Συνέντευξη: Γιώργος Αράπογλου
Η περίοδος των γιορτών είναι παραδοσιακά για την πλειονότητα της κοινωνίας χαρούμενη, εξωστρεφής και φέρνει ένα κύμα αισιοδοξίας. Για κάποιους, όμως, παράλληλα, φέρνει και μια ιδιαίτερη μελαγχολία, αφού το «πρέπει» της χαράς δεν αγγίζει όλους το ίδιο. Οι φετινές γιορτές, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Η πανδημία του φονικού ιού, ο πολύμηνος εγκλεισμός και η αβεβαιότητα της επόμενης

μέρας, εύλογα έχουν φέρει ανησυχία και η διαχείριση των συναισθημάτων εξελίσσεται πολλές φορές σε μια δύσκολη διαδικασία.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνομίλησε με την κ. Τζωρτζίνα Αγγελοπούλου, Κοινωνιολόγο, Σύμβουλο ψυχικής υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια και Μέλος Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Μεταμόρφωσης, η οποία έδωσε μερικές σημαντικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την περίοδο έντονης ψυχολογικής και συναισθηματικής πίεσης.
Η φετινή συγκυρία
«Πολλοί άνθρωποι την περίοδο των εορτών βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, μελαγχολία, ευερεθιστότητα, πραγματοποιούν αρνητικές σκέψεις, διακατέχονται από τάσεις απομόνωσης, και άλλα. Αυτά τα συναισθήματα συχνά γεννούνται λόγω του χάσματος που βιώνει κάποιος μεταξύ της ατμόσφαιρας που μας «επιβάλλεται» κοινωνικά, κατά την οποία όλοι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και αγαπημένοι, ξεχνώντας τα προβλήματα μας, και την πραγματική μας κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, καθώς μπορεί να είμαστε αντιμέτωποι με ξαφνικές αλλαγές, τραυματικές αναμνήσεις, να βιώνουμε ασθένειες ή πένθος.
Φέτος, και οντάς αντιμέτωποι με την πανδημία και την αλλαγή της καθημερινότητας μας που αυτή φέρει, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα βιωθούν με ένα διαφορετικό τρόπο, καθώς δια νόμου και προς αποφυγή της εξάπλωσης του ιού αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να μην ανταλλάξουμε ευχές δια ζώσης με τους αγαπημένους μας, άλλα να μείνουμε σπίτι και να γιορτάσουμε αυστηρά οικογενειακά ή και μόνοι, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα των αρνητικών συναισθημάτων μας», αναφέρει αρχικά η κ. Αγγελοπούλου.
Οι συνθήκες φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολες, καθώς, ο κόσμος έρχεται από πολύμηνη πίεση και με ένα επιπλέον βάρος, αφού, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και τα αρχικά αισιόδοξα μηνύματα, το δεύτερο κύμα ήρθε πιο φονικό, με περισσότερα μέτρα και με μια αιωρούμενη πιθανότητα ενός τρίτου που θα δοκιμάσει σημαντικά τις αντοχές όλων.
Όπως εξηγεί η σύμβουλος ψυχικής υγείας: «Σίγουρα το πρώτο κύμα της πανδημίας και ό,τι αυτό έφερε το αντιμετωπίσαμε λίγο πιο δύσκολα γιατί δεν ήμασταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα αντιμετωπίσουμε. Παρ’ ότι στο δεύτερο κύμα ήμασταν προετοιμασμένοι, πάλι φερθήκαμε σαν απροετοίμαστοι. Απέναντι σε κάθε δυσκολία όλοι μας, ανάλογα και με την ψυχική μας κατάσταση προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ανταπεξέλθουμε. Όταν βλέπουμε ότι κάτι επιστρέφει, για το μυαλό και την ψυχολογία πολλών ανθρώπων, ισοδυναμεί με μια ματαίωση. Αυτό μπορεί να μας ρίχνει ακόμα πιο πολύ ψυχολογικά. Οπότε η επιστροφή της κατάστασης αυτής που βιώσαμε στις αρχές του Μαρτίου, ακόμα κι αν τα κοινοτικά μέτρα προστασίας αυτή τη στιγμή είναι λίγο καλύτερα από τότε, δεν βοήθησε τους ανθρώπους, δεν τους έφερε σε ένα καλύτερο επίπεδο. Η ψυχολογία των περισσοτέρων είναι αρκετά πεσμένη, έχουμε αύξηση των καταθλίψεων και πολλών καταθλιπτικών επεισοδίων και φυσικά της θλίψης που είναι ένα πρώιμο στάδιο πριν την κατάθλιψη».
