Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) την Παρασκευή 5
Απριλίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Νέας Πεντέλης (είσοδος Παναγούλη) παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας».
Θα ακολουθήσει ομιλία και ανάλυση του θέματος από την καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ειρήνη Σαρίογλου.
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ η προβολή τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πεντέλης.
Δυο λόγια για το ντοκιμαντέρ
Τα Βουρλά ή ο Βουρλάς, (Ούρλα στα τουρκικά) ήταν, μετά από τη Σμύρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των μικρασιατικών παραλίων, χτισμένη κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη των Κλαζομενών, ανατολικά της Ερυθραίας, της οποίας ήταν και πρωτεύουσα. Τα Βουρλά υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα οικονομικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο μιας εύπορης περιοχής με έντονη εμπορική και βιοτεχνική δράση και πλούσια πνευματική ζωή. Ο Σμυρνιός νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, στη μνήμη του μόνο τα Βουρλά έμειναν ανεξίτηλα να εκφράζουν την έννοια «της γλυκιάς πατρίδας…».
Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την ιστορία των Βουρλών μέσα από ποικίλες μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.