Σημαντικές εξελίξεις επιφύλαξε η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία του Αμαρουσίου.
Στο περασμένο φύλλο της, η Αμαρυσία είχε ως πρωτοσέλιδο τις ενέργειες του Γιώργου Πατούλη με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της χώρας, καθώς, όπως τόνιζε, το έργο που επιτελούν είναι τεράστιο, ενώ προσφέρουν εργασία σε χιλιάδες επιστήμονες και υποστηρικτικό προσωπικό.
Ωστόσο, ως δήμαρχος Αμαρουσίου εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει το «αγκάθι» του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της πόλης του, καθώς από τη μια το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτό λόγω της αρνητικής απόφασης της Περιφέρειας για το κτήριο και από την άλλη δεν είχε καταφέρει να λύσει το θέμα της στέγασης και χρηματοδότησής του.
Την δική της «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ εξέπεμψε με επιστολή της στην εφημερίδα μας η πρόεδρος της «Αμαρυσίας Εστίας» Σοφία Κοντοπούλου, ζητώντας από τους αρμόδιους την άμεση εξεύρεση λύσης.
Επίθεση στην Περιφέρεια
Η λύση αυτή φαίνεται ότι τελικά βρέθηκε, καθώς ο Γιώργος Πατούλης υποδέχθηκε την Σ. Κοντοπούλου και εκπροσώπους των εργαζομένων για να τους ανακοινώσει ότι με ιδιωτική χορηγία εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της δομής, η οποία, μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας στην Αμαρυσία, θα συνεχίσει να στεγάζεται στο υφιστάμενο κτήριο.
Ο Γ. Πατούλης, μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το κτήριο είναι μια χαρά», κατηγορώντας την Περιφέρεια ότι «για τους δικούς της μικροπολιτικούς λόγους, χαρακτήρισε ως ανεπαρκές», για να προσθέσει: «Ντρεπόμαστε για την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και αφήνουμε στο παρελθόν όσους ενεργούν κατά το δοκούν, κινούμενοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
«Θα κερδίσουμε τη μάχη»
Στην ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση στο δημαρχείο, ο Δήμος αναφέρει τα εξής: «Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010 κάνοντας πράξη ένα χρόνιο αίτημα γονέων που έχουν παιδί με κάποιας μορφής αναπηρία ήταν η δημιουργική απασχόληση, η κοινωνική ένταξη, η στήριξη των οικογενειών ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας, επιτυγχάνοντας παράλληλα βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Δυστυχώς η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου τέθηκε σε κίνδυνο καθώς δεν ευοδώθηκε το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής 2016-2017» του ΕΣΠΑ στο οποίο είχε ενταχθεί η κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του.
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη και με τη ρητή δέσμευσή του απέναντι τόσο στις οικογένειες αυτές, όσο και στους εργαζόμενους που απασχολούσε η Δομή, αυτή πρόκειται να επαναλειτουργήσει, με την καθοριστική συμβολή και αμέριστη στήριξη -για ακόμη μια φορά- του Ομίλου Μυτιληναίου.
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου με την Πρόεδρο του Σωματείου «Αμαρυσία Εστία» Σοφία Κοντοπούλου και εργαζομένων στο πρόγραμμα όπου τους ενημέρωσε για την «επαναλειτουργία του Κέντρου από τις αρχές του νέου έτους».
«Οφείλει η πολιτεία να διασφαλίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε στο μέλλον να μην κινδυνεύσει η λειτουργία του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Αυτή την μάχη θα την δώσουμε μέχρι τέλους και είμαι βέβαιος πως θα την κερδίσουμε» δήλωσε ο Γ. Πατούλης.
Προς παράταση η λειτουργία των Δομών
Στην πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου για τις Κοινωνικές Δομές κατά της Φτώχειας (βλ. ρεπορτάζ σελ. 6), ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της βιωσιμότητας και τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ στους Δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την υπουργό την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, πρόταση με την οποία συμφώνησε η ηγεσία του υπουργείου.
Παράλληλα, η Θ. Φωτίου έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΚΕΔΕ για την παράταση της άδειας λειτουργίας των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ με τη δυναμικότητα που έχουν λάβει τα παρελθόντα έτη και χρηματοδοτούνται μέσα από το ΕΣΠΑ.
Επιπρόσθετα, η ΚΕΔΕ θα αναλάβει -με επιστολές της προς τους Δήμους της χώρας- να καταγραφούν τα παιδιά με νοητική ή κινητική στέρηση και, σε συνεργασία με το υπουργείο, να υπάρξει μια χαρτογράφηση των ΑμεΑ, έτσι ώστε να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν περισσότερες Δομές.
Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του υπουργείου, της ΚΕΔΕ και της ΕΣΑμεΑ για τον επανακαθορισμό/επικαιροποίηση των προδιαγραφών λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