Σε δοκιμασία τέθηκε για πρώτη φορά -και μάλιστα με θεσμικό χαρακτήρα- η συνοχή της διοίκησης του Μανώλη Γραφάκου, οι επιλογές του οποίου αμφισβητήθηκαν πρωτίστως από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ευαγγελία Μπουσίου.
Το ενδοπαραταξιακό ρήγμα προκλήθηκε όταν ο δήμαρχος συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη της Δημαρχιακής Επιτροπής εισήγηση για την έγκριση της ανάθεσης με «κλειστό διαγωνισμό» του έργου κατασκευής δικτύου ομβρίων και αποχέτευσης στην πόλη, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.
Με την εισήγηση, που σημειωτέον φέρει τις υπογραφές και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, το έργο χαρακτηρίστηκε ως κατεπείγον για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και ότι η κατασκευή του πρέπει να επισπευσθεί για να αποφευχθούν επαπειλούμενες καταστροφές από ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι διαδικασίες που ορίζει η κείμενη νομοθεσία σε περιπτώσεις κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Όμως, η προτεινόμενη διαδικασία συνάντησε τις ενστάσεις της κ. Μπουσίου, η οποία πρόκρινε ότι το θέμα, λόγω της σπουδαιότητάς του και του ιδιαίτερα υψηλού προϋπολογισμού του, έπρεπε να παραπεμφθεί για συζήτηση και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ακολούθησε κύκλος έντονων διαβουλεύσεων χωρίς να γίνει σύνθεση απόψεων και με την κ. Μπουσίου τελικά να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη σύγκληση εκτάκτως του Δημοτικού Συμβουλίου με υπογραφές συμβούλων και μάλιστα πριν από τη συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, αν και στο παρά πέντε η διοίκηση αναγκάστηκε να διαμηνύσει ότι το ζήτημα θα παρέπεμπε στο Συμβούλιο η ίδια η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μάλιστα γι' αυτό τον λόγο ορισμένοι της συμπολίτευσης αποδίδουν στην κ. Μπουσίου «αντιθεσμική συμπεριφορά»!
Την πρωτοβουλία της προέδρου συνυπέγραψαν ο αντιδήμαρχος Σεβαστός Βορέας και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Παναγιώτης Γκατζώλης, καθώς και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Κρουστάλλης, Νίκος Τόλιος και Τάσος Καρατζής.
Η κ. Μπουσίου, μιλώντας στην «Α», αιτιολόγησε ως θεσμική την ενέργειά της με στόχο να διαφυλαχτεί το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και της δημοτικής αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια αλλά και να είναι», γι' αυτό και μέχρι τέλους επέμεινε τη διαγωνιστική διαδικασία να την αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τελικά, ύστερα από θυελλώδη τρίωρη συνεδρίαση, με την αντιπολίτευση να σφυροκοπά τον δήμαρχο για τη διαδικασία που επέλεξε και να αμφισβητεί τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του έργου και τις διαδικασίες-εξπρές, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να προβεί σε αφαίρεση (διακράτηση) της αρμοδιότητας από τη Δημαρχιακή Επιτροπή, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και σε επόμενη τακτική του συνεδρίαση να προκρίνει με ποια διαδικασία τελικά θα γίνει η ανάθεση του έργου.
Τότε θα δοθεί και η τελική μάχη, καθώς ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος να επιμείνει στη θέση του ότι το έργο πρέπει να επισπευσθεί για να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος, ώστε η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2008 και προπαντός να αποφευχθεί η εικόνα των σκαμμένων δρόμων επί μακρό χρονικό διάστημα.
Είναι ενδεικτικό ότι στη μακροσκελή δήλωσή του προς την ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο κ. M. Γραφάκος υπεραμύνεται της επιλογής του απαριθμώντας τα οφέλη, ενώ υποστηρίζει ότι «η ανοικτή δημοπρασία δεν είναι αποτελεσματική και συμφέρουσα», καλεί δε τους δημοτικούς συμβούλους «σε τολμηρές αποφάσεις που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα».