Διάλεξη με θέμα «Γυναικείες μορφές στην τοπική ιστορία του Μαρουσιού» έδωσε προ ημερών στο Μαρούσι ο συμπολίτης μας, αρχαιολόγος, λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Γιώργος Πάλλης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αμαρουσίου και την είχε διοργανώσει το Παράρτημα Αμαρουσίου της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών.
Ο Γ. Πάλλης ξεκίνησε την αναδρομή στις γυναικείες μορφές της τοπικής μας ιστορίας από την αρχαιότητα. Τότε, στον αρχαίο δήμο Άθμονον, λατρευόταν μια γυναίκα θεά, η Άρτεμις η Αμαρυσία. Στο ιερό της, που λεγόταν Αμαρύσιον, οφείλει το όνομά του το Μαρούσι, καθώς αυτό επικράτησε στο πέρασμα του χρόνου ως τοπωνύμιο, παραμερίζοντας το Άθμονον. Το Αμαρύσιον επανήλθε το 1835, όταν ιδρύθηκε ο πρώτος νεότερος δήμος στην περιοχή, για να καθιερωθεί τελικά στην καθαρεύουσα ως Αμαρούσιον.
Αφού έκανε διεξοδική αναφορά στα σχετικά με το ιερό της Αμαρυσίας, τη θέση και τη μορφή του, ο ομιλητής συνέχισε με αναφορά στα βυζαντινά χρόνια. Εξετάστηκε η περίπτωση της διακόνισσας Ευφροσύνης, μιας γυναίκας κληρικού που έζησε τον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ. και τάφηκε κάπου στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Αργότερα, με μια επιγραφή του 850 μ.Χ., εμφανίζεται για πρώτη φορά η λατρεία της Παναγίας στο Μαρούσι, που αντικατέστησε εκείνη της Αρτέμιδας.
Ο Γ. Πάλλης συνέχισε με αναφορά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν κτίστηκαν δύο εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία, με γνωστότερη σήμερα τη Νεραντζιώτισσα και συνέχισε με τη γυναίκα που χαρακτήρισε την εποχή εκείνη. Την Αγία Φιλοθέη, κόρη αρχοντικής οικογένειας της Αθήνας, η οποία έκτισε λίγο μετά το 1570 το μετόχι της μονής της στην Καλογρέζα, που έδωσε και το όνομά του στην περιοχή. Η Φιλοθέη πέθανε στο μετόχι αυτό το 1589, μετά την κακοποίησή της από τους Τούρκους.
Ο ομιλητής συνέχισε την ενδιαφέρουσα ομιλία του, λέγοντας πως στην επανάσταση του 1821, το Μαρούσι έχει να επιδείξει μια γυναίκα ηρωίδα, την Όρσα Πετρούτσου, στην οποία απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του υπαξιωματικού.