Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή εισέρχονται πλέον τα δημοτικά δρώμενα μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παραμονές της εθνικής επετείου. Με αιχμή την απώλεια της πλειοψηφίας της παράταξης Γραφάκου αναδείχτηκαν εκ νέου πολιτικές διαφωνίες σε ζητήματα στρατηγικής και δημοκρατικής λειτουργίας, ενώ καταγράφτηκε με εύγλωττο τρόπο το «αγεφύρωτο» χάσμα στους κόλπους της συμπολίτευσης.
Την ίδια ώρα το αδιέξοδο που προδιαγράφεται στη διοίκηση της πόλης προκαλεί έντονους προβληματισμούς, ενώ στο παρασκήνιο άρχισε ήδη να «ζυμώνεται» η προοπτική της αναζήτησης ενός «φερέγγυου διαμεσολαβητή» προκειμένου να βρεθεί ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης ή ακόμα και συναίνεσης σε κρίσιμα ζητήματα.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι, μεταξύ των οποίων και «παλαίμαχοι αυτοδιοικητικοί», που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη της πόλης, σημειώνουν, είναι πολλές και ορατές και δεν πρέπει «να εγκλωβιστούν σε αδιέξοδα, αλλά και ούτε να χαθούν κονδύλια», μόλις ανοίξει η χρηματοδοτική κάνουλα του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ).
Ωστόσο, το εγχείρημα μιας πιθανής «ελάχιστης προσέγγισης» φαντάζει δύσκολο και φυσικά προϋποθέτει να βρεθεί ο Μελισσιώτης «Μάθιου Νίμιτς». Επιπλέον, είναι πολυεπίπεδο, καθώς το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν ο διάλογος θα είναι ενδοπαραταξιακός ή οικουμενικός.
Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να βρεθεί, πρωτίστως, το «φάρμακο με γαλάζια συνταγή» που θα επουλώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αιμορραγούσες πληγές και θα αποκαταστήσει ψυχική ενότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Στη δεύτερη περίπτωση οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται, καθώς οι όροι συνεννόησης πρέπει να έχουν εγγυήσεις και φυσικά να μη θίγουν πολιτικές, που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε αντιδιαμετρικές κατευθύνσεις.
Ο τρίτος δρόμος είναι αυτονόητος. Οι εισηγήσεις της διοίκησης είτε θα εγκρίνονται είτε θα καταψηφίζονται κατά περίπτωση και η υπέρβαση της κρίσης θα περιοριστεί στη διαχείριση επιβεβλημένων υποχρεώσεων μέχρι η κάλπη να δώσει ξανά λύση.
Εκτός και εάν στην πορεία γεννηθούν ή προκληθούν άλλες επιλογές…
«Αφήστε μας να δουλέψουμε»
Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης είχαν τεθεί ζητήματα που προεξοφλούσαν τι θα επακολουθούσε. Τόσο η πρόταση του ∆ημοσθένη Παπακωνσταντίνου για την επανεκλογή όλων των διοικητικών συμβουλίων όσο και η άρνησή του να αποδεχτεί εισήγηση του Παναγιώτη Μούστρη για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί τι έγινε πραγματικά με το έργο των ομβρίων, λειτούργησαν για τον δήμαρχο ως συγκοινωνούντα δοχεία. «Επενδύετε πολιτικά και είναι πυροτέχνημα η πρότασή σας για απλή αναλογική και αντιδεοντολογική η επιλογή σας να μείνετε εκτός της επιτροπής για να τουφεκάτε…», υποστήριξε. Ταυτόχρονα, έστρεψε τα πυρά του προς τους «αντάρτες» συμβούλους της πλειοψηφίας, χρεώνοντάς τους ως υπεύθυνους για το «μπάχαλο που επικρατεί στην πόλη» και εγκαλώντας τους για «εμπόδια και τρικλοποδιές» στη διοίκηση. «Είναι ανέντιμο να μη μας αφήνετε να διοικήσουμε και να δουλέψουμε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας ως «υποκινητή της ανωμαλίας» τον Παναγιώτη Μούστρη. «Επιδιώκει να κάνει τον βίο αβίωτο του δημάρχου», ισχυρίστηκε. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι εάν μπορούσε να τους διαγράψει από την πλειοψηφία θα το έκανε. «Γνωρίζουμε ότι ο δημοτικός κώδικας δεν μας το επιτρέπει, αλλά πήραμε το ρίσκο μας», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος στους πέντε δήλωσε: «Σας διαγράψαμε από τη δημοτική μας παράταξη, στην οποία δεν έχετε θέση. ∆εν σας θέλουμε κοντά μας. Η ψυχή σας δεν είναι εδώ. Σας προτρέπω να πάτε απέναντι εντίμως».
