Θέση πίσω από τα μικρόφωνα πήραν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Παπάγου, χάρη στον ραδιοφωνικό σταθμό της μονάδας που ξεκίνησε την λειτουργία του το σχολικό έτος 2019 -2020 συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Erasmus με τίτλο «School Web Radio”. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν στην πράξη τις δυνατότητές των ΜΜΕ και να αναπτύξουν πολύμορφες επικοινωνιακές δεξιότητες και εκφραστικές ικανότητες.
Για το εγχείρημα αυτό μίλησε η διευθύντρια της μονάδας Αγγελική Κοσμάτου, σημειώνοντας: «Ο ραδιοφωνικός σταθμός του σχολείου μας δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε, χάρις το πρόγραμμα Erasmus που πετύχαμε με εταίρους το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού Κύπρου και το Πειραματικό Πατρών. Η ιδέα γεννήθηκε από την επαφή μας με το πρώτο σχολείο, με το οποίο αδελφοποιηθήκαμε την προηγούμενη χρονιά. Κίνητρο για τη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού ήταν η παραγωγή διαδικτυακών εκπομπών, οι οποίες θα παρουσίαζαν όλα τα επίκαιρα θέματα, με έμφαση σε θέματα βίας, σχολικού εκφοβισμού και ρατσισμού».
Αναφερόμενη στα οφέλη που ελπίζει από τη λειτουργία του σταθμού, η εκπαιδευτικός είπε στην ιστοσελίδα kosmonea.gr: «Είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας, τόσο μεταξύ των μαθητών του σχολείου μας, για τον προγραμματισμό των εκπομπών, όσο και μεταξύ μαθητών μας και μαθητών των γειτονικών σχολείων, για την επιλογή θεμάτων, μουσικής, ειδήσεων που ενδιαφέρουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Δημιουργία ενεργών πολιτών. Επαφή με την τοπική κοινότητα και εμπλοκή με τα κοινά (κοινωνικοποίηση-πολιτικοποίηση) των μαθητών μας. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται παγκόσμια έντονη αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά.
Δημιουργία πολιτών με συνείδηση παγκόσμιας ανοικτής και ανεκτικής κοινωνίας, μέσω της συνεργασίας των συμμετεχόντων σχολείων. Η συνεργασία η ανταλλαγή ιδεών, ο κοινός σχεδιασμός και το παρόμοιο πρόγραμμα των σχεδιαζόμενων εκπομπών, αναπτύσσει ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ παιδιών διαφορετικής κουλτούρας και εξοικείωση με τη διαφορετικότητα. Θα αποκτήσουν ανεκτικότητα στο «άλλο» με το οποίο θα μπορούν να συνδιαλλαγούν.
Σύμφωνα με την ίδια, «οι μαθητές θα αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητας, μέσω της επιλογής των σημαντικότερων ή/και ποιοτικότερων θεμάτων για τις εκπομπές τους, θα καταπολεμήσουν την ξενοφοβία, θα αποκτήσουν ευκολία προσέγγισης, ευαισθητοποίηση και φιλικά αισθήματα με τους συνανθρώπους τους. Θα γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους αλλά και τόπους κατά τις μετακινήσεις τους. Θα διαμορφώσουν πανανθρώπινες αξίες και υπεύθυνες συνειδήσεις απέναντι στην κοινή γνώμη η και τους συμμαθητές τους. Θα γίνουν ενήλικες με υγιή συμπεριφορά, υπερασπιστές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, αγγελιοφόροι της ισότητας των ανθρώπων».
Και ως προς τα οφέλη από την τεχνολογία, η υπεύθυνη της μονάδας είπε ότι «τα παιδιά θα αποκτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για τη ζωή τους, ευκολία χειρισμού ηλεκτρονικού υλικού που πιθανά να διευκολύνει την επαγγελματική τους καριέρα, με δεξιότητες προσαρμογής στη συνεχώς μεταλλασσόμενη αγορά εργασίας».
Για να ακούσετε τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού κάθε πρώτη Κυριακή κάθε μήνα 12.00 με 1400 μπείτε στην ιστοσελίδα https://gympapagou.podbean.com.
«Μάθημα» συνεργασίας και δημιουργίας
Tην εμπειρία του ραδιοφώνου κατέθεσαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου. Ο Δημήτρης Μάχος ανέφερε στο ίδιο μέσο: «Αρχικά αποφάσισα να λάβω μέρος στο πρόγραμμα ERASMUS όπου θα συμμετείχαν μαθητές από την Πάτρα και από την Κύπρο . Το θέμα του ERASMUS ήταν η δημιουργία WEB RADIO με θέση τον εκφοβισμό, ένα θέμα που αγγίζει όλα τα παιδιά. Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συναντήσεις μας, δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθώ πίσω από το μικρόφωνο γιατί θεωρούσα πως δεν θα τα κατάφερνα. Με την παρότρυνση των καθηγητών μου , μπήκα στη διαδικασία να κάνω κάποια δοκιμαστικά και μου ζήτησαν να συμμετέχω και εγώ στις εκπομπές. (…) Ήταν φοβερό το συναίσθημα να ακούς τη φωνή σου στο internet, να γίνεσαι παρουσιαστής. Θα ήθελα πολύ να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και του χρόνου.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κοσμέτος δήλωσε: «Η δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού του σχολείου μας ήταν κάτι που εντυπωσίασε τους μαθητές και που μας έκανε να θέλουμε να δηλώσουμε αμέσως συμμετοχή! Ξεκινήσαμε αρχικά με κάποιες δοκιμές και έπειτα αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τις πρώτες μας εκπομπές οι οποίες θα δημοσιεύονταν κατά την περίοδο του Πάσχα. Κατά την διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου της πανδημίας ήμασταν απογοητευμένοι επειδή οι εκπομπές δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέχρι που λάβαμε ενημέρωση ότι οι εκπομπές θα γινόντουσαν από απόσταση και αυτό ήταν κάτι που μας χαροποίησε λίγο. Νιώθω πολύ περήφανος που αν και από απόσταση καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτές τις υπέροχες εκπομπές και ανυπομονώ για να βρεθούμε όλοι μαζί και πάλι στο στούντιο του σχολείου μας για να δημιουργήσουμε και άλλες όμορφες εκπομπές».
Οι υπόλοιποι μαθητές που συμμετείχαν στη δημιουργία των εκπομπών είναι: Βελεγράκη Ειρήνη, Ερβεχε Χριστίνα, Χατζημηνά Αργυρώ, Ιατρίδης Νίκος, Κασομούλη Χαρά, Μαργώση Νάσια, Κοντακιώτη Αγγελική, Τόμα Βασίλης, Τόμα Σοφία, Ιατρίδου Μαριάννα Εμμ., Κατσιέρη Ραφαέλα, Κολέτση Ιωάννα, Καμπαλούρη Αγγελική. Από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, υπεύθυνοι του προγράμματος, εκτός της διευθύντριας κ. Κοσμάτου, είναι οι : Κατσής Δημήτριος και Νικολακοπούλου Καλλιόπη (Υποδιευθυντές) και οι καθηγητές Τροχαλάκη Μαρία. Παπαγιαννούλης Κωνσταντίνος και Λιλής Γεώργιος.