Για τον ρόλο και τη σημασία του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ηνία του οποίου θα κρατά για τα επόμενα τρία χρόνια μίλησε ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, δίνοντας ένα στίγμα των σχεδίων του. «Το ΙΤΑ δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ως δεξαμενή σκέψης της Κεντρικής Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Ελλάδας, γιατί η ΚΕΔΚΕ ήθελε να έχει έναν φορέα ο οποίος θα έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να ετοιμάζει μελέτες που απαιτούνται και να τις υποστηρίξει επιστημονικά», λέει αρχικά σε συνέντευξή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει: «Έτσι απλώς να πω ότι τον “Καλλικράτη” τον έφτιαξε το Ινστιτούτο, δηλαδή σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το 80% συντάχθηκε μέσα από αυτό».
Γενικότερα για το τι είδους μελέτες εκπονούνται από το ΙΤΑ, ο νέος πρόεδρος του αναφέρει: «Πρόσφατα είχαμε κάνει μελέτη για το μεταναστευτικό, εννοώ στην προηγούμενη θητεία, γιατί εγώ είχα την τύχη να είμαι και στο προηγούμενο συμβούλιο, που είχε πρόεδρο τον κ. Πατούλη, ενώ μια άλλη σημαντική μελέτη ήταν για την Πολιτική Προστασία, αλλά και η μελέτη που είχε γίνει για τα εκλογικά συστήματα, που είναι και επίκαιρη, καθώς υπάρχει η σκέψη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τουλάχιστον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
«Όπου εμφανίζονται ανάγκες, το ΙΤΑ θα είναι εκεί σε συνεργασία με το επιστημονικό του συμβούλιο. Γιατί το ΙΤΑ έχει δύο συμβούλια, το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο παίρνει τις αποφάσεις και διευθύνει ουσιαστικά το Ινστιτούτο και έχει και το επιστημονικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από καθηγητές Πανεπιστημίου. Βοηθάει και υποστηρίζει όλες τις μελέτες που γίνονται», πρόσθεσε ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Βασιλόπουλου αν αξιοποιούνται αυτές οι μελέτες, ο κ. Αποστολόπουλος απαντά: «Εμείς κάθε μελέτη που κάνουμε τη δημοσιοποιούμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο που μπορούμε, την κοινωνούμε σε όλους τους δήμους, γιατί εμάς μας αφορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Α».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αλλάξει»
Εύλογα γεννάται το ερώτημα, αν πέρα από το να καταθέτει ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πλέον την ωριμότητα να αναλάβει πιο σημαντικές πρωτοβουλίες ή το βάρος επιπλέον αρμοδιοτήτων; Και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου τονίζει: «Προσωπικά νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αλλάξει. Έχουν μπει πολλοί νέοι άνθρωποι, έχει αλλάξει πλέον το 70%-80% των δημάρχων. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν παραμείνει για τρεις-τέσσερις θητείες, οπότε πιστεύω πως έχουμε μπει σε έναν νέο τρόπο σκέψης, σε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των δήμων».
Και ο «πρώτος πολίτης» Παπάγου – Χολαργού συνεχίζει: «Το ξέρετε ότι οι δήμοι πάντα ήταν και είναι ο πρώτος φορέας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Ό,τι και να συμβεί στον πολίτη, στον δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο και στον δήμο θα τρέξει. Και μην ξεχνάμε ότι ακόμη και με το μεταναστευτικό, που κατά την άποψή μου είναι το νούμερο ένα ζήτημα της χώρας σήμερα, οι δήμοι είναι αυτοί που το πήραμε πάνω μας και δώσαμε λύσεις και βοηθήσαμε, για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους μετανάστες».
Ο κ. Αποστολόπουλος συμπληρώνει για τα πολλά πεδία κάθε κατεύθυνσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μπορούν να αποτελέσουν μελέτη και πρόγραμμα του ΙΤΑ λέγοντας ότι «το Ινστιτούτο τα προηγούμενα χρόνια είχε τρέξει ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να το πω πιο απλά για να καταλάβει και ο κόσμος, να κάνουμε σεμινάρια για το πώς μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος, ένας αντιδήμαρχος, ένας δήμαρχος, να ενημερώνεται καλύτερα για τα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε και στο μέλλον».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «είχαμε “τρέξει” ένα πρόγραμμα για τα Αριστεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου είχαμε κάνει μια μελέτη πάλι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγχρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε., το βραβείο για τη χρηστή διοίκηση. Είχαμε πάει σε 50 δήμους και είχαμε κοιτάξει ποιος από τους δήμους αυτούς χρησιμοποιεί καλύτερα τους όρους της χρηστής διοίκησης».
«Εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε τους ορίζοντες για κάτι πιο σπουδαίο, για κάτι πιο μεγάλο, πάντα εμείς πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα κι αυτό με έναν επιστημονικό τρόπο. Εμείς θα πρέπει να τεκμηριώνουμε και να δίνουμε έτοιμη την “τροφή” στην ΚΕΔΕ, έτσι ώστε η ΚΕΔΕ να αξιοποιήσει και να διεκδικήσει. Για παράδειγμα η δημοτική συγκοινωνία. Η συγκοινωνία που υπάρχει μέσα στους αστικούς δήμους, γιατί θα πρέπει να είναι στον ΟΑΣΑ, για παράδειγμα. Έτσι ο δήμαρχος θα μπορεί να είναι υπόλογος γι’ αυτή τη συγκοινωνία, ενώ σήμερα δεν είναι. Αυτό και τόσα άλλα λοιπόν, μπορούν να εκπονηθούν μέσα από μία μελέτη, ώστε να υπάρχει τεκμηρίωση και υποστήριξη», επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Αποστολόπουλου – Γιαννακόπουλου για θέματα μεταφορών