Tο «Μαρούσι και η Πράσινη Ανάπτυξη», αλλά και ο απολογισμός της πρόσφατης εκλογικής περιόδου, απασχόλησε τη Γενική Συνέλευση της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Αμαρουσίου που συγκλήθηκε το πρωί της Κυριακής 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, παρουσία των βουλευτών της Β΄ Αθήνας, Κώστα Γείτονα, Πέτρου Ευθυμίου, Απόστολου Κακλαμάνη και της πολιτευτή Β’ Αθήνας Μαίρης Διακολιού, οι οποίοι έλαβαν και τον λόγο για σύντομες παρεμβάσεις επί των θεμάτων.
Παρέμβαση στην κοινωνία
Στη Γενική Συνέλευση προέδρευσε ο γραμματέας της Οργάνωσης Καλλικράτης Μανιάτης, συνεπικουρούμενος από την αναπληρώτριά του Ευγενία Χανιώτη, που ως υπεύθυνη Οικονομικών και Μητρώου, άνοιξε τη Συνέλευση με ένα σύντομο απολογισμό των οικονομικών της Τοπικής Οργάνωσης και έκλεισε την ομιλία της, κάνοντας έκκληση στα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης, να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.
Προηγουμένως ο γραμματέας της Τοπικής Κ. Μανιάτης, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της μετεκλογικής περιόδου, αναφερόμενος στο σχέδιο «Καποδίστριας 2», που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θέτοντας προβληματισμούς για το τι μέλλει γενέσθαι για τον Δήμο Αμαρουσίου.
Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα πορεία του Κινήματος προς τον λαό και στην αμφίδρομη σχέση που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ των τοπικών οργανώσεων και των πολιτών, ώστε το Κίνημα να «εισπράξει» τις τάσεις του κόσμου, να «καταγράψει» τα αιτήματα των καιρών και να προχωρήσει σε «βελτιώσεις», ώστε να αναδειχθούν οι θέσεις του Κινήματος και η Τοπική Οργάνωση να αποτελέσει σύνδεσμο μεταξύ της «από πάνω» κυβερνητικής πολιτικής και της «από κάτω» κοινωνικής δράσης.
Εισηγητής στον μετεκλογικό απολογισμό, υπήρξε ο υπεύθυνος Τομέα και Κινητοποιήσεων Αλέξανδρος Δασούλας, ενώ εισηγητής στο θέμα «Μαρούσι και πράσινη ανάπτυξη», ήταν ο υπεύθυνος Δικτύων για θέματα της πόλης Παναγιώτης Λεβεντέλλης.
Ο κ. Δασούλας, αφού αναφέρθηκε γενικά στα αίτια της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, είπε και αυτός ότι η Οργάνωση «πρέπει να αποτελεί δεσμό μεταξύ της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και της κοινωνικής δράσης» και τόνισε ότι «πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν».
Να μη μαραζώσει η Τοπική Οργάνωση
Ένας κίνδυνος, που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί, είπε ο κ. Δασούλας, είναι η «απορρόφηση της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ από την κρατική εξουσία. «Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μαρασμό και θα μετατρέψει την οργάνωση, είτε σε εκλογικό μηχανισμό, είτε σε μηχανισμό που ετοιμάζει ανθρώπινο δυναμικό, για τη συμμετοχή του στην κρατική εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασούλας και συνέχισε: «Δεύτερος κίνδυνος είναι η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ να αποποιηθεί τις ευθύνες της, να αποποιηθεί τις υποχρεώσεις της και να αποσυνδεθεί από την κυβερνητική πολιτική και τρίτος κίνδυνος είναι να υποκαταστήσει αυτή τις κυβερνητικές εξουσίες στις καθημερινές συγκρούσεις και εξελίξεις. Τα στελέχη των οργανώσεων είμαστε άνθρωποι χωρίς ειδικά προνόμια και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας εξαντλούνται μέσα στο Κίνημα, που ελέγχει, όταν είναι ζωντανό και δραστήριο, την πορεία του κυβερνητικού έργου».
Αλλαγή νοοτροπίας
Ο υπεύθυνος Δικτύων για θέματα της πόλης, Παναγιώτης Λεβεντέλλης, που ήταν ο εισηγητής του δεύτερου θέματος, ξεκίνησε λέγοντας ότι «η πόλη πρέπει να παρέχει στους πολίτες της Ισονομία, Ασφάλεια και Υγιεινή, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης 2.300 χρόνια πριν».
Ο κ. Λεβεντέλλης αναφέρθηκε γενικά στην περιβαλλοντική κρίση, που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, στη διατάραξη του οικοσυστήματος και την άσκηση των έντονων πιέσεων που ασκούνται στους φυσικούς πόρους, στη μόλυνση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου που δημιουργούν και τα κυριότερα προβλήματα σε πολλά επίπεδα στον πλανήτη μας.
Ειδικότερα για τη χώρα μας, ο κ. Λεβεντέλλης είπε: «Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, εφαρμογή μοντέρνων τεχνολογιών, κοινωνική συμμετοχή και ρήξη με συμφέροντα και νοοτροπίες, χρειάζεται επανασχεδιασμός του μοντέλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανακατανομή των πόρων και χρηματοδότηση πράσινων πολιτικών».