναι, πως η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, ενώ όφειλε να γνωρίζει τις κινήσεις αυτές και τις συνέπειές τους, άφησε να περάσει τόσος χρόνος αντιδρώντας με ανούσιες επιστολές διαμαρτυρίας, οι οποίες χωρίς την πρόταση του Κ. Βλάχου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θα είχαν καμία πρακτική αξία.