Πλησιάζοντας τις γιορτές, μέσα σε ένα κλίμα όχι ιδιαίτερα γιορτινό, όπως άλλες χρονιές και με την «απειλή» ενός ενδεχόμενο τρίτου κύματος, πώς μπορούμε, άραγε, να συμβουλεύσουμε έναν ευάλωτο χαρακτήρα να ξεπεράσει αυτή τη νέα ματαίωση;
«Μπορούμε να τον συμβουλεύσουμε, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα νιώσει αυτή τη ματαίωση. Η ψυχική πτώση που έχουν φέρει τα κύματα της πανδημίας δεν μπορούν να προβλεφθούν. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας, να βελτιώσουμε την αυτοφροντίδα μας, να δώσουμε χώρο στην ουσιαστική επικοινωνία στη ζωή μας. Κάθε άνθρωπος στην ζωή του το περιβάλλον του έχει σημαντικούς ανθρώπους. Θα πρέπει να ανοιχτεί σε αυτούς, να μιλήσει για τα προβλήματά του. Να σταματήσει να νιώθει μόνος. Το πολύ σημαντικό που έχουμε σε αυτή την κατάσταση και πρέπει να σταθούμε είναι πως αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν αφορά μόνο εμάς. Είναι μια πληγή που αφορά όλους μας. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους. Να μοιραζόμαστε όλα αυτά που νιώθουμε, να μοιράζονται και αυτοί αυτά που νιώθουν. Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως οποιαδήποτε κατάσταση μοιράζεται, ταυτόχρονα απαλύνεται και λίγο. Η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε κατάσταση δύσκολη που έρχεται στη ζωή μας, μας κάνει να αναθεωρήσουμε πράγματα, να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας και να δημιουργήσουμε κάποιες στρατηγικές επιβίωσης. Αν επιλέξουμε να δούμε όλη αυτή την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα θα μπορέσουμε να δούμε το μέλλον μας λίγο πιο αισιόδοξο».
Είναι εύκολο να το πετύχει αυτό κάποιος σε ένα καθεστώς απομόνωσης; Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μόνοι τους και, κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, χάνουν και αυτήν την μικρή διέξοδο.
«Για να είμαστε ειλικρινείς τίποτα που αφορά την ψυχική υγεία και την αποκατάσταση της δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Όμως δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας. Για έναν μοναχικό άνθρωπο, ίσως να είναι πολύ χειρότερα, ίσως να ήταν και πριν. Η επικοινωνία όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να χαθεί εντελώς στην εποχή που ζούμε. Μπορεί να κρατηθεί και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν κοντά, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να ευχηθούν ο ένας στον άλλο ή να κάνουν μια γιορτή μέσα από αυτά.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό που θα πρέπει να χαραχτεί στο μυαλό μας είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε πράγματα ώστε να μη νιώθουμε μόνοι ακόμα και όταν είμαστε. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Αλλά για να μπούμε στη διαδικασία και να φανούμε αποτελεσματικοί ώστε να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό που έχει έρθει κατά πάνω μας, θα πρέπει να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι νιώθουν δυσάρεστα συναισθήματα για όλο αυτό που συμβαίνει, Και αισθάνονται επιπλέον άσχημα, επειδή ακριβώς αισθάνονται άσχημα. Η αποδοχή, λοιπόν, των συναισθημάτων μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα πρέπει να αποδεχτούμε το πρόβλημα ώστε να φτάσουμε στην επίλυσή του».
