Στα προβλήματα που δημιουργεί η λαϊκή αγορά της Νέας Πεντέλης, ενάμιση χρόνο μετά τη μεταφορά της στην οδό 25ης Μαρτίου, στα όρια με τα Μελίσσια, αναφέρεται σε άρθρο του ο πρώην δήμαρχος Ν. Πεντέλης Κώστας Κοσοβίτσας.
Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει ο κ. Κοσοβίτσας:
«Κλείνει σε λίγο, 1,5 χρόνος, από τις 31 Ιουλίου 2020, που η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος , του Δήμου Πεντέλης, κα Αρχοντία Χάνου, εισηγήθηκε τη μετακίνηση της Σαββατιάτικης λαϊκής αγοράς της Νέας Πεντέλης, από την εκ περιτροπής ανά τετράμηνο λειτουργία στους 3 δρόμους του κέντρου της πόλης και τη μόνιμη λειτουργία στο τμήμα της Λεωφόρου 25ης Μαρτίου, στα όρια με τα Μελίσσια.
Τα κύρια επιχειρήματα που ‘’ανέμιζε’’ με περισσή σιγουριά η αντιδήμαρχος ήταν:
1. Ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στον ιστό της πόλης.
2. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
3. Βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας των κοινοχρήστων χώρων.
4. Η εύκολη πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό (της Ν. Πεντέλης άραγε;).
5. Ασφάλεια και προστασία της κίνησης των πεζών στους κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).
Σήμερα και οι πλέον καλόπιστοι πολίτες, διαπιστώνουν ότι η κατάσταση έμεινε ίδια ή επιδεινώθηκε, στον καθένα από τους 5 στόχους. Και τα επιχειρήματα, ήταν απλώς, τα ‘’επιχρίσματα’’ μιας επιδιωκόμενης απόφασης της διοίκησης, χωρίς σοβαρή μελέτη των ιδιομορφιών της πόλης. Η Νέα Πεντέλη, έχει ουσιαστικά ένα κέντρο που συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες και εξυπηρετήσεις των πολιτών. (αγορά τροφίμων και ειδών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης , τράπεζες, ιατρεία, φαρμακεία, καφέ, εστιατόρια, Σχολεία, Εκκλησία, φροντιστήρια, παιδότοπο, χώρους κοινωνικής συνάντησης, γραφεία, κομμωτήριο, καθαριστήριο, κ.λ.π.).

Οι πολίτες της Ν. Πεντέλης κάθε μέρα και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο , είναι ‘’υποχρεωμένοι’’ να βρεθούν στην περιοχή της κεντρικής πλατείας, για μια ή περισσότερες εξυπηρετήσεις. Αυτό γίνονταν και γίνεται είτε με χρήση Ι.Χ είτε με χρήση λεωφορείων συγκοινωνίας είτε πεζή για τους κοντά στην πλατεία κατοίκους. Ο συνδυασμός και της επίσκεψης στη λαϊκή αγορά, ήταν εφικτός χωρίς επί πλέον χρήση Ι.Χ. Σήμερα οι πολίτες κάνουν μεγαλύτερη χρήση Ι.Χ, για να πάνε και στη λαϊκή αγορά ~ 2 Km επί πλέον και τη δημιουργία ασφυκτικών καταστάσεων στην περιοχή της σημερινής λαϊκής.
Οι γύρω δρόμοι από το χώρο της λαϊκής, ασφυκτιούν από τα σταθμευμένα οχήματα. Αρκετές φορές το λεωφορείο χρειάστηκε να περιμένει στην οδό Μακαρίου, μέχρι 20 λεπτά, για να βρεθεί ο οδηγός του αυτοκινήτου, που εμπόδιζε τη διέλευση και πίσω ατέλειωτη ουρά αυτοκινήτων. Όσο για τη διευκόλυνση των πεζών και ΑμεΑ, γίναμε αυτόπτες μάρτυρες. Άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι, να προσπαθεί εναγωνίως να καλύπτεται, ανάμεσα στα σταθμευμένα Ι.Χ για να αποφύγει τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Δεν ξαναείδαμε ΑμεΑ , να τολμήσει , να δοκιμάσει τη διευκόλυνση , που του επιφύλαξε ο Δήμος του!
