Tο τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές
Επιμέλεια: Βικτώρια Σιαλμά
Προτείνουμε… ανεπιφύλακτα την ιδιαιτέρως καυστική δημιουργία του Σταμάτη Φασουλή «Το τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές». Μια παράσταση που ήρθε να μας θυμίσει πως είναι να σκέφτεσαι, ν’ αντιδράς, με τι εκνευρίζεσαι και με τι γελάς εδώ που έχουμε φτάσει.
Η καριερίστικη πολιτική των πολιτικών μας, η πολιτική των πολιτιστικών μας, η καθημερινή ζωή του στυλ «να κάνω pilates» ή «να νίψω τας χείρας μου;», η μόδα, η τηλεόραση, η πολιτική, οι μετροσέξουαλ και η μεγάλη απόσταση για να φτάσεις από τα Σπάτα «τσιφ» στα Spa. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που λέγονται, τραγουδιούνται και χορεύονται από τη στιγμή που «Το τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές». Κι όλα αυτά, λοιπόν, θα τα βρείτε στο θέατρο Δημήτρης Χορν. Μην το χάσετε!
Λεωνίδας Προυσαλίδης
Εφτά Λογικές Απαντήσεις
Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα παρουσιάζει στο Απλό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή), σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα τις «Εφτά λογικές απαντήσεις», πρώτο έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Λεωνίδα Προυσαλίδη, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου του ΚΘΒΕ, όπου ανέβηκε με επιτυχία το 2004, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού.
Επτά πρόσωπα. Επτά αλληλένδετες ιστορίες ανθρώπων, που αποζητούν ως σανίδα σωτηρίας την επικοινωνία. Αναζητούν απαντήσεις, αλλά ταυτόχρονα απομονώνονται, βυθισμένοι στην αδυναμία τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Μέσα από έναν λόγο ζωντανό, σύγχρονο, αφαιρετικό και ποιητικό, κάποτε γεμάτο χιούμορ, οι ήρωες, έγκλειστοι σε μια πραγματικότητα από την οποία λένε ότι προσπαθούν να ξεφύγουν, στην πραγματικότητα όμως κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν στην ομηρία της, βιώνουν στο έπακρο τις επιλογές και τα λάθη τους, περιχαρακώνονται στον κατασκευασμένο τους κόσμο και αμήχανοι, ανίκανοι για έναν ουσιαστικό διάλογο, καταφεύγουν σε σπαραχτικούς μονολόγους-καταθέσεις, προσπαθώντας να εξωτερικεύσουν όσα παραμένουν βαθιά κρυμμένα μέσα τους μια ολόκληρη ζωή.
Ζωές παράλληλες ανθρώπων που τους δένουν δεσμοί συγγένειας, η πορεία μιας ελληνικής οικογένειας από το 1960 μέχρι σήμερα, οι τραυματικές εμπειρίες τους και οι επιπτώσεις τους από γενιά σε γενιά.
Όλα φωτισμένα από την «απώλεια», που ο κάθε ήρωας βιώνει στο πετσί του με τον δικό του τρόπο, κι όλα σε συνάρτηση με το κεντρικό πρόσωπο, τον τριαντάχρονο Γιώργο, που δεν μπορεί να ενώσει τα κομμάτια της ζωής του, δεν μπορεί να βρει έναν ρυθμό, έχοντας περάσει μέσα από τη δίνη των ναρκωτικών και έχοντας βιώσει τον χαμό της κοπέλας του, που τον στοιχειώνει και τον γεμίζει ενοχές.
Οι «Εφτά λογικές απαντήσεις» σκάβουν βαθιά την ψυχή του σημερινού ανθρώπου, που προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που συχνά εισβάλλει βίαια στη ζωή του.
Σκηνοθεσία: Αντώνη Αντύπα, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πατσέα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου και video Βουβούλας Σκούρα.
Πρωταγωνιστούν: Εύα Κοταμανίδου, Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Γιάννης Τσορτέκης, Κώστας Βασαρδάνης.
Ντέιβιντ Χάροουερ
Μαυροπούλι
Από το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2006, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα παρουσιάζει στο Απλό Θέατρο (Νέα Σκηνή) το «Μαυροπούλι» (Blackbird) του Ντέιβιντ Χάροουερ.
Γραμμένο το 2005 από τον Σκοτσέζο συγγραφέα, το «Μαυροπούλι» κατάφερε με την τόλμη του και την αρτιότητά του να θεωρείται ήδη ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας.
Το «Μαυροπούλι» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου το 2005, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, ενώ η ίδια παράσταση συνεχίστηκε στο Alberty Theatre στο Λονδίνο.
Ο Ντέιβιντ Χάροουερ, γνωστός από το έργο του «Μαχαίρι στην κότα» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία του 31χρονου Αμερικανού ναύτη Τόμπι Στουντμπέκερ, ο οποίος ερωτεύτηκε μέσω του διαδικτύου (Internet) ένα δωδεκάχρονο κορίτσι από το Μάντσεστερ, χωρίς φυσικά να γνωρίζει την ηλικία του.
Ο 56χρονος Ρέι δέχεται στον χώρο εργασίας του την επίσκεψη της 27χρονης Ούνας, 15 χρόνια μετά τη βίαιη διακοπή της παράνομης ερωτικής τους σχέσης. Στην αίθουσα διαλείμματος του εργοστασίου, σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο σκουπίδια και αποφάγια, τα δύο πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με το οδυνηρό παρελθόν τους και τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε η σχέση που είχαν όταν ο Ρέι ήταν 41 ετών και η Ούνα μόλις 12.
Το έργο ξεκινά ως μια ιστορία που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει στις σελίδες ενός σκανδαλοθηρικού περιοδικού, αλλά ο Χάροουερ με προσοχή και ευαισθησία πλάθει μια μεταφορά πάνω στην αγάπη και τον έρωτα, που λειτουργεί πέρα από ταμπέλες και κοινωνικές νόρμες.
Το θέμα ταμπού της παιδοφιλίας αντιμετωπίζεται από τον Χάροουερ έξω απ’ τις τρέχουσες ηθικές αναστολές. Το έργο προσπαθεί με προσοχή ν’ ανοίξει μπροστά μας τις ρωγμές που σου επιτρέπουν να δεις πίσω από την επίσημη νομική ή κοινωνική εκδοχή.
Αυτός ο μεσήλικας άνδρας είχε ερωτευθεί ή είχε αποπλανήσει; Ήταν πράγματι ένας παιδόφιλος; Αυτή η κατεστραμμένη, στα τριάντα της, γυναίκα είχε συναινέσει ή ήταν θύμα αποπλάνησης και κακοποίησης; Τρέφει πια μόνο μίσος γι’ αυτόν; Σημαίνει ακόμη κάτι ο ένας για τον άλλον; Τι συνέπειες είχε η βίαιη διακοπή αυτής της σχέσης;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει ο Χάροουερ, ανοίγοντας μπροστά μας γκρίζες ζώνες συναισθηματικής αμφισημίας.
Το Μαυροπούλι είναι μια σύγχρονη τραγωδία, όπου η ενοχή, η μνήμη και η επιθυμία πλάθουν ένα τοπίο συμπάθειας και τρόμου, κλονίζοντας οποιαδήποτε βεβαιότητα σε σχέση με τα ανθρώπινα αισθήματα και τις κοινωνικές συμβάσεις.
Μετάφραση: Λευτέρης Γιοβανίδης. Σκηνοθεσία: Βίκυ Γεωργιάδου.
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη
Στον ρόλο του νεαρού κοριτσιού η Φαίδρα Χατζηκωνσταντή. Σκηνικά-κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη. Μουσική: Κώστας Ανδρέου. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.
Χρήστος Φωτιάδης