Επιστολή προς όλους τους Βουλευτές του Βόρειου Τομέα, προκειμένου να τους ζητήσουν τη συνδρομή τους στην αποτροπή της τσιμεντοποίηση της πλατείας-πάρκου 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή του Παπάγου έστειλε η πρωτοβουλία «Κίνηση των Κατοίκων για την Διάσωση της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου».
Στην επιστολή τους αναφέρονται πως ζητούν την προσωπική παρέμβαση κάθε βουλευτή, ώστε να διασωθεί η μεγαλύτερη καταπράσινη πλατεία στην περιοχή, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, με 120 δένδρα, πεύκα, ευκάλυπτους, φοίνικες και χαρουπιές, τα περισσότερα ηλικίας 50 ετών και άνω και ύψους κάποια από αυτά ακόμη και 20 μέτρων, η οποία, όπως επισημαίνουν, απειλείται από την επικείμενη ανέγερση σχολικού συγκροτήματος. Στην επιστολή της η Κίνηση Κατοίκων αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η «Κίνηση των Κατοίκων» προσφεύγει στη Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στον εν λόγω χώρο αποτελεί παράνομη πράξη και παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της νομοθεσίας σχετικά με τους εν τοις πράγμασι χώρων κοινόχρηστου πράσινου και ιδιαίτερα αυτών με δασική βλάστηση. Για το εν λόγω έργο δεν έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να αξιολογηθεί λεπτομερώς και τεκμηριωμένα η αναγκαιότητα και η λειτουργική σκοπιμότητά του. Επιπλέον, δεν έχει εξαντληθεί η διερεύνηση κάθε εναλλακτικής λύσης για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος σε άλλον κατάλληλο χώρο στην περιοχή Παπάγου, που θα συνεπάγεται την αποτροπή της επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον πριν την απόφαση για την καταστροφή ενός άλσους με ιδιαίτερο κάλλος που τόσο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής.
Οι στόχοι και οι δράσεις που σχεδιάζει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στις πόλεις μας είναι εντυπωσιακά φιλόδοξοι. Είμαστε περήφανοι που η Αθήνα συμμετέχει στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030» με ανάλογες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση και επιτυχία της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η κοπή δεκάδων μεγάλων δέντρων μέσα στον αστικό ιστό για την ανέγερση ενός κτιριακού συγκροτήματος που μπορεί να χωροθετηθεί αλλού δεν συνάδει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, όπου η ΕΕ έχει δεσμευτεί για τη φύτευση τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων πρόσθετων δέντρων μέχρι το 2030 συμπεριλαμβανομένων και των αστικών κέντρων.
Μια τέτοια ενέργεια καταστροφής της μεγαλύτερης πλατείας στου Παπάγου με δασική ομορφιά θα εκπέμψει ένα αρνητικό και αντιφατικό μήνυμα για τους υπόλοιπους δήμους του λεκανοπεδίου, όσον αφορά το μεγάλο εγχείρημα μετασχηματισμού τους σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030.
Ζητάμε την παρέμβαση σας ώστε να επανεξεταστεί το θέμα του χώρου ανέγερσης των νέων σχολικών κτιρίων στην κοινότητα του Παπάγου και να γίνει μια ουσιαστική αξιολόγηση των εναλλακτικών προτάσεων. Είμαστε στην διάθεσή σας να σας προσκομίσουμε περαιτέρω διευκρινίσεις και σχετικά έγγραφα. Ζητάμε, παράλληλα, την συνδρομή σας ώστε να επιτευχθεί ένας αποτελεσματικός πολιτικός συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων, καθώς και με τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), ο οποίος έχει την αρμοδιότητα στην περιοχή της ιδιοκτησίας του, ώστε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης».
Στην επιστολή της η «Κίνηση των Κατοίκων» ζητά επίσης την παρέμβαση των βουλευτών «για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στον αστικό ιστό του βορείου τομέα Αθηνών», αλλά και για «να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση της κηπούπολης του Παπάγου ώστε να παραμείνει ένα προάστιο πιο ανθρώπινο, ασφαλές, ανθεκτικό και βιώσιμο απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης».