Tην Κυριακή 22 Απριλίου 2018 στις 11:30 στον κινηματογράφο ΔΙΑΝΑ στο Μαρούσι πραγματοποιείται η πρεμιέρα της ταινίας «Της πατρίδας μου η σημαία…» του γνωστού Μαρουσιώτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, τον ποιητή Χρίστο Ρουμελιωτάκη και τον κριτικό κινηματογράφου Γιώργο Μπράμο.
Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη, στο οποίο, με αφορμή τις οικογενειακές του μνήμες, μας ξεναγεί στα Βούρβουρα της ορεινής Αρκαδίας, την πατρίδα του και ύστερα στο Μαρούσι, όπου ήρθε η οικογένειά του και άλλοι συγχωριανοί του. Όμως ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος μέσα από τις οικογενειακές ιστορίες και τις ιστορίες των ανθρώπων του χωριού, «βλέπει από μέσα» την Ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας.
Μέσα από παλιές φωτογραφίες και από αφηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, παρακολουθούμε τις μεγάλες στιγμές που βίωσαν οι απλοί άνθρωποι. Αγροτιά, ερήμωση της υπαίθρου, αστικοποίηση, πόλεμος, κατοχή και εμφύλιος, εξορίες, μετανάστευση. Και όλα αυτά κάτω από τους εθνικούς μύθους για το μεγαλείο του έθνους, με τελευταίο μύθο εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που τόσο επηρέασε την πόλη μας.
Σύνοψη
Βούρβουρα, ένα ορεινό χωριό στην Αρκαδία του Γκαίτε. Μια αυτάρκης κοινωνία που ζει με ό,τι η ίδια παράγει, ενώ τα παιδιά της στο σχολείο μαθαίνουν γράμματα και τραγουδάκια για τη σημαία. Μετά τη ναζιστική κατοχή… Αυστραλία, Αμερική. Πολλοί θα βρεθούν στο Μαρούσι, προάστιο των Αθηνών που θα γνωρίσει τον βίαιο μετασχηματισμό του σε χρηματοοικονομικό κέντρο και θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μια βιτρίνα εθνικής υπερηφάνειας στηριγμένη στον καταναλωτικό πυρετό και στον δανεισμό. Η πορεία κάποιων ανθρώπων, η πορεία μιας χώρας.
Ποιος είναι ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Οικονομικά και Κινηματογράφο στην Ελλάδα κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομία στο Παρίσι. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης και για ξένα κανάλια. Μεταξύ των διακρίσεων που έλαβε είναι το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας για τις ταινίες «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» και «Ημερολόγια καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης» και το Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το φιλμ «Γιάννης Μόραλης». Υπήρξε εκδότης του περιοδικού τέχνης «Γραφή» και κείμενά του για τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Γραφή», «Σύγχρονος Κινηματογράφος» και «Γράμματα και Τέχνες». Την περίοδο από 2009 έως 2010 οργάνωσε στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος τον κύκλο εκδηλώσεων «Ποιητές στην οθόνη». Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Αλλαγή αιώνα» από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. Τέλος, είναι συνιδρυτής από το 1988 μαζί με τους Θάνο Λαμπρόπουλο και Γιάννη Βαρβαρήγο της εταιρείας παραγωγής ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ.
Φιλμογραφία
2014: «Γρηγόρης Λαμπράκης:
Μαραθώνιος μιας ημιτελούς άνοιξης»
2010: «Η υπογραφή»
2008: «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη»
(Διεθνής Διανομή: Doc and Co – Γαλλία) – 1ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας (2008, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών (2008, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Βραβείο καλύτερης Φωτογραφίας, Μουσικής, Ήχου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Οδυσσεύς Awards 2009, London Greek Film Festival
2006: «Με λίγο φως στους ώμους – Μιχάλης Γκανάς» – Β’ Βραβείο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας & Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2007
2005 : «Γιάννης Μόραλης» – Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
2001: «Ημερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης», 1ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας 2001
2000: «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» – Βραβείο κοινού, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Μάρτιος 2000, 2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας, Βραβείο Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου, Teramo 2000
1996: «Άδης» – Βραβείο Σκηνοθεσίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Ειδική Μνεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο Αρτιότερης Τεχνικά Παραγωγής ΕΤΕΚΤ, Βραβείο Μακιγιάζ, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1996, Κρατικό Βραβείο Ποιότητας 1997.
Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ.
Η ταινία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018.