Για εμάς το ζήτημα των πόρων της αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων είναι κυρίαρχο. Σε κάθε μας τοποθέτηση εδώ και χρόνια το κριτήριο για εμάς είναι ποιος πληρώνει για να ψηφίσουμε ή όχι. Βεβαίως, δεν έχουμε αυταπάτες ότι στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα που ζούμε, δηλαδή τον καπιταλισμό, θα μπορούσαμε να έχουμε φιλολαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πολιτική που εφαρμόζεται είναι πραγματικά αντιλαϊκή. Για τον λόγο αυτό καταψηφίζουμε και τα τεχνικά έργα και τους προϋπολογισμούς.
Είναι μια καλή ευκαιρία, να θυμίσω ότι στις τοποθετήσεις μας εισπράττουμε ειρωνικά χαμόγελα ή ακόμα και χλευασμό. Να όμως που έρχεται η ώρα και οι θέσεις μας δικαιώνονται έστω και αν το ∆.Σ. της ΚΕ∆ΚΕ ξεκινά από διαφορετικό σκεπτικό. Βέβαια χρειάζεται να γίνει και μια επεξήγηση για το τι σημαίνει ομόφωνο ψήφισμα. Όπως γνωρίζετε, στο ∆.Σ. της ΚΕ∆ΚΕ μετέχουν δήμαρχοι οι οποίοι πρόσκεινται σε Ν.∆., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με μεθοδεύσεις όσοι δήμαρχοι πρόσκεινται στο ΚΚΕ αποκλείστηκαν με τους γνωστούς «δημοκρατικούς τρόπους». Έτσι λοιπόν, μας προβληματίζει το όψιμο ενδιαφέρον των συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων. Βέβαια, οι διαπιστώσεις που κάνουν είναι γενικά σωστές, αν και για αρκετές από τις αρμοδιότητες για τις οποίες σήμερα ξεσηκώνονται, όταν τους δόθηκαν από τις κυβερνήσεις, τις αποδέχτηκαν με τυμπανοκρουσίες.
Οι μόνοι που με συνέπεια έβαζαν το ζήτημα, ότι δεν μπορεί να μεταφέρονται αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση, χωρίς τους αναγκαίους πόρους, ήταν και είναι οι αιρετοί που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, οι οποίοι έβαζαν επιτακτικά τη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων πόρων που σήμερα ξεπερνάνε τα 9 δισ.
Για τη ∆ΑΣ το συγκεκριμένο ψήφισμα της ΚΕ∆ΚΕ κομίζει «γλαύκας ες Αθήναις». Είναι αποσπασματικό, επιδιώκει να καλυφθούν μόνο οι δαπάνες για όσες αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί από την Πολιτεία και δεν διασφαλίζει τι θα γίνει τις επόμενες χρονιές. ∆ίνει δηλαδή ασπιρίνη σε έναν βαριά ασθενή.
Η σημερινή διοίκηση του δήμου, αλλά και οι προηγούμενες χαρακτήριζαν τις προτάσεις μας ανεδαφικές και εύρισκαν την εύκολη λύση του χαρατσώματος των δημοτών ή του δανεισμού από τράπεζες και βέβαια την ιδιωτικοποίηση των πάντων μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις. Στο ψήφισμα της ΚΕ∆ΚΕ ούτε λέξη δεν γράφεται για τον ρόλο των δημοτικών επιχειρήσεων, και την παράδοση μέσα από αυτές, στο ιδιωτικό κεφάλαιο των υποδομών και των υπηρεσιών.
Και εμείς θα ρωτήσουμε. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να πείσουν τους δημότες ότι η πολιτική που ασκείτε είναι η μόνη ενδεδειγμένη για την ανάπτυξη του τόπου, αλλά και του επιπέδου της ζωής μας. Τώρα λοιπόν θα καταγγείλετε εαυτόν και θα αναιρέσετε την πολιτική σας;
Ως προς την υποχρηματοδότηση, που διαπιστώνει το ψήφισμα, του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, δηλαδή για τα Σ∆ΙΤ, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής: Ποιος λέει τώρα την αλήθεια, το ∆.Σ. της ΚΕ∆ΚΕ, που μιλά για υποχρηματοδότηση και ότι το πρόγραμμα καρκινοβατεί, ή ο κ. Αλογοσκούφης, που μόλις προχθές σε ημερίδα ιδιωτικής αγγλικής εταιρείας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, μίλησε για κοσμογονία και για 34 έργα, που έχουν δρομολογηθεί ήδη, ύψους 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός το ότι μεγάλες ξένες εταιρείες συμμετέχουν με ελκυστικούς όρους στο πρόγραμμα.
Μήπως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος των κινητοποιήσεων; Να πιεστεί δηλαδή η κυβέρνηση για να παραδώσει ακόμα πιο γρήγορα έργα και υποδομές στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο;
Η ∆ΑΣ θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με δικό της όμως διεκδικητικό πλαίσιο που έχει ως εξής:
– Αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό που σήμερα είναι στο εξευτελιστικό 3,29 με σταδιακό διπλασιασμό να φτάσει στο 8%. Το ποσοστό αυτό να υπολογίζεται στο σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού και όχι με τα γνωστά τερτίπια των επιμέρους φορέων.
– Άμεση επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων πόρων που σήμερα ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, με πραγματική όμως εισροή χρήματος στα ταμεία των δήμων και όχι με 10ετη ομόλογα η άλλες παρόμοιες μορφές.
– Καμία αρμοδιότητα στην Τ.Α. που να έχει σχέση με παιδεία, υγεία και πρόνοια, οι οποίες θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από το κράτος.
– Να καταργηθεί η δυνατότητα επιβολής φορολογίας από τους δήμους.
– Κατάργηση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων άσχετα από τη νομική τους μορφή.
– Να μην εφαρμοστούν τα Σ∆ΙΤ και οι άλλες παρόμοιες παραχωρήσεις σε μια σειρά από έργα.
Εκτός χρηματοδότησης δύο δημοτικοί παιδικοί σταθμοί