Τη συμπαράστασή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών και στην ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας) εξέφρασε ο Δήμος Νέας Πεντέλης, τονίζοντας ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις που προγραμματίσθηκαν για την Τετάρτη 29 Απριλίου. «Με την αιφνίδια τροπολογία για τα τέλη αδείας και μεταβίβασης οχημάτων που πέρασε στη Βουλή, η Νομαρχία Αθηνών κινδυνεύει να στερηθεί έσοδα την τάξης των 30.000.000 ευρώ. Έτσι επηρεάζεται συνολικά το εγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης έργων σε όλους τους Δήμους και φυσικά στον δικό μας. Γι’ αυτό η υπόθεση αφορά στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και έτσι πρέπει ενωμένοι να την αντιμετωπίσουμε», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Η ΕΝΑΕ είχε ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των τελών αδείας και τελών μεταβιβάσεων οχημάτων και την ψήφιση νέου κώδικα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, η Ένωση ζητεί επίσης τη χορήγηση κονδυλίων για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς των μαθητών και τη συντήρηση του οδικού δικτύου, καθώς επίσης και την κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό.
Τελικά, αργά το απόγευμα της Τρίτης 28 Απριλίου η ΕΝΑΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι «η κυβέρνηση ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για τα οποία είχε αποφασιστεί κλείσιμο των νομαρχιών την Τετάρτη. Η ΕΝΑΕ ζήτησε και έλαβε γραπτές εγγυήσεις για την άμεση ικανοποίηση βασικών αιτημάτων της. Στις παρούσες δύσκολες οικονομικά συνθήκες, οι απαντήσεις της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ως εκ τούτου αποφασίσαμε την αναστολή της αυριανής κινητοποίησης. Πάγια θέση της ΕΝΑΕ είναι η διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των Νομαρχιών, προκειμένου οι Ν.Α. να λειτουργούν και να προσφέρουν στους πολίτες και στις κοινωνίες. Η ΕΝΑΕ πορεύεται με μοναδικό σκοπό να διαφυλάξει την ενότητα και την πραγματική και ουσιαστική διεκδίκηση των μεγάλων ζητημάτων του χώρου, μακριά από τις μικροκομματικές και παρωχημένες σκοπιμότητες και αντιλήψεις».
Πολλοί δήμοι του Λεκανοπεδίου, με την Νέα Πεντέλη μέσα σε αυτούς, έχουν βασίσει πολλά από τα έργα τους στις χρηματοδοτήσεις της Νομαρχίας. Στην περιοχή, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιοκλιματικής ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Δήμου, που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου. Εκτός της προμελέτης που έχει αναλάβει το ΕΜΠ, όλο το έργο έχει δεσμευθεί να γίνει από τη Νομαρχία Αθηνών.
Αλλά και άλλα έργα, μικρά και μεγάλα, στα οποία κατά καιρούς έχει αναφερθεί η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, είτε έχουν προγραμματιστεί είτε έχουν ήδη ξεκινήσει με χρήματα της Νομαρχίας. Το γεγονός μάλιστα της συγκεκριμένης κινητοποίησης της ΕΝΑΕ προκάλεσε κι έντονους διαπληκτισμούς μεταξύ του αντιδημάρχου Γ. Μουαμελετζή, του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Κ. Μαργαρίτη και μέρους του κοινού της συνεδρίασης του τελευταίου Δ.Σ. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, ο πρόεδρος αναγκάσθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για να ηρεμίσουν τα πνεύματα, όταν ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι ο μόνος λόγος για να μην πραγματοποιηθεί η ανάπλαση της πλατείας είναι αν η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της να «κόβει λεφτά από τις Νομαρχίες για να τα δώσει στους εμπόρους αυτοκινήτων».
Η ανακοίνωση πάντως που αναιρούσε την κινητοποίηση προκάλεσε μίνι «εμφύλιο» στην ΕΝΑΕ.
Ακόμη και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης τάχθηκε υπέρ της κινητοποίησης, υποστηρίζοντας ότι η «Νομαρχία θα παραμείνει κλειστή».
Ανάλογη στάση κράτησε και ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός, που χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προσβλητική» τη στάση της πλειοψηφίας του προεδρείου της ΕΝΑΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός δήλωσε:
«Θεωρώ απαράδεκτη και προσβλητική τη στάση της πλειοψηφίας του προεδρείου της ΕΝΑΕ, η οποία αρκέστηκε στις ρητορικές δεσμεύσεις των δυο υπουργών, γιατί δεν μπορεί να υπερβεί τις κομματικές σκοπιμότητες και επιχειρεί να τορπιλίσει την αυριανή κινητοποίηση που ομόφωνα είχαμε συμφωνήσει όλοι οι Νομάρχες της χώρας. Εμείς επιμένουμε και θα αγωνιστούμε για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να αντιληφθεί η “Κυβέρνηση της ΕΡΕ” τα τραγικά λάθη της.