• EΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
• Γ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου οι Σύλλογοι Παραδείσου, Πολυδρόσου και Ρεματιάς Χαλανδρίου πραγματοποίησαν συνάντηση ενόψει της σύσκεψης της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2015, για το εξελισσόμενο έργο «Βιοκλιματική Αναβάθμιση Γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω δημιουργίας διαδρομής πεζών – ποδηλάτων».
Βασική διαπίστωση, για μία ακόμα φορά, είναι ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει οφείλονται στην απουσία συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης της περιοχής επί της οποίας ‘’δημιουργούνται’’ οι ποδηλατόδρομοι, η ανάλυση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων από την άναρχη εισβολή των αυτοκινήτων σε περιοχές αμιγούς κατοικίας λόγω αποσπασματικών συγκοινωνιακών παρεμβάσεων (διάνοιξη Φραγκοκκλησιάς, Ευζώνων, Παραδείσου, Καραολή & Δημητρίου) που δυσχεραίνουν την όποια κινητικότητα κατοίκων και αυτοκινήτων) και τελικά στην απουσία μελέτης που θα αναδείκνυε την ανάγκη η «όποια» κινητικότητα έχει απομείνει στους κατοίκους να γίνει ΒΙΩΣΙΜΗ και ως εκ τούτου θα καταδείκνυε τη βέλτιστη διαδρομή. Ένας ποδηλατόδρομος οφείλει να είναι αρμονικά και λειτουργικά ενταγμένος σε κάθε περιοχή και δεν κατασκευάζεται απλά και μόνο για αναψυχή και για απορρόφηση πόρων αλλά για να διευκολύνει την πρόσβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ώστε να μειωθεί η χρήση ΙΧ, κάτι που δεν συμβαίνει στη συγκεκριμένη διαδρομή. Η ευκαιρία εκπόνησης σοβαρής επιστημονικής μελέτης βιώσιμης κινητικότητας από κοινοτικούς πόρους για την υποστήριξη του έργου, εκτιμάται ότι χάθηκε όταν πρόσφατα εγκρίθηκε η «πρόχειρη μελέτη» αστικής κινητικότητας παρά τις επιφυλάξεις του πρόεδρου του ΔΣ και τις αντιρρήσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης.
Επίσης, η απουσία ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους τοπικούς Συλλόγους –η οποία μάλιστα προβλέπεται ως βασική προϋπόθεση τέτοιων έργων- είχε ως αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό και τη μεγάλη δυσφορία των κατοίκων. Η αρχική σχεδίαση για μονοδρόμηση της οδού Παραδείσου αποτελεί τρανταχτή αστοχία, η οποία θα είχε αποφευχθεί αν είχε προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση.
Τα σημεία τα οποία τονίστηκαν:
1. Δηλώνεται αναληθώς στο άρθρο 3 §3.1 της ΕΣΥ (ειδική συγγραφή υποχρεώσεων) του έργου ότι δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις για την κατασκευή, ενώ τόσο στην οδό Παραδείσου (οι οποίες είχαν στο παρελθόν πραγματοποιηθεί αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί και ούτε είχαν ληφθεί υπόψη στην αρχική σχεδίαση), Καραολή & Δημητρίου στον Παράδεισο καθώς και στο Πολύδροσο στη Σάμου 49 & 51 και στη Φραγκοκλησιάς 54 & 74 (εκτός ζώνης του έργου, αλλά στο απαιτούμενο τμήμα για να συνδεθεί με νέο !!! δημοτικό έργο ο ποδηλατοδρόμος με αυτόν του νέου τμήματος της Φραγκοκκλησιάς προς Λ. Πεντέλης) υπάρχουν ιδιοκτησίες εκτός ρυμοτομικής γραμμής, οι οποίες απαιτούνται να τακτοποιηθούν για την ορθή κατασκευή του έργου και την απρόσκοπτη λειτουργία του. Σχετικό έγγραφο έχει καταθέσει ο Σύλλογος Πολυδρόσου με αρ. πρωτ. 049615/06.10.2015.
2. Το σοβαρό πρόβλημα της κατάργησης θέσεων στάθμευσης οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ζωή των κατοίκων και τη λειτουργία της γειτονιάς ( αυτοκίνητα κατοίκων που δεν έχουν χώρο στάθμευσης σε pilotis, εξυπηρέτηση εκτάκτων και ιατρικών αναγκών γειτόνων με κινητικά προβλήματα, δεν αναφερόμαστε στα ΙΧ επισκεπτών ) στην οδό Καραολή & Δημητρίου δεν έχει επιλυθεί. Η πρόταση των κατοίκων:
– είτε για διατήρηση των θέσεων αριστερά ανοδικά της οδού και η μη συνέχιση της ποδηλατολωρίδας μετά την οδό Εφέσσου, εφόσον δεν υλοποιούνται οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις
– ή, εναλλακτικά, η ακύρωση τους κατασκευής ποδηλατολωρίδας αλλά η σήμανση ποδηλατοδιαδρομής επί του δεξιού ανοδικά πεζοδρομίου θα πρέπει να μην απορριφθεί χωρίς σοβαρά επιχειρήματα. Η υπόσχεση για παραχώρηση θέσεων στάθμευσης στην οδό Αρτέμιδος δεν ικανοποιεί τους κατοίκους κυρίως διότι είναι πολύ μακριά καθώς και διότι είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να τηρηθεί, δεδομένου ότι είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των προσερχόμενων και άναρχα σταθμευμένων ΙΧ καθημερινά που δεν θα μπορούν να διασφαλιστούν ως θέσεις κατοίκων.
3. Θα πρέπει να δεσμευτεί εγγράφως και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η δημοτική αρχή για την εκπόνηση σοβαρών κυκλοφοριακών μελετών οι οποίες μάλιστα να υποστηρίζουν την εξυπηρέτηση των περιοχών με δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας από και προς τους σταθμούς ΕΙΡΗΝΗΣ / ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΑΣ & ΠΕΝΤΕΛΗΣ καθώς και την λειτουργική χρήση και ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΡΟΜΩΝ Κων. Καραμανλή της Αττικής Οδού προς και από Λ. Πεντέλης. Ακόμα δεν είδαμε την ανάθεση επικαιροποίησης κυκλοφοριακής μελέτης για τον Παράδεισο. Τονίζεται ότι είναι αναγκαίο να εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη σε συνεργασία με το Δήμο Χαλανδρίου, διότι τόσο το Πολύδροσο όσο και ο Παράδεισος αποτελούν όρια Αμαρουσίου και Χαλανδρίου, οι έξοδοί τους Αττικής Οδού (Λ. Κηφισιάς, Πεντέλης) παροχετεύουν σημαντική κίνηση τους περιοχές και οι συνεχείς μεταβολές των χρήσεων γης, έχουν καταστήσει κυρίως την περιοχή του Παραδείσου από την πιο «άναρχη» κυκλοφοριακά χωρίς ορθολογικό σχεδιασμό.
4. Η σήμανση που έτσι κι αλλιώς ήταν ανεπαρκής (εφ’ όσον δεν υπάρχει σύγχρονη μελέτη) είναι τώρα και επικίνδυνη, αφού λείπουν βασικές πινακίδες. Η αστυνόμευση από την Τροχαία είναι ανεπαρκής, γίνεται συμπτωματικά μετά τα ατυχήματα τα οποία αυξάνονται (και καταγράφονται) αφού επιτυγχάνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η βίαιη μετατροπή της αμιγούς κατοικίας σε ζώνη κυκλοφοριακής εισβολής!. Το συντομότερο δυνατό πρέπει να τοποθετηθούν και πινακίδες απαγόρευσης στάθμευσης στις οδούς Άλσους, Ασπασίας, Επιδαύρου, διότι ακόμα και στις ελάχιστες φορές που έρχεται προσωπικό τις Τροχαίας δεν βάζει κλήσεις με το αιτιολογικό τους ανυπαρξίας απαγορευτικής σήμανσης. Η εργοταξιακή σήμανση του έργου κατασκευής των ποδηλατοδρόμων είναι από ανύπαρκτη έως ανεπαρκής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών οδικής ανασφάλειας. Κοινή και προφανέστατα εύλογη απορία, γιατί υπάρχει τέτοια ανοχή και ολιγωρία αναφορικά με τον έλεγχο της ανυπαρξίας εργοταξιακής σήμανσης, παράλειψη η οποία έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη στα δημοτικά συμβούλια από την έναρξη της κατασκευής του έργου. Έχουν εγκριθεί πρόσφατα οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να διέρχεται το δημοτικό λεωφορείο από την οδό Κριεζή, αλλά απροειδοποίητα διέρχεται από την οδό Κορυτσάς. Σοβαρά παράπονα έχουν κάνει οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της οδού Φραγκοκκλησιάς για τους περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις (σκόνη και λάσπη) λόγω τους αδιαφορίας του εργολάβου. Σχετική ερώτηση δημοτικής συμβούλου αν και έχει κατατεθεί δεν συζητήθηκε, ούτε γνωρίζουμε αν έχει απαντηθεί. Η τεράστια έκπτωση περίπου 64% που εξασφάλισε την ανάληψη του έργου, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να δικαιολογεί τέτοιες εκπτώσεις στην ασφάλεια και την υγεία των δημοτών κατά την εκτέλεση.
5. Επισημαίνεται η μη τήρηση των προβλεπομένων συμβατικών υποχρεώσεων των υποέργων υποστήριξης του έργου – ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί ο μετρητικός εξοπλισμός, και δεν έχει ανοίξει το site για την ενημέρωση των δημοτών, άγνωστο και αν έχουν παραστεί αρχαιολόγοι στις εκσκαφές. Ειδικότερα, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των υποέργων, 2ο παροχή υπηρεσιών συμβούλου, 3ο προμήθεια μετρητικού εξοπλισμού, 4 ο προβολή – ενημέρωση – δημοσιότητα, 5ο αρχαιολογικές έρευνες εργασίες; Εφόσον όλα αυτά δεν ακολουθούν το γράμμα των συμβατικών υποχρεώσεων, ανάλογα θα μπορούσαν να γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις για την επίτευξη κλίματος ηρεμίας και αποδοχής του έργου από τους κατοίκους αντί να προτάσσεται το αξίωμα περί αδυναμίας «παρεκκλίσεων». Δεν πρέπει να λησμονείται ότι δεν έχει γίνει η ολοκλήρωση των υποδομών των περιοχών τους –που απαιτούν τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα, διευθετήσεις ομβρίων, διανοίξεις κοινόχρηστων οδών, κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις, δημιουργία κοινόχρηστων χώρων κλπ. αλλά ούτε και ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών σε τεχνικά έργα. Τα όποια τεχνικά έργα υλοποιούνται, επιλέγονται όχι για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των κατοίκων αλλά στο πνεύμα απορρόφησης πόρων χωρίς τις απαραίτητες σχετικές μελέτες. Σχετικά με τη σκοπιμότητα του υπόψη έργου, ουδέποτε ετέθη ως αίτημα η μείωση τους θερμοκρασίας στις περιοχές τους, αλλά έχουμε πλειστάκις ζητήσει όλα τα προαναφερθέντα.