Δεν περνούν όλοι καλά τα Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα, παραδοσιακά είναι η πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου, αλλά υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν αγαπούν ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Θα μπορούσε, άραγε, η απομόνωση να είναι γι’ αυτούς είναι ίσως μια ευκαιρία να περάσουν όπως επιθυμούν;
Η έμπειρη σύμβουλος ψυχικής υγείας εξηγεί: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια αποστροφή απέναντι στις γιορτές και εκφράζουν κάποια αρνητικά συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα έχουν λόγο ύπαρξης. Θα δούμε πολλούς ανθρώπους να αποστρέφονται την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διότι έχει καλλιεργηθεί μια ιδέα ότι αυτές τις μέρες θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και όλα να είναι γιορτινά. Αυτό το κλισέ και το «πρέπει» δεν μπορεί να είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτές τις μέρες υποφέρουν. Είναι ασθενείς, άνεργοι, φροντιστές ασθενών, βιώνουν πένθη. Όλοι αυτοί δεν μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τον τρόπο που «επιβάλλεται» να γιορτάσουμε. Σίγουρα όλο αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο δεν είναι βοηθητικό ακόμα και για τους ανθρώπους που δεν τους αρέσουν τα Χριστούγεννα. Είναι το ίδιο ματαιωτικό και για εκείνους τελικά. Είναι άλλο να έχω την επιλογή να μην κάνω κάτι και άλλο το να μην μπορώ».
Την ίδια ώρα, παρά τις απαγορεύσεις και τις συστάσεις για μείωση των ανθρώπων στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που προγραμματίζουν τα γιορτινά τραπέζια τους. Αυτό είναι ίσως μια ακόμα Η ανάγκη να πιστέψουν ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα.
«Η ανάγκη για την επαφή είναι κάτι πάρα πολύ ανθρώπινο, δεν έφυγε και δεν νομίζω ότι θα φύγει ποτέ από τον κόσμο. Μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που θέλουν να βιώσουν τα Χριστούγεννα με τα οικεία τους πρόσωπα. Άλλωστε, έτσι είχαμε μάθει τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένας προγραμματισμός που κάναμε αυτές τις μέρες. Όλο αυτό μας έδινε μια χαρά, μας ένωνε, μας έφερνε πιο κοντά. Σαφώς είναι μια ανάγκη που και αυτή μας απαγορεύεται τώρα. Όμως, να μην ξεχνάμε ότι αυτό που μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή δεν θα κρατήσει για πάντα. Ίσως τα επόμενα Χριστούγεννα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που φέτος μας απαγορεύεται λόγω της διασποράς του ιού», σημειώνει και στέλνει ταυτόχρονα το μήνυμα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να… μαζέψουμε θετική ενέργεια και να την διοχετεύσουμε μελλοντικά.
«Είναι ένας πολύ καλός χρόνος αυτός ώστε να καθίσουμε λίγο με τον εαυτό μας, να σκεφτούμε τις πραγματικές μας ανάγκες, να σκεφτούμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας κάνει χαρούμενους. Να απομακρυνθούμε από τα πρέπει που θέτει η κοινωνία. Να αντιληφθούμε τι έχει αξία για εμάς πραγματικά, χωρίς να παρασυρόμαστε από τα πρότυπα και τους γύρω μας. Και να κάνουμε μια εσωτερική επαναδιαπραγμάτευση με τον εαυτό μας. Να μας γνωρίσουμε ουσιαστικά λίγο καλύτερα. Όλη αυτή η διαδικασία βοηθά στην ψυχική μας ανθεκτικότητα. Στον τρόπο που θα προετοιμάζουμε τον εαυτό μας και στις στρατηγικές που θα χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε δύσκολο έρχεται στη ζωή μας».
Πανδημία και ενδοοικογενειακή βία
Μία από τις πιο δύσκολες συνθήκες που αυτής της περιόδου είναι η αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρήθηκε τους μήνες του εγκλεισμού. Όπως τονίζει, είναι μεγάλη ανάγκη ο κόσμος να αναζητήσει βοήθεια μέσα από τα μέσα που διατίθενται και να απευθυνθεί σε κάποιους ειδικούς που θα είναι εκεί δίπλα του να τον υποστηρίξουν.
