«Στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και όχι η δημιουργία νέων Δομών φιλοξενίας ανηλίκων». Αυτό τονίζει προς απάντηση της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή στις 18 Απριλίου οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυο βουλευτές στην ερώτηση που κατέθεσαν είχαν καταγγείλει «αρρυθμία στη λειτουργία του Παίδων Πεντέλης, λόγω δημιουργίας εντός του νοσοκομείου δομής φιλοξενίας παιδιών από τις εισαγγελικές εντολές». Οι κκ. Αβδελάς και Χήτας έκαναν λόγο για «περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας ιδιωτικών θεραπευτηρίων» και ρωτούσαν τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη εάν προτίθενται να προβούν σε ενέργειες άρσης της απόφασης, εκτιμώντας ότι το νοσοκομείο για άλλη μια φορά μπαίνει στο στόχαστρο της απαξίωσης και της υπολειτουργίας.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα συναρμόδιο για να απαντήσει Υπουργείο Υγείας δεν είχε καταθέσει έγγραφη απάντηση στο ερώτημα των δυο βουλευτών.
H απάντηση της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου
«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελά και Κ. Χήτα, αναφορικά με το παραπάνω θέμα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί συστηματικά και με συνέπεια μια σειρά πολιτικών με σκοπό την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου παιδικής προστασίας που να εγγυάται για κάθε παιδί που μεγαλώνει στη χώρα μας ασφάλεια και τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα παιδιά που στερήθηκαν μόνιμα ή προσωρινά την οικογένειά τους, πέρα από την ασφάλεια και την φροντίδα, το Υπουργείο έθεσε ως κύρια προτεραιότητα την οικογενειακή αποκατάσταση τους, είτε μέσω την θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας, είτε μέσω της επανασύνδεσης με τη φυσική τους οικογένεια.
Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρήσαμε άμεσα και κατ’ εφαρμογή του ν.4538/2018 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στη σύσταση και διαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών μέσω του οποίου η συντεταγμένη πολιτεία αποκτά για πρώτη φορά πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων θετών ή ανάδοχων γονιών, τον αριθμό των παιδιών που διαβιούν σε κλειστές δομές φροντίδας, το νομικό στάτους της προστασίας τους, καθώς επίσης και το Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης που τα συνοδεύει. Παράλληλα, το νέο σύστημα εγγυάται την διαφάνεια, την
αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας μέσω της οποίας ολοκληρώνεται κάθε πράξη υιοθεσίας ή αναδοχής.
Επιπλέον με την υπ. Αριθμ.40494/11-5-2022 (2302Β) ΚΥΑ που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του ν.2345/1995 διαμόρφωση ένα νέου σύγχρονο κανονιστικό πλαισίο αδειοδότησης, λειτουργίας και εποπτείας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) που ενισχύει τον σκοπό της αποϊδρυματοποίησης και εγγυάται την ασφαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, εξατομικευμένη φροντίδα και ομαλή ένταξη στην κοινότητα. Με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται για όλες τις δομές σε όλη την Επικράτεια, ενιαία λειτουργία, ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και αποτελεσματικός έλεγχος των δομών αυτών.
Σε κάθε περίπτωση ο μακροπρόθεσμος στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και όχι η δημιουργία νέων Δομών φιλοξενίας ανηλίκων.
Μέσα από αυτήν την προοπτική, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας-Δ/νση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας) προχώρησε:
1. στην έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης του ΑΣΟΑ (Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης), προκειμένου να καταστεί σαφές, ότι πρωταρχικός στόχος της όλης διαδικασίας είναι η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στην εναλλακτική φροντίδα στην κοινότητα, ιδίως μέσω της αναδοχής (αρ. πρωτ.Δ11 οικ.46293/2035/10-11-2020).
2. Εξέδωσε την με αρ. πρωτ. Γ.Π.Δ11/οικ.31720/21 Κοινή Υπουργική Απόφαση, με θέμα ‘’Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής’’ (Β΄ 2220/26-5-2021), για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης της αναδοχής, η οποία χορηγείται μέσω του ΟΠΕΚΑ σε όλες τις ανάδοχες οικογένειες.
Σε ότι αφορά τις δημόσιες δομές Παιδικής Προστασίας αυτές σήμερα εντάσσονται ως παραρτήματα των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας τα οποία συστάθηκαν σε κάθε περιφέρεια της χώρας με την παρ.1 του άρθρου 9 του ν.4109/2013 (16 Α΄), όπως ισχύει και αποτελούν Ν.Π.Δ.Δ.. Τα Κ.Κ.Π.Π τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εδρεύουν κατά βάση στην αντίστοιχη έδρα κάθε Περιφέρειας και παρεμβαίνουν στα θέματα προστασίας της οικογένειας, της παιδικής ηλικίας, της νεότητας, της τρίτης ηλικίας, των ατόμων με αναπηρία και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Ειδικά τα Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού των ανωτέρω Κέντρων, σκοπό έχουν την περίθαλψη, τη ψυχοσωματική ανάπτυξη και γενικά τη μέριμνα για μόρφωση και απασχόληση των παιδιών που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας μέχρι της αποκατάστασης αυτών σε περιβάλλον που εγγυάται την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη τους (τοποθέτηση σε ανάδοχη οικογένεια ή υιοθεσία).
Στον νομό Αττικής, το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων παιδιών αντιμετωπίζεται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα από το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής ΄΄Η ΜΗΤΕΡΑ΄΄ και τις δομές ‘’Αγ. Ανδρέας’’ και ‘’Αναρρωτήριο Πεντέλης’’, όπου φιλοξενούνται παιδιά που χρήζουν προστασίας. Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι οι πολιτικές αποϊδρυματοποίησης του Υπουργείου μας είχαν ως αποτέλεσμα η πληρότητα των Δημοσίων Δομών Παιδικής Προστασίας, όσο αφορά τις θέσεις φιλοξενίας αγγίζει μόνο το 50% του ποσοστού που προβλέπεται.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι για τα ειδικότερα ερωτήματα, που αφορούν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Υγείας».