Μια ιστορία που ξεχειλίζει από αγάπη, αλτρουισμό και διάθεση προσφοράς στο συνάνθρωπο είναι το τελευταίο μυθιστόρημα με τίτλο «Δάκρυ στην άκρη του ματιού» του συμπολίτη μας Επαμεινώνδα Κ. Γαρδέλη.
Ουσιαστικά πρόκειται για δύο παράλληλες ιστορίες, οι οποίες «τέμνονται στο σημείο Αγάπη», δύο ιστορίες που μιλούν για τη δύναμη της αγάπης και πως αυτή μας απελευθερώνει. Δυο ιστορίες γραμμένες στη στρωτή γλώσσα της καθημερινότητάς μας, αλλά πλούσια σε λέξεις, περιγραφές, εικόνες και μεστή σε νοήματα αλλά και συναισθήματα ξεχασμένα. Ιστορίες που μιλούν για το πώς είναι δυνατόν ένας ξένος άνθρωπος να μπορεί να αγαπά και να φροντίζει κάποιον άλλο. Ιστορίες που στο τέλος αφήνουν στον αναγνώστη την αισιοδοξία πως υπάρχει ελπίδα και πως οι άνθρωποι αν δείξουν τον καλό εαυτό τους, θα καταφέρουν να κτίσουν μια άλλη κοινωνία, φιλική και ειρηνική.
«Η ζωή σκηνοθετεί και ο ανθρώπινος θίασος ακολουθεί. Οι παρεμβάσεις των ανθρώπων αλλάζουν τις επιταγές της; Ίσως ναι ίσως όχι. Αναπάντητο το ερώτημα», γράφει ο Σπύρος Αλεξανδράτος, μουσικός και φίλος του συγγραφέα και εμείς λέμε «ίσως ναι, αν μπορούσαμε όλοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ηρώων του μυθιστορήματος».
Ο Επαμεινώνδας Κ. Γαρδέλης, γεννήθηκε στο Μαρούσι, σπούδασε ηλεκτρονικά και αργότερα ειδικεύτηκε στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και το θέατρο (πρόσφατα τον είδαμε σε χαρακτηριστικό ρόλο, στην παράσταση του έργου «Δράκος από πορσελάνη» του Αθμόνιου Θεάτρου, στο πλαίσιο των Βραδιών Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου). Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, παραμύθια και χρονογραφήματα, πολλά από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Θεατρικά έργα του, έχουν παιχτεί από πειραματικούς θιάσους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Γαρδέλης έχει παραχωρήσει τα συγγραφικά του δικαιώματα στο «Χαμόγελο του παιδιού», με σκοπό να βοηθήσει το έργο του Συλλόγου. «Αν η πράξη αυτή χαρίσει το χαμόγελο έστω και σε ένα παιδί, θα έχει πετύχει το στόχο της», λέει ο συγγραφέας.