«Τα πράγματα, είναι αλήθεια, ότι είναι δύσκολα. Ήταν δύσκολα και πριν την πανδημία, όμως, λόγω αυτής έχουν έρθει στο φως πολλά προβλήματα. Ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, λεκτική, ψυχολογική, σωματική βία μεταξύ συντρόφων, που προϋπήρχαν. Λόγω της αναστολής της εργασίας πολλών ανθρώπων, έχουν έρθει αναγκαστικά πιο κοντά μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από όπου δεν υπάρχει ο τρόπος διαφυγής. Ο μόνος τρόπος που μπορούν να βοηθηθούν είναι αν καλέσουν σε κάποια γραμμή βοήθειας που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και μπορεί να παρέχει μια συντροφιά και αποφόρτιση από τα προβλήματά τους. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η κατηγορία και είναι μια μεγάλη συζήτηση για να λυθεί. Ακόμα περισσότερο και για τα παιδιά, όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα», αναφέρει.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι να είμαστε ανοικτοί στο να ζητήσουμε βοήθεια, όταν νιώσουμε ότι την χρειαζόμαστε και πως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δίπλα μας αυτοί που έχουν την κατάρτιση, αλλά κυρίως την θέληση να σταθούν στο πλευρό μας.
«Με την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μια πιο εύθραυστη ψυχική δομή που δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν εντελώς τα υπολείμματα αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε. Ίσως αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια. Υπάρχουν κέντρα που μπορούν και λειτουργούν εθελοντικά κα αφιλοκερδώς να βοηθήσουν. Μία κατηγορία ανθρώπων αν ακολουθήσει κάποιες στρατηγικές και έχει μια υγιή ψυχική δομή, θα καταφέρει να ξεπεράσει όλο αυτό, οι άλλοι ίσως αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια και εν τέλει δεν είναι κακό. Όλοι ίσως κάποιοι χρειαστούμε βοήθεια, θα πρέπει να είμαστε πιο ανοικτοί σε αυτό», σημειώνει.
Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου να ανταπεξέλθει στις αλλαγές της εποχής;
-Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μην πανικοβαλλόμαστε. Θα πρέπει να αποδεχτούμε τα συναισθήματα μας και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τα βιώσει. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν αυτήν την περίοδο όπως θλίψη, μελαγχολία, μοναξιά και ματαίωση είναι φυσιολογικά, αν αναλογιστούμε την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, και δεν μπορούν να μεταβληθούν «μαγικά» λόγω των εορτών. Τα αρνητικά μας συναισθήματα έχουν λόγο ύπαρξης και πρέπει να τα σεβαστούμε.
Άλλωστε για να μπορέσουμε να απολαύσουμε συναισθήματα χαράς και πληρότητας θα πρέπει να βιώσουμε και αρνητικά συναισθήματα, ώστε να μάθουμε να επικεντρωνόμαστε στις ανάγκες μας και να παράγουμε νέες λύσεις και στόχους, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα της ζωής μας. Έχουμε λοιπόν κάθε δικαίωμα στο συναίσθημα και οφείλουμε να επιτρέψουμε στον εαυτό σας να αισθανθεί οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα. Η απόκτηση επίγνωσης της ψυχικής μας υγείας συνδέεται άρρηκτα με την αποτροπή επιδείνωσης του αρνητικού συναισθήματος. Θυμηθείτε πως καμια εποχη του έτους δεν μπορεί σας επιβάλλει να είστε χαρούμενοι, αν αυτό πραγματικά δεν πηγάζει από την ψυχή σας.
-Δώστε τέλος στα πρέπει της εποχής
Ας απομακρυνθούμε από τα κλισέ και από τα πρέπει των εορτών, κατά τα όποια για να υπάρχουν θετικά συναισθήματα απαιτούνται μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, πλούσια δώρα, και αμέτρητες έξοδοι. Ας δοκιμάσουμε έναν εναλλακτικό τρόπο εορτασμού. Ας επικεντρωθούμε στη αξία των όσων έχουμε. Όλα στην ζωή μας αποκτούν αξία ανάλογα με τον τρόπο που επιλεγούμε να εστιάσουμε, δηλαδή ανάλογα με τον τρόπο που επιλεγούμε να παρατηρήσουμε. Δεν είναι λοιπόν αναγκαίο να νιώσουμε την γαλήνη και την ζεστασιά με τους καθιερωμένους τρόπους εορτασμού. Δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουμε όλες μας τις προσδοκίες σε μία μέρα. Η περίοδος αυτή μπορεί απλά να είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση, χαλάρωση και αυτό-φροντίδα. Ειδικά φέτος λόγω των περιορισμών που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, είναι μια καλή ευκαιρία να γιορτάσουμε διαφορετικά, ρίχνοντας περισσότερο φως στις ανάγκες μας, αλλά και περισσότερη αξία στον «προσωπικό» μας χώρο. Δώστε στον εαυτό σας την δυνατότητα να αναγνωρίσει νέους τρόπους βίωσης αυτής της εποχής.
