Το άλλοθι των απευθείας αναθέσεων του δημάρχου Μελισσίων για την καταστρατήγηση του νόμου και η εκκωφαντική παραβίαση της λογικής του μέσου σκεπτόμενου πολίτη.
Παραθέτουμε αυτούσια την εισήγηση του κ. δημάρχου στη Δημαρχιακή Επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου 2007:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 παρ. 2γ' του Ν.3463/2006, η Δημαρχιακή Επιτροπή καθίσταται κατ' εξαίρεση αρμόδια, εφόσον συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση να αποφασίζει για την απευθείας ανάθεση έργων σε εργοληπτική επιχείρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 2 περ. Β του Π. Δ/τος 171/87, καθώς και προμηθειών του άρθρου 23 παρ. 1 του ΕΚΠΟΤΑ και παροχής υπηρεσιών και εκπόνησης μελετών.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά της 16ης Αυγούστου και προκειμένου να προλάβουμε τις συνέπειες των επικείμενων βροχοπτώσεων εισηγούμαι την απευθείας ανάθεση των παρακάτω εργασιών:
1. Οδοκαθαρισμού ξερών χόρτων και λοιπών απορριμμάτων για χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2007 προϋπολογισμού δαπάνης ποσού 65.000,00 ευρώ.
2. Φύλαξης του δάσους Παπαδημητρίου, του ΝΙΕΘ και των Εξοχών Χωροφυλακής προϋπολογισμού δαπάνης ποσού 10.000,00 ευρώ.
3. Καθαρισμού ρεμάτων πρανών και κοιτών προϋπολογισμού δαπάνης ποσού 100.000,00 ευρώ.
4. Καθαρισμού οικοπέδων προϋπολογισμού δαπάνης ποσού 20.000,00 ευρώ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΡΑΦΑΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Επ' αυτών έχουμε να παρατηρήσουμε:
Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Αυγούστου ο κ. δήμαρχος δέχτηκε τελικά, αλλά ποτέ και σε τίποτε δεν εφάρμοσε, πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από τον ίδιο και τους επικεφαλής των συνδυασμών, για συντονισμό και ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων που προέκυψαν από τις πυρκαγιές.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2007 στο τακτικό συμβούλιο έφερε θέμα αναμόρφωσης των εσόδων προϋπολογισμού 400.000 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση για φυσικές καταστροφές.
Δεν μας είπε όμως τίποτε άλλο, ότι προφανώς είχε ήδη αναθέσει μόνος του, κατά την προσφιλή και μόνιμη πρακτική του, απευθείας 195.000 ευρώ.
Βέβαια, πολύς κόσμος είχε δει Πακιστανούς να κάνουν εργασίες και μας ρωτούσαν για λογαριασμό τίνος δούλευαν.
Είναι προφανές ότι ο κ. δήμαρχος απέφυγε τη συζήτηση και την ευρεία νομιμοποίηση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντ' αυτού καλυπτόμενος πίσω από διφορούμενη ερμηνεία του νόμου, παρέπεμψε τη λήψη απόφασης στη Δημαρχιακή Επιτροπή, το όργανο εκείνο που φρόντισε να ελέγχει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, αφού ετέθη ο ίδιος επικεφαλής και διαθέτει παραταξιακή πλειοψηφία. Οι μεγαλοστομίες περί απλής αναλογικής ποτέ δεν εφαρμόσθηκαν. Αυτό έλειπε. Αυτά τα έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση.
Πού είναι η γραπτή γνωμάτευση του νομικού συμβούλου;
Έκτακτο είναι ένα γεγονός όταν είναι σε εξέλιξη, όταν π.χ. εξελίσσεται πυρκαγιά, διατάζεις τους πάντες και τους αναθέτεις και δεν ρωτάς πόσο κάνει.
Όταν όμως έχει παρέλθει η εξέλιξη του γεγονότος, τότε στοιχειωδώς υποχρεούσαι να τεκμηριώσεις τι, πόσο και πού αναθέτεις. Ακόμη και αν αναθέτεις απευθείας.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η νοοτροπία και οι πρακτικές του κ. δημάρχου. Αυτός έχει το δικό του τρόπο λειτουργίας. Η ευθύνη είναι δική του.
