Η εκκαθάριση μιας ακόμη Κοινωφελούς Επιχείρησης, αυτή της Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης (ΚΕΤΕΔΑ), εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, υπό τα «πυρά» της μειοψηφίας.
Η συζήτηση η οποία εξελίχθηκε σε μεταμεσονύχτιο… μαραθώνιο, απέκτησε αρχικά έντονο προσωποπαγή χαρακτήρα, καθώς σημαδεύτηκε από την έντονη διαφωνία ανάμεσα στον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Βλάχο (ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ) και τον ορκωτό ελεγκτή, ο οποίος είχε κάνει αναφορά περί «οφειλής» του πρώτου προς την ΚΕΤΕΔΑ, την οποία ο Σπ. Βλάχος απέρριψε ως μη ισχύουσα. Η διαφωνία των δύο πλευρών, στην οποία έλαβε μέρος και ο γ.γ. του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης, οδήγησε σε διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να αποφασιστεί αν η συζήτηση θα συνεχιστεί ή θα εισακουστεί το αίτημα μερίδας δημοτικών συμβούλων για απόσυρση του θέματος.
Μετά από νέα συζήτηση, η οποία λίγο απείχε από ακροαματική διαδικασία δικαστικής αίθουσας, καθώς ο Σπ. Βλάχος προειδοποιούσε με νομικές ενέργειες κατά του εκκαθαριστή και του Μ. Χρηστάκη, προτάθηκε να υπάρξει «προσάρτημα» στην έκθεση του ορκωτού, ώστε η λέξη «οφειλή» να μετατραπεί σε «εκκρεμότητα», σε μια προσπάθεια «ηθικής ικανοποίησης» του Σπ. Βλάχου, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης, αφήνοντας για τη συνέχεια την όποια νομική επίλυση του ζητήματος από τον Δήμο Αμαρουσίου, που θα κληθεί να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της ΚΕΤΕΔΑ.
Παρ’ όλα αυτά, ο Σ. Βλάχος ζήτησε και πάλι την απόσυρση του θέματος, βρίσκοντας συμμάχους στα πρόσωπα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρη Μαγιάκη και συναδέλφων του, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως «μη αποδεκτό» το προσάρτημα, θεωρώντας ότι «συνιστά αλλοίωση της εκκαθάρισης».
Η συζήτηση, η οποία είχε μετατραπεί για τα καλά, σε… δικαστική αντιπαράθεση, εξακολούθησε να βαίνει άγονη και τελικά η ατμόσφαιρα εκτονώθηκε αφενός με την απόφαση του προέδρου του Σώματος να προχωρήσει στην διαδικασία των ερωτήσεων και αφετέρου από την συνεπακόλουθη αποχώρηση από την αίθουσα του Σπύρου Βλάχου, ο οποίος λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στην συζήτηση.
Όλα όσα προηγήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τον εκνευρισμό του επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστα Βλάχου, ο οποίος, αφού υπενθύμισε ότι είχε υπερψηφίσει τις δύο προηγούμενες εκκαθαρίσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων μετά τη διαβεβαίωση της διοίκησης ότι είχαν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, αυτή την φορά τόνισε ότι θα ψηφίσει αρνητικά για την εκκαθάριση της ΚΕΤΕΔΑ και ότι θα εξετάσει και τις προηγηθείσες εκκαθαρίσεις, διατηρώντας, πλέον, επιφυλάξεις, για το ορθό της διαδικασίας.
Όπως και στην περίπτωση των δύο προηγούμενων εκκαθαρίσεων, η διαδικασία των ερωτήσεων ήταν μακροσκελής και για μια ακόμη φορά, δίχως να λείψουν οι εντάσεις, από τα ερωτώντα μέλη της μειοψηφίας διατυπώθηκε αυστηρή κριτική για την έλλειψη στοιχείων και εγγράφων της εκκαθάρισης, καθώς, όπως και την προηγούμενη φορά, δεν τα είχε μαζί του ο ορκωτός ελεγκτής.
Λίγο αργότερα, στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό κατά τη συζήτηση για τις δύο προηγηθείσες εκκαθαρίσεις, υποστήριξε ότι «έρχονται, πλέον, στην επιφάνεια, τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων, τα οποία εκτίμησε ότι ανέρχονται γύρω στα 60 εκατ. ευρώ, κατηγορώντας τη διοίκηση Πατούλη ότι «εξαπάτησε τους Μαρουσιώτες για να λάβει αυτό το 58% στις εκλογές».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «συγκάλυψη και απόκρυψη της σκληρής αλήθειας» από την διοίκηση ως προς την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε στις Δημοτικές και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, εστιάζοντας τα πυρά του στην «αποφυγή απόδοσης ευθυνών σε όσους δημιούργησαν τις συγκεκριμένες οφειλές». Ολοκληρώνοντας, ο Λ. Μαγιάκης ανακοίνωσε ότι η παράταξή του προσφεύγει κατά των τριών εκκαθαρίσεων, στο πλαίσιο της «στάσης ευθύνης της απέναντι στους πολίτες».
Απαντώντας στον Λ. Μαγιάκη, αλλά και σε συναδέλφους του όπως η Κατερίνα Ψάλτη που υποστήριξαν ότι με τις εκκαθαρίσεις η διοίκηση Πατούλη απαλλάσσει στην ουσία από κάθε ευθύνη για τα ανοίγματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης θέλησε να διευκρινίσει ότι «η ψήφιση της εκκαθάρισης από το Σώμα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη μόνο τον εκκαθαριστή και σε καμία περίπτωση τα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων». Την ίδια στιγμή, επανέλαβε όσα είχε πει και στην προηγούμενη αντίστοιχη συζήτηση, καθησυχάζοντας τις όποιες ανησυχίες συναδέλφων του περί νομικών ευθυνών αν υπερψηφίσουν τις εκκαθαρίσεις, λέγοντας ότι «ο πίνακας πληρωμών της εταιρείας θα ελεγχθεί από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου και ως εκ τούτου οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα εγκρίνουν την εκκαθάριση δεν φέρουν καμία ευθύνη».
Όταν έφτασε η στιγμή της ψήφισης του θέματος, πολλά έδρανα από την πλευρά της μειοψηφίας ήταν άδεια, καθώς πολλοί επέλεξαν να αποχωρήσουν λόγω της προχωρημένης ώρας. Η εκκαθάριση της ΚΕΤΕΔΑ και η αποδοχή από τον Δήμο Αμαρουσίου των οφειλών της, έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία από το Σώμα, με θετικά όλα τα μέλη της διοίκησης (από την οποία απουσίαζαν οι Κατερίνα Ιωάννου, Γιώργος Ιατρίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι δύο τελευταία ήταν απόντες και από την προηγούμενη διπλή εκκαθάριση) και αρνητικά τα εναπομείναντα μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας. Παντελώς απούσες από την διαδικασία ψήφισης ήταν οι παρατάξεις ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, τα μέλη των οποίων αποχώρησαν πριν το τέλος της συζήτησης για την ΚΕΤΕΔΑ.