Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 03/05/2025
Η απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων τους με αντικείμενο την εξεύρεση κοινής πορείας, παρατηρήσεων και προτάσεων για τον προωθούμενο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο Εσωτερικών κινείται σε θετική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση την οποία επανειλημμένα από αυτή εδώ τη στήλη χαρακτηρίζαμε ως ζητούμενο.
Η ένωση δυνάμενων των δύο κορυφαίων θεσμικών συλλογικών οργάνων της ελληνικής Αυτοδιοίκησης έγινε για πρώτη φορά και φανταζόμαστε από τη γενική εικόνα που αποκομίσαμε ότι δεν θα μείνει εκεί, θα έχει και συνέχεια.
Ωστόσο, από την κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ αποκομίσαμε και μερικά άλλα συμπεράσματα, που επιβεβαίωσαν και κάποια άλλα πράγματα που έχουμε κατά καιρούς επισημάνει. Για παράδειγμα, την επιλογή της κυβέρνησης να στρέψει τη συζήτηση στον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ήδη από το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, καταφέρνοντας εν πολλοίς να επισκιάσει τα δίκαια αιτήματα Δήμων και Περιφερειών για περισσότερη χρηματοδότηση, μεγαλύτερη διοικητική αυτοτέλεια, ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό, εξάλειψη της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων κ.ά. Αλλά και τη μάλλον «χλιαρή» πίεση των «γαλάζιας» προέλευσης και απόχρωσης εκπροσώπων των δύο ενώσεων, οι οποίοι από τη μια εξακολουθούν να θέτουν αυτά τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα από το ΥΠΕΣ με φόντο τον νέο Κώδικα και από την άλλη πλέκουν το εγκώμιο του υπουργού για την «ειλικρινή διάθεσή του να συμβάλλει πραγματικά στον θεσμικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό της αυτοδιοίκησης», όπως ενδεικτικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου.
Ο ίδιος, πάντως, επανέλαβε τη θέση ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος «μπορεί να περιμένει», αντιλαμβανόμενος φυσικά ότι τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολύ πιο ουσιαστικά και άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες αλλαγές που προτείνει το ΥΠΕΣ κινούνται στην κατεύθυνση της διαφάνειας, του ελέγχου και στο βάθος της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, ωστόσο πολύ λίγα σημεία του νέου Κώδικα υπόσχονται μεγάλες ανάσες αυτοτέλειας οικονομικής και διοικητικής των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Κάτι που όσο η πολιτική ίσων αποστάσεων από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ εξακολουθεί, δεν διαβλέπουμε πώς μπορεί να γίνει πραγματικότητα.