Όραμα του Δήμου Παπάγου – Χολαργού είναι να υποστηρίζει εμπράκτως τους συνανθρώπους, ενήλικες και παιδιά, που βρίσκονται σε ανάγκη, αφήνοντας ένα ουσιαστικό και θετικό αποτύπωμα στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Απόδειξη αυτού, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, αποτελεί η συνεργασία με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», μέσω της δημιουργίας του συνεργαζόμενου Κέντρου «Γέννασις». Επιδίωξη είναι η ευαισθητοποίηση των δημοτών για τη σημασία της προσφοράς αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, αλλά και της εγγραφής νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η μονάδα λειτουργεί στο Δημοτικό Πολυϊατρείο Παπάγου, στον 1ο όροφο, κάθε Τετάρτη 9.00-11.00πμ.
Στις 26 Ιανουαρίου ο αν. Kαθηγητής Παιδιατρικής – Αιμοτολογίας και επιστημονικός διευθυντής του Συλλόγου Στέλιος Γραφάκος επισκέφθηκε τον χώρο, προσκεκλημένος από τον δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο και την αντιδήμαρχο Λίλα Σουρανή. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δράση του «Οράματος Ελπίδας» να δώσουν στοματικό επίχρισμα (σάλιο) και να συμπληρώσουν την αίτηση του Συλλόγου ώστε να εγγραφούν στην τράπεζα εθελοντών δοτών.
Την ίδια μέρα, το παρών δήλωσε και η επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής & Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη. Τα μέλη της μονάδας Ευαγγελία Ρωμανοπούλου & Βασιλική Ζηλίδου, δήλωσαν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο σημαντικό έργο του συλλόγου, παραδίδοντας τεχνολογικό εξοπλισμό (δύο tablets) ως μία ένδειξη προσφοράς. Το συγκινητικό αυτό κλίμα, όπως ανέφερε ο Δήμος, κορυφώθηκε με τον δήμαρχο να παραχωρεί στο Σύλλογο μέρος των αδειών χρήσης του προγράμματος νοητικής ενδυνάμωσης, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί προς όφελος των παιδιών που φιλοξενούνται στην Ογκολογική Μονάδα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη».
H διαδικασία δωρεάς μυελού
Για να εγγραφεί κανείς εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών αρκεί:
1) Να είναι 18-45 ετών, υγιής (τα ιατρικά κριτήρια αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.oramaelpidas.gr).
2) Να συμπληρωθεί αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό.
3) Να δοθεί δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου). Το τελευταίο αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής σου ταυτότητας και ανώνυμα. Με έναν κωδικό αριθμό, ο συμμετέχων καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. «Εκεί βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο», ανέφερε ο σύλλογος.
Ειδήσεις από Παπάγου και Χολαργό στο amarysia.gr