Σκληρή ανακοίνωση κατά του Δήμου Αμαρουσίου με αφορμή το αίτημά του προς το ΙΓΕ για κατασκευή δεξαμενής με τα ύδατα που εκβάλλουν όπισθεν της Βίλας Φιλντισάκου επί της Λ. Κηφισιάς, με σκοπό να αποτελέσει σταθμό ανεφοδιασμού για τις υδροφόρες του, εξέδωσε ο σύλλογος «Φίλοι του Δάσους Συγγρού».
«Παράνομο αίτημα»
Σε αυτή κάνει λόγο για «παράνομο αίτημα» που, αν γίνει δεκτό, τότε θα δημιουργηθούν δεδομένα χρησικτησίας εντός του δάσους Συγγρού, επικαλούμενη και το ιστορικό του περίφημου «οικοπέδου του ΙΓΕ» πίσω από το Παλαιό Δημαρχείο που σήμερα αποτελεί χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Στην ουσία, σύμφωνα με τον σύλλογο, πρόκειται για την «εκμετάλλευση» των νερών που εδώ και χρόνια εκβάλλουν στον χώρο της ημιτελούς οικοδομής που βρίσκεται πίσω από τη διατηρητέα «Βίλα Φιλντισάκου», δίπλα στον μαντρότοιχο του δάσους Συγγρού, επί της Λ. Κηφισιάς.
Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου έχει συναινέσει στο αίτημα του Δήμου Αμαρουσίου, στην ουσία όμως η διευθέτηση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς, όπως αναφέρει, «πρόκειται για υπόγεια ύδατα που αποτελούν κοινόχρηστο αγαθό και άρα δεν παραχωρούνται».
Η ανακοίνωση του συλλόγου
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» αναφέρουν τα εξής:
«Με πρόσχημα την διάσωση του νερού, ο Δήμος ουσιαστικά ζητεί σταθμό ανεφοδιασμού των υδροφόρων οχημάτων του μέσα στο Δασόκτημα Συγγρού. Αυτό είναι εκτός θέματος και παράνομο. Παράλληλα, δημιουργεί και δεδομένα χρησικτησίας, όπως συμβαίνει με το πάρκινγκ του ΙΓΕ πίσω από το παλαιό δημαρχείο.
Επί χρόνια, κάθε ώρα, από το τρίτο υπόγειο γκαράζ της διατηρητέας βίλας με την επιγραφή INTERAMERICAN, ανεβαίνοντας την Κηφισίας δεξιά, ακριβώς λίγο προ του Δάσους Συγγρού, αντλούνται 21,5 κυβικά μέτρα πολύτιμου υπογείου ύδατος που χύνεται στους αγωγούς ομβρίων της Λ. Κηφισίας. Επί χρόνια, κάθε ώρα χύνεται στη θάλασσα το μηνιαίο νερό μιας οικογένειας. Ή αλλιώς κάθε μήνα, το νερό μιας κωμόπολης.
Αυτό συμβαίνει από το 2001, όταν ο τότε ιδιοκτήτης της βίλας αυτής, στα πλαίσια εργασιών ανέγερσης πολυώροφου κτηρίου στο πίσω μέρος της, κάνοντας εκσκαφή για τρίτο υπόγειο, βρήκε νερό. Το έργο ήταν παράνομο, κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο ΣτΕ και εξεδόθη απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων επέβαλε στον ιδιοκτήτη την υποχρέωση να λάβει σε συνεννόηση με το Δήμο Αμαρουσίου, την ΕΥΔΑΠ και συντρεχούσης περιπτώσεως τους υπευθύνους για τη διαχείριση του Κτήματος Συγγρού όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και την αποτροπή περαιτέρω απώλειας ύδατος (απόφαση ΣτΕ 441/2001). Οι διαδοχικοί ιδιοκτήτες του κτηρίου αγνόησαν την απόφαση. Το νερό αντλείται μέχρι σήμερα ασταμάτητα και πηγαίνει στη θάλασσα.
Μετά από ανακίνηση του θέματος από τους ‘’Φίλους του Δάσους Συγγρού’’, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης, αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα. Με επιστολή του την 5η Αυγούστου 2009 στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), τον φορέα που διαχειρίζεται το Κληροδότημα Συγγρού, προτείνει λύση βαρύνουσα όχι πρωτίστως τον ιδιοκτήτη που ευθύνεται για το πρόβλημα, αλλά… το διπλανό δάσος Συγγρού.
Στην επιστολή Πατούλη ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, κ. Ηλιόπουλος, εμφανίζεται κατ’ αρχάς να συναινεί στην παραχώρηση της χρήσεως των αντλούμενων υδάτων, παραχώρηση κενή περιεχομένου, αφού τα υπόγεια ύδατα είναι κοινόχρηστο αγαθό, άρα, δεν παραχωρούνται. Εν συνεχεία, προτείνει να κατασκευασθεί μέσα στο Δασόκτημα Συγγρού “νέα αποθηκευτική δεξαμενή”, όπου θα συγκεντρώνεται το αναβλύζον από την οικοδομή Ηλιοπούλου υπόγειο νερό και απ’ όπου θα τροφοδοτούνται οι υδροφόρες του Δήμου.
Ας φαντασθούμε τι θα συμβαίνει στο δάσος Συγγρού αν το ΙΓΕ δεχθεί την πρόταση Πατούλη: Πέραν των τεχνικών έργων, του τσιμέντου, των αγωγών, εγκαταστάσεων διήθησης κ.λπ., για κάθε δημοτική ανάγκη νερού (ποτίσματα, πλύσιμο πεύκων και δρόμων κ.λπ.) οι υδροφόρες θα μπαινοβγαίνουν στο Συγγρού για να φορτώνουν. Από κει θα αναχωρούν στα τέσσερα σημεία της πόλης ή και της Αττικής και θα ξαναγυρνούν, παρκάροντας προφανώς –πού αλλού;– δίπλα στο σημείο φορτώσεως. Με πρόσχημα τη διάσωση του νερού, ο Δήμος ουσιαστικά ζητεί σταθμό ανεφοδιασμού των υδροφόρων οχημάτων του μέσα στο Δασόκτημα Συγγρού. Αυτό είναι και εκτός θέματος και παράνομο.