-Διατηρήστε την επικοινωνία σας με σημαντικούς ανθρώπους για εσάς
Περάστε χρόνο με τα άτομα που διαμένετε στο ίδιο χώρο. Καταφύγετε στα κοινά ενδιαφέροντα που σας ενώνουν. Καθίστε παρέα γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο και απολαύστε στιγμές που η ρουτίνα και τα πρέπει των προηγούμενων ετών, σας είχαν στερήσει. Βιώστε την πραγματική αξία των εορτών που συνάδει με την οικογενειακή ζεστασιά και την γαλήνη. Αποφύγετε τις εκρήξεις θυμού, σκεπτόμενοι πως είστε όλοι σύμμαχοι στην κατάσταση που επικρατεί. Παρατηρήστε του δικούς σας ανθρώπους. Αφιερώστε χρόνο σε αυτούς. Ίσως αύριο να μην έχετε αυτή την ευκαιρία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό συναντείστε τα αγαπημένα σας άτομα, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμηθείτε πως η επικοινωνία πλήττεται μόνο στο επίπεδο της συναναστροφής. Σήμερα, διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα, όπως το τηλέφωνο αλλά και το διαδίκτυο, ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε, να ειδωθούμε, να ανταλλάξουμε ευχές, αλλά και να κρατήσουμε συντροφιά στα αγαπημένα μας άτομα, έστω μέσα από μια οθόνη. Κρατήστε την επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο. Συνομιλήστε με τα σημαντικά άτομα για εσάς. Μην μένετε μόνοι. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας. Οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση μοιράζεται, απαλύνεται. Μην ξεχνάτε ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε μας αφορά όλους και δεν θα κρατήσει για πάντα.
-Βοηθήστε όσους έχουν ανάγκη
Παρατηρήστε τους γύρω σας και προσπαθήστε να δώσετε την βοήθεια σας με κάθε ασφαλή τρόπο, σε εκείνους που είναι μονοί ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γίνεται και εσείς καθημερινοί ήρωες, τονίζοντας την ιδέα πως όσο υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν κανείς δεν είναι μόνος. Η εθελοντική προσφορά γεννά αισθήματα αλληλεγγύης, ικανά να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας σε εσάς και σε όσους το έχουν ανάγκη, και να μας υπενθυμίσουν το πραγματικό μήνυμα των εορτών, που συχνά ξεχνάμε. Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε αυτές τις εορτές δεν είναι η παρουσία μας, αλλά η υποστήριξή μας. Κάντε το λοιπόν πράξη.
-Σκεφτείτε θετικά
Αναλογιστείτε το δώρο της ύπαρξης σας. Αγαπήστε τον εαυτό σας. Θυμηθείτε πως κάθε δύσβατος δρόμος καταλήγει σε ένα όμορφο μονοπάτι. Μην αναλώνεστε στο γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Ίσως να μην είναι ικανό το παρόν να σας δώσει μια τέτοια απάντηση. Σκεφτείτε πως η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την έλευση μιας νέας χρονιάς και τώρα έχετε την ευκαιρία να στοχεύσετε από την αρχή και να χτίσετε την ζωή σας σε νέες βάσεις. Ονειρευτείτε το αύριο. Μείνετε αισιόδοξοι και σχεδιάστε το. Να θυμάστε πως κάθε δυσκολία, που έρχεται στην ζωή μας, αν επιλέξουμε να την αναγνώσουμε σωστά, θα λειτουργήσει σαν μια εμπειρία ζωής, ικανή να μας βοηθήσει να αναθεωρήσουμε, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Διαβάστε: Παιδική κακοποίηση: Η ενημέρωση κρατά ασφαλή τα παιδιά μας