Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μηνιαία παράταση της σύμβασης που ζήτησε η μελετητής, ενώ άλλους 3 μήνες θα χρειαστεί η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Περίπου 4 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι γειτονιές του Αμαρουσίου για την εφαρμογή των κατά τόπους κυκλοφοριακών μελετών του Δήμου, οι οποίες προβλέπουν παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα της κυκλοφορίας, όπως αυτά έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή των εγκεκριμένων κυκλοφοριακών μελετών ή εγκεκριμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων».
Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 28 Οκτωβρίου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την παράταση ενός μηνός του συμβατικού χρόνου της μελέτης με θέμα θέματος «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ», κατόπιν αιτήματος του συλλόγου Ψαλιδίου λόγω αρχαιρεσιών ανάδειξης νέου Δ.Σ., το οποίο και θα κληθεί να μελετήσει τις προτεινόμενες για την περιοχή ρυθμίσεις.
Η μελέτη έγινε με απευθείας ανάθεση στην πολιτικό μηχανικό Αίγλη Σκιαδά. Η σύμβαση υπεγράφη στις 24 Μαΐου 2016 για το ποσό των 13.800 ευρώ, αφορά στην επικαιροποίηση των κυκλοφοριακών μελετών και ρυθμίσεων στις Πολεοδομικές Ενότητες (Π.Ε.) του Δήμου Αμαρουσίου και αποσκοπεί «στην καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων οδικών υποδομών, στην οργάνωση της κυκλοφορίας και την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών κίνησης πεζών και οχημάτων».
Η εκτέλεση της σύμβασης διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3316/2005 «Ανάθεση μελετών και συναφών υπηρεσιών» και από τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμό 13/2016 μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του συμβατικού αντικειμένου ορίστηκε σε 5 μήνες από την ημέρα υπογραφής της και αναλύεται σε 4 μήνες για τον καθαρό χρόνο εκπόνησης της μελέτης και σε 1 μήνα για διεργασίες και καθυστερήσεις (εγκρίσεις κ.λπ.) που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου. Με αίτησή της, η μελετητής Α. Σκιαδά ζήτησε την παράταση της σύμβασης (έληγε στις 24 Οκτωβρίου 2017) κατά 1 μήνα, δηλαδή μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με την εισήγηση, «η ολοκλήρωση του συμβατικού αντικειμένου, δεν κατέστη εφικτή εντός του αρχικού συμβατικού χρόνου, διότι λόγω της επαναληπτικής συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στις 20 Οκτωβρίου 2017, δεν είναι αρκετό το χρονικό διάστημα για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων αυτής και την ενσωμάτωση τυχόν αλλαγών στη μελέτη. Η διαδικασία διαβούλευσης αποτελεί μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων της αναδόχου και ακολουθεί η οριστικοποίηση και υποβολή των σχεδίων και του τεύχους τεχνικής έκθεσης της μελέτης.
«Ευθύνη Δήμου ή μελετητή;»
Κατά τη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος του Σώματος Πέτρος Κούκουζας (μείζων μειοψηφία) τόνισε στην τοποθέτησή του ότι «η μελετητής είχε χρονικό διάστημα από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο για να κάνει μετρήσεις και μελέτες, να τις φέρει στον Δήμο να τα παραλάβουν οι Υπηρεσίες και μετά να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία: Να συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να γυρίσει επικυρωμένο. Όμως, σε αυτούς τους 5 μήνες που ήταν η σύμβαση, θα έπρεπε να έχουν γίνει οι μετρήσεις και η συζήτηση με τους κατοίκους για αποφυγή προβλημάτων όπως π.χ. στη Νέα Λέσβο, που πάρθηκε πίσω η ρύθμιση μέσα σε 2 ημέρες. Οι μετρήσεις δεν υπήρχαν στην Υπηρεσία κι αν τις έχει κάνει η μελετητής, δεν τις έχει παραδώσει, άρα μελέτη δεν παραδόθηκε. Συνεπώς υπάρχει ευθύνη του αναδόχου και θα πρέπει να διατυπωθεί στην απόφαση της μηνιαίας παράτασης και να επιβάλει τις προβλεπόμενες ρήτρες που προβλέπονται από τη σύμβαση. Για να μην παίρνει ο Δήμος στις πλάτες του ένα βάρος που δεν του αναλογεί».
Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι «κάποιες μετρήσεις έχουν γίνει και παραδόθηκαν, όμως ο σύλλογος του Ψαλιδίου ζήτησε παράταση ενός μηνός πριν από όλα αυτά, λόγω εκλογών του νέου Δ.Σ. Μαζί με τις παρατηρήσεις των κατοίκων για όλες τις περιοχές».
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη μηνιαία παράταση «για την εξασφάλιση του απαιτούμενου χρόνου επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της Διαβούλευσης, την οριστικοποίηση και υποβολή των σχεδίων και τευχών και ακολούθως έως τις 24/2/2018 για την έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής», με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να δηλώνουν «παρών».
ΨΑΛΙΔΙ
Οι προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το νέο Δ.Σ. του συλλόγου Ψαλιδίου θα κληθεί να εκφράσει άποψη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προτείνει η μελετητής του Δήμου, μετά την κατάρριψη από το ΣτΕ εκείνων που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Συνοπτικά οι προτάσεις:
Μονοδρομήσεις – αντιδρομήσεις
• Μονοδρόμηση της οδού Ρέας η οποία θα έχει κατεύθυνση από την οδό Α. Παπανδρέου προς και μέχρι την οδό Εγνατίας. Το υπόλοιπο τμήμα της οδού αυτής διατηρείται ως έχει.
• Αντιδρόμηση της οδού Ψαρρώνη οποία θα έχει κατεύθυνση από την οδό Α. Παπανδρέου προς και μέχρι την οδό Εγνατίας. Το υπόλοιπο τμήμα της οδού αυτής διατηρείται ως έχει.
• Αντιδρόμηση της οδού Ι. Ρίτσου η οποία θα έχει κατεύθυνση από την οδό Α. Παπανδρέου προς και μέχρι την οδό Εγνατίας.
• Μονοδρόμηση της οδού Λακωνίας στο τμήμα της από την οδό Χαλκιδικής προς και μέχρι την οδό Κυρίλλου.
• Μονοδρόμηση της οδού Ορέστη από την οδό Εκάβης προς και μέχρι την οδό Αίαντος.
• Μονοδρόμηση της οδού Αίαντος από την οδό Ορέστη προς και μέχρι την οδό Ομορφοκκλησιάς.
• Μονοδρόμηση της οδού Εκάβης από την οδό Ομορφοκκλησιάς προς και μέχρι την οδό Ορέστη.
• Μονοδρόμηση της οδού Εκάβης από την οδό Ομορφοκκλησιάς προς και μέχρι την οδό Κορώνης.
• Μονοδρόμηση της οδού Μοροζίνη από την οδό Λακωνίας προς και μέχρι την οδό Πέλικα.
Προτεραιότητα οδών
Η προτεραιότητα στις διαμορφούμενες νέες διασταυρώσεις θα ισχύσει με βάση τα προβλεπόμενα από τον ΚΟΚ.
Εξαιρείται η διασταύρωση των οδών Αίαντος και Ομορφοκκλησιάς, όπου προτεραιότητα έχει η οδός Αίαντος.
Επίσης στη διασταύρωση των οδών Σπάρτης και Εγνατίας, προτεραιότητα έχει η οδός Εγνατίας.
Απαγόρευση στάσης – στάθμευσης
1. Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στη δεξιά πλευρά της οδού Ηλέκτρας.
2. Βελτίωση συνθηκών στην οδό Α. Παπανδρέου (βόρειος παράδρομος):
• να επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων μόνον στη μια πλευρά, τη νότια, που βρίσκεται σε επαφή με την Αττική Οδό, από το ύψος της οδού Ρίτσου μέχρι την οδό Αγρινίου. • να απαγορευθεί η στάση και στάθμευση στη βόρεια πλευρά, από το ύψος της οδού Ρίτσου μέχρι την οδό Αγρινίου • στη βόρεια πλευρά επίσης να γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου κατά 1,50 μ. Να τοποθετηθούν κολονάκια για την αποφυγή παράνομης στάθμευσης. Να γίνει δενδροφύτευση του πεζοδρομίου σε τρόπο, ώστε να περιοριστούν η ηχορύπανση και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
• τέλος να καθοριστεί όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα.
3. Οδός Δέγλερη: προτείνεται να απαγορευθεί η στάση και στάθμευση και στις δύο πλευρές της οδού αυτής, από τους αριθμούς 2 έως και 10 και 5 έως 9.