Ρεπορτάζ: Τάσος Μεργιάννης
Ούτε ο παμμέγιστος Μίκης Θεοδωράκης, που από τις 2 Σεπτεμβρίου πέρασε στην αιωνιότητα, κατάφερε να «ενώσει» (ή έστω να φέρει μια επίφαση συναίνεσης για τα μάτια του κόσμου) διοίκηση και αντιπολίτευση στον Δήμο Πεντέλης, υπό τη μορφή μιας κοινής πρότασης ώστε να τιμηθεί η μνήμη του. Στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Σεπτεμβρίου (που αρχικά είχε οριστεί για τις 10 του μήνα, αλλά τελικώς αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας) η διοίκηση του Δήμου προσήλθε απροετοίμαστη και χωρίς γραπτή εισήγηση για την πρότασή της.
Από την άλλη, η αντιπολίτευση δεν έδειξε καμία διάθεση σύνθεσης απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο επρόκειτο να τιμηθεί ο μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής. Υπενθυμίζεται ότι ο Μίκης Θεοδωράκης το μακρινό 1962 είχε ιαθεί από φυματίωση στο Σανατόριο Τσαγκάρη στην Πεντέλη, με αποτέλεσμα, όπως ομολόγησε ο ίδιος σε γράμμα του (17/11/13) προς την τότε δημοτική Αρχή, η Πεντέλη να αποτελεί έναν τόπο που του ξυπνούσε ευχάριστες αναμνήσεις, καθώς τον «ανέστησε» και του επέτρεψε να ζήσει άλλον μισό αιώνα γεμάτο δημιουργία και αγωνιστικότητα.
Τελικώς, στην 8ωρη και επεισοδιακή συνεδρίαση μπήκαν προς ψηφοφορία δυο προτάσεις. Το αποτέλεσμα της διπλής ψηφοφορίας συγκέρασε την πρόταση της διοίκησης που ήθελε το Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων να παίρνει το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» και αυτήν της αντιπολίτευσης που με ανακοίνωσή της (15/9), ζητούσε να μετονομαστεί το πευκοδάσος «Τσαγκάρη» σε Άλσος «Μίκη Θεοδωράκη», την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στην είσοδο του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» και την διοργάνωση Πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Θεοδωράκεια» για να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου εκλιπόντα.
Οι δυο προτάσεις
Στην εισήγησή της η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά διατύπωσε την πρόταση της διοίκησης να δοθεί το όνομά του Μίκη Θεοδωράκη στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και να τοποθετηθεί πλακέτα στην πτέρυγα Τσαγκάρη η οποία θα αναφέρει το ιστορικό της νοσηλείας του μουσικοσυνθέτη στον συγκεκριμένο χώρο». «Το να τιμήσουμε αυτόν τον άνθρωπο είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Ακολουθούμε, λοιπόν, τον κανόνα που θέλει να ονοματοδοτείται κάποιος χώρος της πόλης στη μνήμη του εκλιπόντα» είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι εξεπλάγη αρνητικά από την πρόταση της διοίκησης, χαρακτήρισε την δήμαρχο «κατώτερη των περιστάσεων» και τόνισε «η δήμαρχος έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Να προτείνει αυτό που ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποδεχτεί, δηλαδή να ονομαστεί ‘’Λόφος Μίκη Θεοδωράκη’’ ο περιβάλλων χώρος του Αμαλία Φλέμινγκ στο οποίο ‘’κυριολεκτικώς αναστήθηκε΄΄ όπως ο ίδιος είχε πει».
Στη συνέχεια, η δήμαρχος επέλεξε να συγκεράσει τις δυο προτάσεις με μια «υπερβατική» όπως την χαρακτήρισε πρόταση, που αφορούσε ουσιαστικά στη διπλή ονοματοδοσία (και Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και ένα μέρος του πευκοδάσους Τσαγκάρη σε «Μίκης Θεοδωράκης»). Είχαν προηγηθεί δυο ψηφοφορίες. Αυτήν στην οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν την πρόταση της διοίκησης (έλαβε 16 υπέρ, 13 κατά και 2 «παρών») και αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία συμφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (πλην του Βασίλη Μπούρα) και τελικώς έλαβε 15 υπέρ, 10 κατά και 3 «παρών».
Δημοτική Αρχή: «Ο Δήμος Πεντέλης τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη όπως του αρμόζει»
Παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν αντικρουόμενες απόψεις σε υψηλούς τόνους, η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά χαρακτήρισε «γόνιμη» τη σχεδόν τρίωρη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Πεντέλης θα τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Σε σχετική (υπέρ το δέον «πανηγυρική») ανακοίνωση, που εξέδωσε την επομένη της μαραθώνιας συνεδρίασης η δημοτική Αρχή επεσήμανε τα εξής:
«Σε σύνθεση των απόψεων που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον τρόπο που πρέπει η πόλη μας να τιμήσει το Μίκη Θεοδωράκη, προχώρησε η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου και η τελική της εισήγηση έγινε αποδεκτή.
Έτσι ο Δήμος Πεντέλης, τιμώντας το μεγάλο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη, που βρέθηκε στην πόλη μας, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Τσαγκάρη το 1962, θα προχωρήσει στα ακόλουθα:
• Το Πολιτιστικό Κέντρο των Μελισσίων, θα ονομαστεί σε Πολιτιστικό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης. Το Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων μέχρι σήμερα δεν είχε όνομα, ενώ έχει σημασία να αναφερθεί ότι η μητέρα του Μίκη Θεοδωράκη, Ασπασία Πουλάκη, ήταν από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, ενώ οι γονείς του γνωρίστηκαν στη Μικρά Ασία.
• Ο δασικός χώρος των 8 περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και 25ης Μαρτίου, θα φέρει το όνομα του μουσικοσυνθέτη. Ο χώρος θα αναπλαστεί σύντομα με μελέτη που συντάσσει σήμερα η δημοτική αρχή.
• Ο Δήμος θα συνεργαστεί με το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, ώστε να τοποθετηθεί ειδική επιγραφή που να αναφέρει το γεγονός της νοσηλείας του μουσικοσυνθέτη στο νοσοκομείο.
• Τέλος αποφασίσθηκε να θεσμοθετηθεί ένα διήμερο πολιτιστικών και μουσικών εκδηλώσεων, αφιερωμένο στο έργο του, το οποίο θα διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Δήμο Πεντέλης.
Δήμητρα Κεχαγιά: «Η πόλη αποφάσισε να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τον Μίκη Θεοδωράκη»
Η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε για το θέμα: «Η πόλη μας αποφάσισε να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο το Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους σε μια γόνιμη συζήτηση που κατέληξε σε σύνθεση των απόψεων που ακούστηκαν, σύνθεση που έλαβε υπόψη της και τη βούληση του συνθέτη, όπως μας μεταφέρθηκε από παλαιότερους συναδέλφους που είχαν τη χαρά να συνομιλήσουν μαζί του. Τιμή μας που πλέον το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου μας στα Μελίσσια, θα φέρει το όνομα το μεγαλύτερου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Τιμή μας επίσης που το νέο πάρκο που θα δημιουργήσουμε κοντά στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, Πτέρυγα Τσαγκάρη, θα φέρει το όνομά του. Στόχος μας το συντομότερο δυνατό να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις αυτές, ώστε το ισχυρό στίγμα της διαδρομής του μουσικοσυνθέτη και η σχέση του με την πόλη μας, να παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο».