H συνθέτις Άννα Στερεοπούλου παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα, το έργο της «SYN», το οποίο αφιερώνει στην μνήμη του Ιταλού επιστήμονα και ακαδημαϊκού, Dr. Luigi Zanzi.
Πρόκειται για ένα «Κυματικό Περιβάλλον» και πιο συγκεκριμένα, ένα συνδυασμό ζωντανής Μουσικής Συναυλίας και Ηχητικής Εγκατάστασης, όπως έχει εξελιχθεί από την έως τώρα και εν συνεχεία, επιστημονική – καλλιτεχνική της έρευνα στον Ανθρώπινο Εγκέφαλο, και όπως σχεδιάζεται κατά το τρέχον διάστημα, ειδικά για τον χώρο που πρόκειται να παρουσιαστεί.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Απόστολος Ν. Σταβέλας, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και μέλη της οικογένειας του Luigi Zanzi, που θα ταξιδέψουν από την Ιταλία ειδικά για το γεγονός.
Η γνωριμία και συνεργασία της Άννας Στερεοπούλου με τον Ιταλό επιστήμονα και ακαδημαϊκό, Luigi Zanzi (Λουΐτζι Τζάνζι, 20/09/1938 – 30/05/2015), και συγκεκριμένα η συμμετοχή της στο Συνέδριο Αστροφυσικής που διεξήχθη το 2007 στο Università dell’ Insubria (Ιταλία), αφιερωμένο στον Βέλγο -ρωσικής καταγωγής- Ilya Prigogine (Ιλία Πρίγκοζιν, 1917 – 2003), με τησύνθεση και παρουσίαση του έργου της, «Helios» (Ήλιος), αποτελεί τη βασική ουσία και δομή του «SYN», που δεν είναι άλλη από το ίδιο το Σύν-παν, καθώς και την καμπυλότητα του Χωρο-Χρόνου· ήτοι της ορατής ή μη, ύλης και των τριών ή περισσοτέρων διαστάσεων που τη συνθέτουν.
Το πολυσύνθετο ηχοσύστημα που θα χρησιμοποιηθεί, προσφέρει ένα υπναγωγικό μέσον που δημιουργεί την αίσθηση ενός μεγαλύτερου Κόσμου από αυτόν στον οποίο εστιάζουμε. Βασικό ερώτημα και στόχος του έργου, ωστόσο, παραμένει η αντίληψη της κάθε πραγματικότητας, από τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου.
Στην αλληλογραφία μεταξύ της Άννας Στερεοπούλου και του Luigi Zanzi, το φθινόπωρο του 2007, διαβάζουμε μεταξύ των σκέψεων του καθηγητή, τα εξής: «Ο Ilya Prigogine συχνά μού μιλούσε για την επιθυμία του να βρει κάποιον μουσικό που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια (μουσική) σύνθεση, ικανή να αναπαραστήσει τις αρχικές διακυμάνσεις, από τις οποίες θα μπορούσε να αναδυθεί μια διαδικασία σαν κι αυτή της Μεγάλης Έκρηξης (“Big Bang”). Σημαντικό, σύμφωνα με τη θεωρία του Prigogine, είναι να εκφραστεί η οπτική της Μη-Αναστρεψιμότητας του Χρόνου».
Σε απάντηση, λοιπόν, της ως άνω επιθυμίας, η Άννα Στερεοπούλου θέτει την ερώτηση: «Σε τι ποσοστό δύναται ο ανθρώπινος Νους (Εγκέφαλος + Ψυχή), να αντιληφθεί τις άπειρες πραγματικότητες και συντεταγμένες τους, που συν-βαίνουν ταυτόχρονα; Και βάσει ποιού Σημείου θέσης του spectator (θεατή + ακροατή + σώματος), λαμβάνουμε υπ’ όψη μας την κίνηση + κατεύθυνση της κάθε ενέργειας – κύματος; Με άλλα λόγια, ποιό είναι το Άλλο που λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης και μονάδα μέτρησης του Χρόνου και σε ποιόν Χώρο;».
Στόχος του SYN είναι η προσομοίωση ενός συνόλου διαφορετικών πραγματικοτήτων, ήχων, εικόνων, ιστοριών. Είναι η δημιουργία ενός ενιαίου Περιβάλλοντος, εντός του οποίου κινούνται διαφορετικοί τύποι Κυμάτων, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κάτι το οποίο εκφράζεται από τον ειδικό σχεδιασμό του Ήχου [φυσικά όργανα και συστήματα + τύποι ήχων (διωτικά /binaural + σφαιρικά /surround)], τα διαφορετικά Μουσικά Είδη (baroque, modern classical, minimalism, ambient, electronica, jazz, experimental, field recordings και άλλα), και ποικίλα Ερεθίσματα των Αισθήσεων (συν-αισθησία), καθώς επίσης, και από την πολυπλοκότητα του σεναρίου πάνω και εντός του οποίου κυλάει το έργο. Πώς, δηλαδή, διαφορετικές Ιστορίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς συνθέτουν την αλληλουχία που θα μπορούσε να αναπαριστά τις συνθήκες και την πορεία προς τη Στιγμή μιας Μεγάλης Έκρηξης; Αν, λοιπόν, το SYN ξεκινά με ή κατευθύνεται προς μια Μεγάλη Έκρηξη, ή ακόμη, αν “απλά” συντίθεται από συνεχείς Μεγάλες Εκρήξεις, είναι κάτι το οποίο, ο καθένας στο κοινό είναι ελεύθερος να αντιληφθεί και να αισθανθεί βάσει της δικής του οπτικής, ακουστικής, ή όποιας, αισθητικής “θέσης”.
Σκοπός επίσης, της καλλιτέχνιδος είναι να προβληματίσει τον καθένα στο κοινό, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος την Διαίρεση, τη Διάρκεια, την Καμπυλότητα και την Κατεύθυνση του Χρόνου, σε αντίθεση, αλλά και σε συνδυασμό με τον τρόπο που επιβάλλεται ανά τους αιώνες από διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς.
INFO
Που: Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα)
Πότε: Τρίτη 30 Μαΐου 2017
Ώρα: 7.30 μ.μ.