Αν και το θέμα της επικείμενης λειτουργίας των λατομείων στην θέση «Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας» ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 31 Μαϊου, αυτό πραγματοποιήθηκε τελικά ένα 24ωρο αργότερο ( Τρίτη 1 Ιουνίου) . Αιτία ήταν τόσο το προχωρημένο της ώρας, καθώς το μείζον αυτό θέμα είχε μπει 9ο (!) στην Ημερήσια Διάταξη, όσο και η απουσία του αντιδημάρχου Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών του Δήμου Διονύσου, Ιωάννη Φωτάκη, ο οποίος δεν κατάφερε να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη, κάτι που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα.
Στην συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου, ο κ. Φωτάκης έκανε λόγο για «περιφερειακό και όχι τοπικό πρόβλημα» και ανέφερε οτι η λατομική δραστηριότητα που πρόκειται να αναπτυχθεί αφορά μια λατομική ζώνη 912 και οχι 243 στρεμμάτων όπως «ψευδεπίγραφα αναφέρεται».
«Οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης πάρθηκαν εν κρυπτώ. Θα ενημερώσουμε τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές ανατολικού και βόρειου Τομέα, θα φέρουμε το θέμα στην βουλή, θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αίτηση αναστολής» τόνισε ο κ. Φωτάκης οριοθετώντας τις επόμενες κινήσεις κατά της επαναλειτουργίας των λατομείων.
Οι άξονες του ψηφίσματος
Οι άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε η έκδοση του ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Πεντέλης (σσ. μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκλήρωθεί η τελική του μορφή) είναι οι εξής:
-όχι στην υλοποίηση αποφάσεων έγκρισης ερευνητικών εργασιών και στην έκδοση χορήγησης αδειών εκμετάλευσης για τους λατομικούς χώρους στο Πεντελικό
-ναι στην αποκατάσταση- ανάπλαση των ανενεργών λατομείων του Πεντελικού
-σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΠΑΠ και του Δήμου Διονύσου με αντικείμενο την άμεση παρέμβαση -παράσταση στους εμπλεκόμενους φορείς αδειοδοτήσεων και γνωμοδοτήσεων με τη συμμεχοή νομοτεχνικών συμβούλων για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων καθώς και στονβ αρμόδιο Υπουργό και τον πρωθυπουργό.
H δέσμη προτάσεων της αντιπολίτευσης
Τρεις επικεφαλής δημοτικών ομάδων της αντιπολίτευσης (Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου-«Δημοτική Συμμαχία», Αντώνης Φειδοπιάστης-«Νέοι Άνθρωποι Νέα Αρχή» και Λευτέρης Κοντουλάκος-«Μπροστά Μαζί») κατέθεσαν δέσμη προτάσεων για την «συνολική και όχι αποσπασματική αλλά ολική προσέγγιση της διαχείρισης του Πεντελικού όρους με βάση την αειφορία και την κοινωνική διάσταση προστασίας και ανάδειξης της περιβαλλοντικής, πολιτιστικές, ιστορικής και θρησκευτικής κληρονομιάς». Στο κείμενο που συνέταξαν, οι τρεις άνδρες κάνουν λόγο για «οριστικό και αμετάκλητο ΟΧΙ με νομοθετικές ρυθμίσεις στα όποια σχέδια επιβαρύνουν-βεβηλώνουν το περιβάλλον του Πεντελικού» ζητώντας «τροποποίηση του νόμου 4757/20 με απάλειψη της έγκρισης προσωρινής λειτουργίας ΣΜΑ στον περιβάλλοντα ιερό χώρο του Νεκροταφείου Μελισσίων, απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών» και επισημαίνοντας «η βιώσιμη και αειφόρα διαχείριση του περιβάλλοντος είναι χρέος μας στις επόμενες γενιές. Ο πλανήτης δεν τελειώνει με εμάς. Η φύση με την κλιματική αλλαγή χτύπησε καμπανάκι»
Λαϊκή Συσπείρωση: «Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πεντελικό»
Ψήφισμα για το θέμα συνέταξε και η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης. Η δημοτική παράταξη καταγγέλλει την προσπάθεια λειτουργίας του λατομείου στην βόρεια πλευρά του Πεντελικού επισημαίνοντας «ανεξάρτητα από τα Διοικητικά όρια των Δήμων της περιοχής , η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την καταστροφική επιχειρηματική δραστηριότητα αφορά όλο τον λαό» και υπογραμμίζοντας «αποδεικνύεται ότι οι επισκέψεις Χατζηδάκη με τοπικούς παράγοντες στην Πεντέλη μόνο τυχαίες δεν ήταν». «Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πεντελικό, τα βουνά και τα δάση είναι λαϊκή περιουσία» καταλήγει το ψήφισμα του συνδυασμού.
Διαβάστε: Οι κινήσεις του Δήμου Πεντέλης κατά της επαναλειτουργίας των λατομείων στο Πεντελικό