Χωρίς απρόοπτα κύλισε η χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μελισσίων, η οποία αποτελούσε τη συνέχεια της 18ης συνεδρίασης του Σώματος της προηγούμενης εβδομάδας. Κορυφαίο θέμα συζήτησης το ΝΙΕΘ, για το οποίο η δημοτική αρχή έφερε ψήφισμα της σχετικής διαπαραταξιακής επιτροπής σχετικά με την αξιοποίησή του από τον Δήμο Μελισσίων. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με αρνητικές ψήφους των κ.κ. Τάσου Καρατζή και Νίκου Τόλιου, της ΔΑΣ και της «Μελίσσια- Αναγέννηση» αντίστοιχα, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Ζαφειρόπουλος (της «ομάδας των 6») δήλωσε παρών. Τέλος, καταγράφηκαν και θα συμπληρωθούν στο ψήφισμα και οι προσθήκες που διατυπώθηκαν από την πλευρά της παράταξης του κ. Δημ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και του κ. Παν. Μούστρη.
Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν με το πρώτο σκέλος του ψηφίσματος, που αφορά στο αίτημα του χαρακτηρισμού ως δάσος της έκτασης γύρω από το κτήριο του ΝΙΕΘ. Αντιθέτως, ενστάσεις κατατέθηκαν σχετικά με τη χρήση του οικοδομήματος, καθώς και με την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον χώρο. Πιο συγκεκριμένα, από όλες τις πλευρές σημειώθηκε ανησυχία να μην γίνει ο χώρος ένα πολυκατάστημα τύπου «Mall», ενώ ο κ. Καρατζής ζήτησε να παρθεί απόφαση που να απαιτεί από την πολιτεία να επισκευάσει και να εξοπλίσει τώρα το νοσοκομείο, κατάλληλα και με σύγχρονα μέσα και το απαραίτητο προσωπικό και να το χαρακτηρίσει ως ειδικό νοσοκομείο επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων.
Στη συνέχεια, τόσο ο κ. Μούστρης όσο και οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Παναγιωτίδης πρότειναν να γίνει διαβούλευση με το ΝΑΤ, ως ιδιοκτήτη του χώρου, για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, ενώ ο κ. Φώτης Χρυσικός διατύπωσε την άποψη ότι το κτήριο δεν χρειάζεται ως νοσοκομείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα εξειδικευμένα νοσοκομεία πλέον εγκαταλείπονται, γιατί δεν χρειάζονται. Το παρόν λειτουργούσε περισσότερο για ασθενείς με φυματίωση, για αυτό και βρισκόταν σε αυτή την περιοχή. Αν χρειάζεται νοσοκομείο για τους εργάτες της θάλασσας, είναι καλύτερο να κατασκευαστεί στο Πέραμα. Πρέπει να προσέξουμε, έτσι όπως λειτουργεί τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία, να μην δούμε να κατασκευάζεται εδώ ένα νοσοκομείο με ΣΔΙΤ».
Τέλος, την άποψη ότι στον χώρο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σχολείο κατέθεσε η δημοτική σύμβουλος από την πλευρά της πλειοψηφίας Ρ. Τραγγέλη, ενώ το ψήφισμα υπερψηφίστηκε, με τις κάτωθι παρατηρήσεις: να ζητηθεί ο χαρακτηρισμός ως δάσους της έκτασης, να υπάρξει ευρεία διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες και να ενημερωθούν οι δημότες μέσω εντύπου για την απόφαση του Δ.Σ.
Το επόμενο θέμα αφορούσε στην παραχώρηση από το Δασαρχείο της διαχείρισης του πάρκου Ζωοδόχου Πηγής. Οι ενστάσεις στην περίπτωση αυτή εστιάσθηκαν στο γιατί ο δήμαρχος Μ. Γραφάκος απέστειλε πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας προς το Δασαρχείο, χωρίς αυτή να έχει εγκριθεί πρωτίστως από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Γραφάκος απάντησε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να καταθέσει με σαφέστερο τρόπο το πλαίσιο που θέτει το Δασαρχείο για τέτοιου είδους ενέργειες. Ο κ. Τ. Καρατζής διατύπωσε την άποψη ότι η δημοτική αρχή θέλει να αλλάξει τις χρήσεις γης, κάτι στο οποίο ο δήμαρχος διαφώνησε εντόνως. Και αυτό το θέμα πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία.
Κατά πλειοψηφία πέρασε, επίσης, και το θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και η τροποποίηση του Τεχνικού προγράμματος, ενώ αποσύρθηκε για να συζητηθεί σε επόμενο Δ.Σ. το θέμα της επιχορήγησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΚΑ).
Τάνια Κατσάνη