Τεράστια όμως ευθύνη έχουν και οι κ. σύμβουλοι της πλειοψηφίας φυσικά, που ψήφισαν απευθείας αναθέσεις χωρίς στοιχειώδη τεκμηρίωση.
Τους ερωτούμε λοιπόν δημόσια:
α) Από πού προκύπτει ότι το κόστος του καθαρισμού των ρεμάτων κάνει 100.000 ευρώ και όχι 200.000 ή 70.000 ή 30.000; Την κολοκυθιά έπαιξαν και το βρήκαν;
Είναι δημόσια πρόσωπα και γνώση έχουν και νου διαθέτουν.
β) Γιατί ο καθαρισμός των ξερών χόρτων κάνει 65.000 ευρώ και δεν κάνει 100.000 ή 30.000 ή 20.000;
γ) Γιατί ο καθαρισμός των οικοπέδων κάνει 20.000 ευρώ και όχι 50.000 ή 10.000;
Απ' ό,τι γνωρίζω ούτε τα προσχήματα δεν τήρησε ο κ. δήμαρχος ούτε μια στοιχειώδη μελέτη 3 γραμμών δεν παρουσίασε, που να λέει π.χ.:
Α Μήκος ρεμάτων Χ Β πλάτος = Γ στρέμματα
Κόστος καθαρισμού ανά στρέμμα Δ ευρώ.
Κόστος έργου ΓΧΔ = 100.000 ευρώ.
Τόσο κόπο τους έκανε και τόσο χρόνο τους απαιτούσε να πάρουν δύο τουλάχιστον προσφορές;
Ειλικρινά εκπλησσόμαστε δημόσιοι άνδρες να αναθέτουν ατεκμηρίωτα. Ό,τι πήραν δηλαδή το έδωσαν;
Άραγε τέτοιου είδους ISO (διαδικασίες διαχείρισης δηλαδή) σκέπτεστε να εφαρμόσετε, κύριοι της πλειοψηφίας;
Ο Δήμος είναι ένας δημόσιος φορέας. Οι ενέργειές του πρέπει να διακρίνονται από σοβαρότητα, αιτιολόγηση και τεκμηρίωση σε ό,τι αναθέτει. Πρέπει να είναι αξιόπιστος προς πάσα κατεύθυνση.
Ποιος από τους κυρίους που ενέκρινε τις αναθέσεις αυτές θα τις ανέθετε χωρίς τεκμηρίωση αν επρόκειτο να πληρώσει τα χρήματα από τη δική του τσέπη;
Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να δίδει έγκαιρα πιστώσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Επιβάλλεται, είναι χρέος της.
Δυστυχώς όμως η μόνιμη πρακτική της ελληνικής Πολιτείας είναι να προσπαθεί να θεραπεύσει παρά να προλαμβάνει.
Έτσι έγινε και φέτος και το πλήρωσε όλη η χώρα. Όταν έπρεπε να δοθούν επαρκείς πιστώσεις για την πρόληψη, αυτό δεν έγινε. Θα κόστιζε υποπολλαπλάσια και θα είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα. Θα είχαμε γλιτώσει πολλές καταστροφές.
Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα χρήματα που δίδονται είναι δημόσια χρηματοδότηση. Η Πολιτεία οφείλει να απαιτήσει παντού έλεγχο των διαδικασιών και τεκμηρίωση κόστους για να μην αποτελεί το «έκτακτο της ανάγκης» άλλοθι για παραβίαση στοιχειωδών κανόνων κάθε διαδικασίας. Το θέμα δεν είναι μόνο διαδικαστικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό.
Υπάρχει υποχρέωση όλων των πολιτικών προσώπων, όλων των βαθμίδων, να περιφρουρήσουν όχι μόνο την ουσία αλλά και την εικόνα της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μια μεγάλη ευκαιρία. Να αποδείξει στην κεντρική διοίκηση και στους πολίτες ότι γνωρίζει, θέλει και μπορεί να αποφύγει τις παιδικές ασθένειες που πέρασε η κρατική οντότητα και δικαιούται εμπιστοσύνης, αρμοδιοτήτων και πόρων. Είναι χρέος της. Το οφείλει στις γενιές που έρχονται.
Για τον Συνδυασμό
«Μελίσσια – Συμμετοχή – Ανάπτυξη»
Ο πρόεδρος