«∆εν μπορείς να διοικείς με μας»
Από την πλευρά του, ο ∆ημοσθένης Παπα-κωνσταντίνου, αιτιολογώντας την πρότασή του, υπογράμμισε ότι η «διαπλαστική ισορροπία» που πλέον αναδεικνύεται είναι πολιτικό ζήτημα. «Ο δήμαρχος ομολογεί ότι δεν έχει την πλειοψηφία. Πώς θα διοικήσει; Με την αντιπολίτευση; ∆εν μπορεί να κυβερνήσει με την αντιπολίτευση», ενώ επέκρινε τον δήμαρχο για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με συμβούλους της πλειοψηφίας, ώστε, όπως ελέχθη, να αποκηρύξουν την πρότασή του. Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αιτιολογώντας την άρνησή του να αποδεχτεί την πρόταση Μούστρη, σημείωσε: «∆εν θέλουμε να μετατραπεί το συμβούλιο σε ανακριτικό όργανο. ∆εν ποινικοποιούμε αποφάσεις. ∆ήμαρχε, τους πήγες απέναντι. Ρυθμίστε εσείς τα του οίκου σας…».
«Έχουμε υποχρέωση να συγκλίνουμε», αντέτεινε ο Μανώλης Γραφάκος και πέταξε το «μπαλάκι της συναίνεσης» στον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και στους πέντε «αποπεμφθέντες». «Είναι δική σας υπόθεση να τη διαχειριστείτε. Εμείς λέμε ΝΑΙ στη σύνθεση και ΟΧΙ στη στάχτη», κατέληξε χαρακτηριστικά.
«Αναληθές ότι μας διέγραψες»
Προηγουμένως οι πέντε απαίτησαν «θεσμική αποκατάσταση», θέτοντας ακόμα και ζήτημα ψηφοφορίας στο δημοτικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι όσα περί διαγραφής ισχυρίζεται ο δήμαρχος δημοσίως δεν ισχύουν. «Πότε μας διέγραψες;», αναρωτήθηκε πρώτος ο Παναγιώτης Γκατζόλης… και για «ποιους λόγους;», συμπλήρωσε ο Σεβαστός Βορέας… «Είμαι ιδρυτικό μέλος του συνδυασμού και αντί να κάνεις διάλογο, μιλάς σε στημένες δήθεν κομματικές συγκεντρώσεις για διαγραφές και για βαρίδια, τα οποία μόνο εάν βάλουν μυαλό θα επανέλθουν…», τόνισε ο Παναγιώτης Μούστρης, ενώ αντικρούοντας τα όσα του καταλόγισε ο Μ. Γραφάκος σχολίασε με νόημα: «∆εν έκατσες καλά στη δημαρχιακή καρέκλα…». Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Μπουσίου αντέτεινε ότι «είμαστε μέλη της πλειοψηφίας και σ' αυτήν ανήκουμε… Μας "διέγραψες" γιατί είχαμε πολιτική άποψη». Ταυτόχρονα απέδωσε στον δήμαρχο «απώλεια» του αισθητηρίου περί διαλόγου και αντικατάστασή του με «ύβρεις και συκοφαντίες». Και όταν αργότερα ο Μανώλης Γραφάκος την κάλεσε να ανεξαρτητοποιηθεί, απάντησε μονολεκτικά: «Ευχαριστώ, δεν θα πάρω», προτρέποντας σε ψηφοφορία «για να δούμε πόσοι τελικά είμαστε οι απέναντι…».
Αντιπολιτευτικό μέτωπο
Η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ∆ΑΣ Τάσου Καρατζή να θέσει για συζήτηση και ψήφιση την κατάργηση όλων των κοινωφελών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών που ιδρύθηκαν στον ∆ήμο, φαίνεται να διαμορφώνει για πρώτη φορά ένα νέο κοινό πλαίσιο δράσης της αντιπολίτευσης και μάλιστα «πλειοψηφικό», που αντιστρατεύεται ήδη δρομολογημένες και κυρίαρχες επιλογές της δημοτικής αρχής. Η πρόταση συνοδεύεται με επανασύσταση και επαναλειτουργία μόνο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που χρειάζονται με ταυτόχρονη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με ρήτρα την παροχή δωρεάν υπηρεσιών στους πολίτες.
Η πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από τον ∆ημοσθένη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήδη ζήτησε επανεξέταση της λειτουργίας ορισμένων και επαναπροσδιορισμό της αποστολής και των αρμοδιοτήτων τους. Αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο Νίκος Τόλιος, ενώ ο Παναγιώτης Μούστρης τάχτηκε υπέρ της συγκρότησης επιτροπής που να ξαναδεί το θέμα και να εισηγηθεί σχετικά στο ∆ημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα η «συμπολιτευόμενη» αντιπολίτευση σε πρώτη φάση αποδέχτηκε την πρόταση Παπακωνσταντίνου για επανεκλογή από μηδενική βάση και με απλή αναλογική όλων των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του ∆ήμου. Η πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τελικά, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο (απείχαν της ψηφοφορίας οι οκτώ σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισε ο Τάσος Καρατζής), με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για «πρόταση-πυροτέχνημα» και να προαναγγέλλει προσφυγή στον περιφερειάρχη προκειμένου να καταρριφθεί η απόφαση και να μην τεθεί σε ισχύ.