Η επιστολή απεστάλη στον υπουργό την 9η Φεβρουαρίου 2007 ενόψει του ιδιαιτέρως ζεστού επερχομένου καλοκαιριού, αλλά και λόγω της περσινής πυρκαγιάς της 10ης Ιουλίου, που έκαψε πάνω από 30 στρέμματα δάσους. Οι «Φίλοι του Δάσους» ζητούν να προσληφθούν εγκαίρως οι θερινοί πυροφύλακες, να δοκιμασθούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί από την ίδια την Πυροσβεστική Υπηρεσία, να καταρτισθεί και να δοκιμασθεί σχέδιο δράσεως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να τηρηθούν οι ώρες επισκέψεως του δάσους και να υπάρξει συστηματική φύλαξη βάσει ενός κανονισμού λειτουργίας.
«Η πρωτοβουλία αυτή εκρίθη αναγκαία», σημειώνουν οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» σε σχετική τους ανακοίνωση, «λόγω προηγουμένων αρνητικών εμπειριών, με αποκορύφωμα την 10η Ιουλίου πέρυσι, όταν κάηκαν πάνω από τριάντα στρέμματα δάσους στην ανατολική, προ 25ετίας καμένη και αναδασωμένη περιοχή. Τότε, στις 10 Ιουλίου, οι τακτικοί θερινοί πυροφύλακες δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία, ενώ κατά την κατάσβεση οι πυροσβεστικοί κρουνοί λειτούργησαν πλημμελώς, άνοιξαν μόνον δύο από τις τέσσερις πυροπροστατευτικές πύλες του δάσους, ενώ είχε κατεδαφισθεί και τμήμα του μανδροτοίχου της οδού Ευκαλύπτων από άγνωστο ιδιώτη, χωρίς σχετικό αίτημα ή οδηγίες ούτε από το ΙΓΕ ούτε από την Πυροσβεστική».
Γ. Πατούλης: «Εμείς το λέμε δάσος»
Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής των «Κόντρα στον Καιρό» Λευτέρη Μαγιάκη, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ήταν κατηγορηματικός ως προς τον δασικό χαρακτήρα του Συγγρού. «Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε το άλσος Συγγρού δάσος. Να είστε σίγουροι ότι όποιοι έχουν άλλα σχέδια γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να περάσουν από πάνω μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμαρουσίου, ο οποίος συνέχισε το «άνοιγμά» του προς τους σχετικούς φορείς, τονίζοντας: «Για μας τόσο το ΙΓΕ όσο και φορείς όπως οι "Φίλοι του Δάσους" αποτελούν άμεσους συμβούλους της νέας δημοτικής αρχής, προκειμένου να προστατέψουμε το δάσος από κάθε είδους κίνδυνο».