Και όλα αυτά συμβαίνουν, με την ελεγκτική απουσία του Δήμου Πεντέλης. Δύο (2) χρόνια τώρα, ο Δήμος, όχι μόνο κανονισμό λειτουργίας δεν έκανε και εφάρμοσε, όπως λέει η απόφασή του, αλλά ούτε ένα φρεάτιο σύνδεσης με το δίκτυο ακαθάρτων, για απόρριψη των ψαρόνερων και των ακάθαρτων απόνερων πάγκων της λαϊκής. Τώρα τα χύνουν στο χώμα και το οδόστρωμα και με το πλύσιμο, διατρέχουν 100 μέτρα και καταλήγουν στο ρέμα του Αγίου Σίλα στη γέφυρα του ΝΙΕΝ, μεταφέροντας τη ρύπανση και παρακάτω.
Δεν θα ξεχάσω ‘’τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας των κοινοχρήστων χώρων’’. Ευτυχώς που κινήθηκαν αποφασιστικά παρόδιοι κάτοικοι, του άλσους της 25ης Μαρτίου και συμπλήρωσαν τους αφαιρεθέντες περιμετρικούς στύλους, με δικά τους έξοδα, αψηφώντας τις απειλές στελεχών της Διοίκησης του Δήμου. Η αναμενόμενη, κατά την εισήγηση ‘’ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στον ιστό της πόλης’’, έγινε επιδείνωση και επέκταση του κυκλοφοριακού φόρτου της Ν. Πεντέλης και στο κέντρο και σε άλλες περιοχές. Η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει.
Συγκεκριμένα:
1. Αυτοκίνητα κατοίκων ή επισκεπτών κάθε Σάββατο, που κατευθύνονται μέσω Ν. Πεντέλης, με προορισμό την κεντρική πλατεία ή τον κόμβο Λεωφόρου Πεντέλης, συναντώντας τη λειτουργία της λαϊκής, συνεχίζουν τη Λ. Αγίου Σίλα, διασχίζουν όλο το κύριο οδικό δίκτυο, διέρχονται από την κεντρική πλατεία, συνεχίζουν για Λεωφόρο Πεντέλης, μέσω Α. Παναγούλη και πολλά μποτιλιαρίσματα παρατηρούνται κατά τη διαδρομή. 2. Πολίτες που κατέβαιναν πεζοί στην πλατεία, προτιμούν να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, για να πάνε στη συνέχεια και στη λαϊκή αγορά. Η κατάσταση, στην κεντρική πλατεία έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη για στάθμευση ολιγόλεπτη ή ολιγόωρη εξυπηρέτηση και κάθε επέκταση στον κοινόχρηστο χώρο, γίνεται χωρίς κανόνες και όρια, με απούσα τη δημοτική Αρχή.
3. Οι πολίτες του πυκνού κεντρικού οικιστικού ιστού, που δεν διαθέτουν ή δεν οδηγούν αυτοκίνητο, ουσιαστικά αποκλείστηκαν από τη λαϊκή αγορά, που γίνεται ‘’λιγότερο’’ αγορά της Ν. Πεντέλης.
Η δημοτική Αρχή, οφείλει να ξαναδεί, την όλη κατάσταση και μαζί με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, να δώσουν μελετημένες λύσεις, που δεν θα αλλάζουν από την κάθε δημοτική Αρχή. Και κυρίως επιδιώκοντας το διάλογο με τους πολίτες, που είναι οι χρήστες. Η πρόταση που εξέφρασε αντιπροσωπεία των κατοίκων, στη διοίκηση του Δήμου, για εκ περιτροπής λειτουργία ανά τρίμηνο στις 4 οδούς, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση ισορροπίας με θέσπιση και εφαρμογή κανονισμού λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Ας εξεταστεί».
Δείτε επίσης: Κ. Κοσοβίτσας: «Πού χάθηκε το πολυμηχάνημα που είχε αποκτήσει η πρώην Κοινότητα Ν. Πεντέλης;»