Καλή Χρονιά κι ευλογημένη. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την ίδρυση του Συλλόγου Χίων Βορείων Προαστίων.
Αποφασίσαμε την ίδρυση του Συλλόγου, αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη μας πώς έχει διαμορφωθεί η ζωή τα τελευταία χρόνια. Ο περισσότερος κόσμος, είτε δουλεύει είτε όχι, είναι υπεραπασχολημένος. Δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο. Γι’ αυτό αποφεύγει να πηγαίνει σε μακρινές εκδηλώσεις. Ένας σύλλογος λοιπόν της ευρύτερης περιοχής, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προσελκύσει στις εκδηλώσεις του τον κόσμο που μένει κοντά.
Από την άλλη πλευρά, ζούμε σε μια εποχή αδιαφορίας για τις αληθινές αξίες της ζωής, για την ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας. Η παγκοσμιοποίηση έχει τα καλά της, αλλά αντί να μας ενώνει μάς απομακρύνει περισσότερο. Ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας, αλλά ποτέ πριν οι καταθλίψεις και η μοναξιά, δεν είχαν τέτοια έξαρση.
Έχει σβήσει η έννοια της γειτονιάς, της πατρίδας και έχει σχεδόν διαλυθεί η οικογένεια. Όλα αυτά έχουν σημαντικές και δυστυχώς δυσμενείς επιδράσεις στην κοινωνία μας, στην ποιότητα ζωής μας.
Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη οικογένεια, μια ευρύτερη παροικία, που να υπάρχει η ευκολία να βρισκόμαστε, να μιλάμε, να επικοινωνούμε. Να μελετάμε και να προβάλλουμε τον Πολιτισμό μας, την ιστορία μας, τις ρίζες μας. Και επειδή η ισχύς εν τη ενώσει, να έχουμε τη δύναμη να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ιδεών και προγραμμάτων ευνοϊκών και ωφέλιμων, τόσο για το νησί μας, όσο και για την καλύτερη ποιότητα ζωής της περιοχής που μένουμε. Να είμαστε σημαντικοί και δυνατοί, ώστε να μην είμαστε απλοί αποδέκτες των οποιονδήποτε αποφάσεων άλλων, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάζουμε τη λήψη αποφάσεων που έχουν επίδραση στην ποιότητα ζωής μας, στο μέλλον του νησιού μας, της κατοικίας μας, των παιδιών μας.
Οι στόχοι ας μην μας τρομάζουν. Χωρίς στόχους δεν υπάρχει πρόοδος, επιτυχία. Συνηθίζω να λέω μια έρευνα του Χάρβαρντ. Ρώτησαν κάποτε τους τελειόφοιτους του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ποιοι είχαν συγκεκριμένους στόχους και μόνο ένα 3% των φοιτητών είχαν συγκεκριμένους στόχους. Μετά από δέκα χρόνια, έψαξαν όλους αυτούς τους απόφοιτους και ρώτησαν ποιοι από αυτούς είχαν επιτύχει στη ζωή τους.
Μόνο το 3% από αυτούς, αυτοί που είχαν συγκεκριμένους στόχους, πέτυχαν στη ζωή τους. Θέλω να συμπληρώσω αυτή την ιστορία και με μία άλλη:
Πριν πολλά χρόνια λέει, υπήρχε μια ζούγκλα, μ’ ένα μεγάλο ποτάμι στη μέση. Μια μεγάλη φωτιά έπιασε από τη μια πλευρά του ποταμού και τα ζώα από την άλλη άρχισαν να φοβούνται μήπως η φωτιά εξαπλωθεί και στη δική τους πλευρά. Ο βασιλιάς της ζούγκλας, το λιοντάρι, κάλεσε όλα τα ζώα σε συμβούλιο, να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Είπαν λοιπόν να πάει ο ελέφαντας με τη μεγάλη προβοσκίδα του, να προσπαθήσει να σβήσει τη φωτιά πετώντας νερό από το ποτάμι.
Προσπάθησε αρκετά ο ελέφαντας, αλλά η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και ο ελέφαντας απογοητευμένος επέστρεψε στον βασιλιά και του είπε ότι δεν μπορεί να σβήσει τη φωτιά. Ο βασιλιάς ανέθεσε τότε στην καμηλοπάρδαλη, με το μεγάλο λαιμό, να προσπαθήσει να σβήσει τη φωτιά. Αλλά και η καμηλοπάρδαλη επέστρεψε το ίδιο απογοητευμένη από την προσπάθειά της. Στη συνέχεια το λιοντάρι έστειλε τον ιπποπόταμο, αλλά τα ίδια. Πανικόβλητα τα ζώα είχαν όλα μαζευτεί και συζητούσαν το πρόβλημα, μήπως και βρουν λύση. Τότε είδαν ένα μικρό πουλάκι στη μέση του ποταμού, να παίρνει με το στόμα του λίγο νεράκι, να πηγαίνει να το πετάει πάνω στη φωτιά και να συνεχίζει έτσι. Απορημένοι το ρώτησαν τι κάνει και απάντησε: κάνω ό,τι μπορώ για να σβήσω τη φωτιά. Εκείνη τη στιγμή περνούσε ένας άγγελος πάνω από τη ζούγκλα και είδε την προσπάθεια του πουλιού. Συγκινήθηκε από αυτή την προσπάθεια και θέλησε ένα βοηθήσει. Μάζεψε λοιπόν ένα μεγάλο σύννεφο πάνω από τη φωτιά, άρχισε να βρέχει και η φωτιά έσβησε.
Να κάνουμε λοιπόν κάτι και ας είναι λίγο. Το καθόλου είναι το άσχημο. Εκείνο που μετράει είναι η προσπάθεια.
Ο καθένας μας λοιπόν ας βάλει, ανάλογα με τις δυνατότητές του, ένα λιθαράκι, ας κάνει κάτι, έστω και λίγο, για να βοηθήσει την πρόοδο όλων μας. Έχουμε όλοι ευθύνη για τη ζωή μας.
Για την ώρα σας ανακοινώνουμε και θερμά σάς προσκαλούμε στην κοπή της πίτας μας, την Παρασκευή 2-2-2007, στις 7:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, που βρίσκεται στο δημαρχείο της Κηφισιάς, Διονύσου και Μυρσίνης 1. Ελάτε για μια πρώτη επαφή, να μας δώσετε τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας, για τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Φέρτε και τους φίλους σας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σας περιμένουμε με χαρά.
Εκ μέρους της προσωρινής διοικούσας επιτροπής
Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη
Πολιτιστικός Σύλλογος Χίων Βορείων Προαστίων
Ρήγα Φεραίου 19, Κηφισιά
Τηλ.: 210.8017821 – 210.8087089, Fax: 210.6231170