Προ απροόπτου βρέθηκε ο Δήμος Αμαρουσίου, μετά την «βόμβα» Μαγιάκη ότι ΥΠΕΚΑ και ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσαν ΦΕΚ αλλαγής χρήσεων γης και όρων δόμησης στο ΧΕΥ Νερατζιώτισσας!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Μπεθάνης
Tο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου γνώρισε τον απόλυτο αιφνιδιασμό και «μούδιασμα» στην συνεδρίαση της Τρίτης 31 Μαρτίου, όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κατέθεσε ερώτηση και παρέθεσε και το σχετικό ΦΕΚ με υπογραφή του τέως αν. υπουργού ΥΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά για καθορισμό νέων χρήσεων γης και όρων δόμησης στον Χώρο Εγκατάστασης Υποστήριξης (ΧΕΥ) που βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ Νερατζιωτίσσης, ο οποίος προοριζόταν για πάρκινγκ που θα κάλυπτε τις ανάγκες μετεπιβίβασης σε Ηλεκτρικό και Προαστιακό σιδηρόδρομο.
Ο κ. Μαγιάκης, προκάλεσε αίσθηση και αμηχανία στα έδρανα της πλειοψηφίας, ρωτώντας αναλυτικά τα εξής:
«Στο τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών θεμάτων Νο 23/23-1-2015 με απόφαση του τ. αναπληρωτή υπουργού ΥΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης στο ΧΕΥ Νερατζιώτισσας.
Συγκεκριμένα δίνονται χρήσεις γενικής κατοικίας , ξενοδοχεία μέχρι 100κλίνες καταστήματα μέχρι 600τ.μ, γραφεία, βενζινάδικα κλπ., και όροι δόμησης με συντελεστή δόμησης 0.8 και συντελεστή κάλυψης 0.5.
– Δεδομένου ότι ο χώρος αυτός προορίζοταν να γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων για τις ανάγκες του προαστιακού
– Πάγιο αίτημα των κατοίκων του Ψαλιδίου ήταν να μην αλλάξει η χρήση του συγκεκριμένου χώρου
– Υπάρχουν στην περιοχή και άλλοι δύο χώροι ΧΕΥ
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή
– Η ανωτέρω υπουργική απόφαση ελήφθη κατόπιν διαβούλευσης του Υπουργείου με το Δήμο ή αποτελεί «μονομερή» ενέργεια της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του τ. υπουργού
– Η ανωτέρω απόφαση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του
– Με δεδομένη τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι οι ΧΕΥ θα περάσουν από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση στο ΣτΕ».
Η αποκάλυψη Μαγιάκη τάραξε τα νερά του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ, όπως τόνισε, «το ΦΕΚ αυτό έρχεται παρά τις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις μας πριν από περίπου 1 ½ χρόνο, αποφασίζοντας την ακύρωση του πλειστηριασμού του ΧΕΥ Νερατζιωτίσσης, αναστολή οικοδομικών αδειών και στα 3 ακίνητα και μετατροπή τους σε κοινόχρηστους-κοινωφελείς χώρους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης ουσιαστικά προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι κανείς από την διοίκηση δεν είχε λάβει γνώση για την έκδοσή του.
Σε αυτό το σημείο, ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Παναγιώτης Βραχνός υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης (σ.σ. ο οποίος απουσίαζε από την συνεδρίαση λόγω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ), «είχε διαβεβαιώσει ότι το θέμα είχε λυθεί με παρέμβασή του στον τότε υπουργό κ. Ταγαρά» και αναρωτήθηκε τι ακριβώς συνέβη στην πορεία.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πατούλης είχε αποστείλει και επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ, θέτοντας ως «αυστηρές προϋποθέσεις από μέρους του Δήμου για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων (σ.σ. τρεις είναι συνολικά οι ΧΕΥ εντός του Αμαρουσίου)» τις εξής:
– τη μη επιβάρυνση του ήδη επιβαρυμένου οικιστικού περιβάλλοντος.
– τη μη μετατροπή της χρήσης τους επί τω χείρω ειδικά εάν η εκμετάλλευση τους συνδέεται με τη δημιουργία εμπορικών, ξενοδοχειακών κ.λπ. επιχειρήσεων, που εκ των πραγμάτων θα επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο υπερτοπικό κέντρο της πόλης.
Παράλληλα, διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από επικεφαλής συνδυασμών και τον πρόεδρο του Σώματος Νώντα Γαρδέλη είχε βρεθεί στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ και είχε επιδώσει σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στην διοίκηση του οργανισμού.
Όλα τα παραπάνω θύμισε στους συναδέλφους του και ο κ. Μαγιάκης, με την συνάδελφό του της ίδιας παράταξης Κατερίνα Ψάλτη να υπενθυμίζει κι εκείνη ότι υπήρξε απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ο Δήμος Αμαρουσίου θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει για τις χρήσεις γης, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.
Από την πλευρά του, ο Δορύλαος Κλαπάκης (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) επισήμανε ότι έχει προ πολλού καταθέσει σχέδιο τροποποίησης σχεδίου πόλης για τους τρεις ΧΕΥ, δίχως όμως να έχει έρθει προς συζήτηση από την διοίκηση του Δήμου. Παράλληλα, κάλεσε την δημοτική αρχή «να ρίξει επί τόπου μέσω του υπουργού την απόφασή του, αντί να τρέχει πίσω από τετελεσμένα».
Τέλος, ο κ. Ρώτας πρότεινε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο την αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών στο ΧΕΥ Νερτζιώτισσας, κάτι που είχε προτείνει και στο παρελθόν ο επικεφαλής της παράταξης ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Κώστας Βλάχος, ενώ προέτρεψε με χαρακτηριστικό τρόπο «όσους συναδέλφους θέλουν να προσφύγουν κατά του ΦΕΚ να το κάνουν και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τα αιτήματα για τα οποία είχε δεσμευτεί και ο δήμαρχος, αφού δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στο θέμα».
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι περαιτέρω αντιδράσεις της διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, την στιγμή κατά την οποία η συνέχιση της ύπαρξης και λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ υπό την παρούσα μορφή του τίθεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης Τσίπρα κι ενώ η ενδοκυβερνητική διχογνωμία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και των εκποιήσεων περιουσίας του δημοσίου καλά κρατεί.